Kosten makelaar in 2020: waar moet ik op rekenen?

U zoekt een goede makelaar, maar u wilt niet onnodig meer betalen dan nodig is. Dan is raadzaam om makelaars te prijsvergelijken voordat u een keuze maakt. Na de bewogen jaren 2018 en 2019 is het verstandig om in 2020 makelaars te vergelijken op basis van kosten. Wij leggen u in dit artikel uit waarom.

Het aantal makelaars is gestegen en daarmee ook de variatie in prijs

2018 en 2019 waren bewogen jaren voor de huizenmarkt. De huizenprijzen stegen drastisch, met name in de grotere steden. In steden als Haarlem, Amsterdam en Utrecht werd het nagenoeg onmogelijk om een woning tegen een reëel bedrag aan te kopen. Tegelijkertijd zorgde dat voor kansen voor verkopers. Met name in deze drie steden was een snelle verkooptijd en een verkoopopbrengst (ver) boven de vraagprijs eerder regel dan uitzondering.

Zit de woningmarkt in een stijgende lijn, dan komen er in de regel (veel) makelaars bij, evenals dat bij een slechte huizenmarkt het aantal makelaars sterk afneemt. Nieuwe makelaars hebben opdrachten nodig, en om zich te onderscheiden worden de makelaarstarieven vaak ingezet om onderscheid te creëren met andere makelaars. Concreet betekent dat voor u: hoe meer makelaars er zijn, des te lager de courtage is die u bij een makelaar betaalt.

Makelaarskosten vergelijken

Maak gebruik van prijsverschillen door offertes te vergelijken

U kunt (veel) voordeel halen uit het feit dat er in 2018 en 2019 een stijging van het aantal makelaars is geweest. Als u één makelaar benadert met de vraag om uw huis te verkopen, en u benadert (of vergelijkt) geheel geen andere makelaars, dan is de kans groot dat u de hoofdprijs betaalt. De makelaar zal in de regel een standaardtarief noemen en als gevolg daarvan zullen uw makelaarskosten maximaal zijn.

Als u wel makelaars vergelijkt door offertes op te vragen, dan gebeuren er twee dingen. Ten eerste, de makelaars met wie u in contact komt, zijn zich bewust dat zij vergeleken worden, en zullen om die reden kijken naar hun mogelijkheden om u de scherpst mogelijke prijs te bieden. U krijgt dus al lagere prijzen aangeboden, hetgeen u bij voorbaat makelaarskosten scheelt.

Ten tweede, door meerdere offertes te ontvangen, krijgt u de gelegenheid om meerdere tarieven naast elkaar te leggen. Daardoor ziet u bij welke makelaars de dienstverlening gelijk is, maar de prijs een onderscheidende factor is. Op die manier behaalt u in 2020 een prijsvoordeel uit de groei van het aantal Nederlandse verkoopmakelaars.

Wat rekent een makelaar aan kosten in 2020?

Wat de kosten van een makelaar zijn, verschilt per makelaar en per regio. In 2020 is de markt aan het aanpassen na het bewogen voorgaande jaar. De makelaars die actief zijn in 2019 werken nog steeds overwegend op no cure no pay-basis, hetgeen u de zekerheid geeft dat u het leeuwendeel van de makelaarskosten betaalt als uw huis daadwerkelijk verkocht is. De opstartkosten komen in 2020 gemiddeld neer op 300,- euro tot 500,- euro bij de start van een verkooptraject.

De courtage per makelaar kan fors verschillen, afhankelijk van uw locatie. In de overspannen gebieden vindt u courtages zo laag als 0,7% als u gericht makelaar offertes vergelijkt. De gemiddelde courtage in 2020 blijft vermoedelijk 1,5%, en met een gerichte vergelijking zal u in 2020 normaliter tussen de 1,0% en 1,25% courtage uitkomen. Zodoende loont het nog steeds om kosten van makelaars in 2019 te vergelijken, in de wetenschap dat het vergelijken van kosten tot een besparing zal leiden.

Vergelijk direct 4 verkoopmakelaars in uw regio

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van verkoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)