Huis verkopen Woningwaarde verhogen Snel de waarde van verhuurde woning berekenen

Alles over de leegwaarderatio in 2022

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wie een verhuurde woning bezit moet op de hoogte zijn van de leegwaarderatio. Met deze ratio berekent u de waarde van uw woning in verhuurde staat. Wanneer u uw verhuurde woning nog in 2022 wilt verkopen, zult u willen weten wat de leegwaarderatio 2022 is. De leegwaarderatio is ook van belang voor de hoogte van uw inkomstenbelasting.

De leegwaarderatio 2022 komt voort uit de volgende rekensom: jaarlijkse huuropbrengst/WOZ-waarde. Dit getal, een percentage, leidt vervolgens tot het bedrag dat de woning in verhuurde toestand waard is.

Hoe kan ik de leegwaarderatio berekenen?

Natuurlijk vraagt u zich af hoe u de waarde van uw woning in verhuurde toestand berekent met de leegwaarderatio 2022. Hiervoor heeft u de volgende gegevens nodig:

Verhouding jaarlijkse huurprijs t.o.v. WOZ-waarde 

Leegwaarderatio (percentage x WOZ-waarde = waarde verhuurde woning) 

0-1%

45%

1-2% 

51% 

2-3% 

56% 

3-4% 

62% 

4-5% 

67% 

5-6% 

73% 

6-7% 

78% 

7%> 

85% 

Als u de jaarlijkse huuropbrengst deelt door de WOZ-waarde volgt er een percentage uit. U neemt het corresponderende percentage leegwaarderatio 2022 en u vermenigvuldigt dit met de WOZ-waarde. Zo kunt u de leegwaarderatio berekenen.

Bijvoorbeeld: u haalt jaarlijks €18.000 op aan huur bij een woning met een WOZ-waarde van €255.000. Daaruit volgt een leegwaarderatio 2022 van circa 7%. Uw woning is dan 85% van de WOZ-waarde waard: €216.000. U betaalt dus belasting over het laatste bedrag. De leegwaarderatio 2022 zorgt er dus voor dat u aanzienlijk minder belasting betaalt over uw verhuurde woning.

De waarde van een woning in verhuurde staat

Om de waarde van uw woning in verhuurde staat te achterhalen heeft u dus een aantal gegevens nodig. De WOZ-waarde, de hoogte van de jaarlijkse huuropbrengst en bovenstaande tabel. Vraagt u zich af: hoe kom ik achter de WOZ-waarde van mijn woning? Dan kunt u deze opvragen bij het WOZ-waardeloket of uw gemeente.

Vervolgens berekent u zelf de leegwaarderatio 2022. U kunt deze waarde direct overnemen als u wilt weten hoeveel belasting u moet betalen over uw verhuurde woning. Wilt u de woning verkopen? Dan kan een erkend verkoopmakelaar u helpen bij het berekenen van de leegwaarderatio 2022 en een gewenste richtprijs, bijvoorbeeld met een gratis en vrijblijvende waardebepaling.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kom ik achter de waarde van mijn woning in verhuurde staat?

Om achter de waarde van uw woning in verhuurde staat te komen, dient u de leegwaarderatio te berekenen. Hiervoor heeft u de WOZ-waarde van uw woning en de jaarlijkse huuropbrengst nodig.

Hoe kan ik de leegwaarderatio berekenen?

U kunt de leegwaarderatio berekenen door de jaarlijkse huuropbrengst te delen door de WOZ-waarde. U kijkt vervolgens naar de corresponderende leegwaarderatio die bij het percentage hoort dat uit uw eerste berekening komt. De leegwaarderatio geeft aan hoeveel procent van de WOZ-waarde uw verhuurde woning waard is.

Hoe kom ik achter de WOZ-waarde van mijn woning?

De WOZ-waarde van uw woning is gratis op te vragen, bijvoorbeeld bij uw gemeente of het landelijk WOZ-waardeloket.