Huis verkopen na overlijden: wie schakel ik in?

Na het overlijden van een dierbare verandert er veel in uw leven. Ondanks het verdriet zijn er tal van zaken die geregeld moeten worden. Eén daarvan is het verkopen van het huis. Want of het nu een ouder of echtgenoot is die overlijdt; de koopwoning komt in veel gevallen op uw naam te staan. Hieronder leest u onze tips om het huis na de erfenis zo goed mogelijk te verkopen.

Huis verkopen na overlijden ouders

Als uw laatste ouder is overleden, krijgt u als erfgenaam de mogelijkheid om het huis van uw ouders over te nemen. Dat is overigens niet altijd in uw voordeel, want u kunt de eventuele hypothecaire lening die erbij hoort ook erven. Bij twijfel is het verstandig om de erfenis beneficiair te aanvaarden; u neemt de koopwoning dan alleen over als u er zelf geen financieel verlies op maakt.

Staat het huis eenmaal op uw naam, dan kunt u besluiten om het te verkopen. Dat doet u het liefst zo snel mogelijk, want 8 maanden na het overlijden ontvangt u een aanslag. Als kind van een overleden ouder heeft u een vrijstelling van € 20.616, maar over het resterende bedrag betaalt u 10% (tot € 124.727) of 20% (vanaf € 124.727) erfbelasting.

Huis verkopen na overlijden echtgenoot of partner

Is het niet een ouder maar uw echtgenoot of partner die overleden is, dan veranderen er financieel en juridisch enkele zaken. Als echtgenoot of geregistreerd partner heeft u recht op een vrijstelling van € 650.913, waardoor u in de meeste gevallen niet of nauwelijks erfbelasting hoeft te betalen. U kunt het huis dan rustig en naar eigen inzicht verkopen.

Is uw partner overleden, maar was er geen sprake van een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract? Dan gaat het huis naar de wettelijke erfgenamen zoals kinderen of andere familieleden. Had u een samenlevingscontract mét verblijvingsbeding, dan geldt een uitzondering: u kunt dan een verklaring van erfrecht inschrijven bij het Kadaster en het huis zelf verkopen.

Erfenis koopwoning verdelen: hoe werkt dat?

Of het nu een ouder of partner is die overleden is; in sommige gevallen erft u de koopwoning niet alleen. De erfenis moet dan verdeeld worden over meerdere erfgenamen en al deze partijen delen evenredig mee bij een eventuele verkoop van de woning. Eventueel kunt u de anderen ook uitkopen om het huis zo zelf te kunnen verkopen (of er juist zelf te gaan wonen).

Huis verkopen na erfenis: laat u bijstaan door een makelaar

Zeker vlak na een overlijden is de situatie complexer dan gemiddeld. In een tijd waarin u veel moet regelen en uw verdriet nog aan het verwerken bent, is het prettig als u de verkoop kunt overlaten aan een ervaren makelaar die u compleet ontzorgt. Die begrip heeft voor uw situatie, bezichtigingen en onderhandelingen regelt, maar u tegelijkertijd persoonlijk van de voortgang op de hoogte houdt.

Zo'n verkoopmakelaar vindt u door verschillende makelaars zorgvuldig met elkaar te vergelijken. Door offertes aan te vragen bij gespecialiseerde makelaars, krijgt u direct advies op maat voor uw situatie. Dit advies is gratis en vrijblijvend als het onderdeel uitmaakt van een offerte-aanvraag. Op basis van de offertes kunt u de tarieven en diensten van de makelaars vergelijken, weet u wat de woning nu waard is, en krijgt u een helder advies voor uw situatie.

Wilt u op korte termijn een huis verkopen naar aanleiding van het overlijden van een ouder, echtgenoot of ander familielid? Vraag direct -gratis en vrijblijvend- offertes aan bij ervaren, lokale makelaars.

Vergelijk direct 4 verkoopmakelaars in uw regio

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van verkoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)