Kosten van makelaars vergelijken

Wat kost het verkopen van uw huis?

Snel, eenvoudig, gratis én vrijblijvend. Kosten van makelaars vergelijken.

Makelaar kosten

Makelaarstarieven mogen vrij worden vastgesteld. Dat wil zeggen dat de kosten per makelaar sterk kunnen verschillen. Als u een makelaar zoekt voor de verkoop van uw woning, dan is het raadzaam om makelaarskosten te vergelijken voordat u uw keuze maakt. Door gericht kosten van makelaars te vergelijken, bespaart u al gauw tot 40% op de totale makelaarskosten bij de verkoop van uw huis. Op deze pagina leggen wij uit hoe makelaarskosten in de regel zijn opgebouwd.

Makelaars met een all-in tarief

Tegenwoordig zijn er ook makelaars die een beperktere dienstverlening leveren, maar daardoor ook een lager tarief hanteren. Als u zelf de bezichtigingen uitvoert en stevig in uw schoenen kunt staan bij eventuele onderhandelingen, dan kunt u de keuze maken voor een internetmakelaar. U voert dan een groot deel van de verkoopwerkzaamheden uit. De internetmakelaar rekent een all-in tarief voor het in de verkoop zetten van uw woning. Er is in de regel geen sprake van een courtage.

Opstartkosten bij woningverkoop

Reguliere makelaars die de gehele verkoop voor u uit handen nemen, splitsen hun kosten in de regel in twee onderdelen: de opstartkosten en de courtage. De opstartkosten zijn de kosten die gemaakt worden om uw woning in de verkoop te zetten. Hoe hoog die opstartkosten zijn, verschilt per verkoopmakelaar.

Makelaarscourtage: de beloning

Als uw woning eenmaal in de verkoop staat, dan komen daar geïnteresseerden op af. Traditionele makelaars verzorgen deze bezichtigingen. Zij zetten hun ervaring in om uw woning verkocht te krijgen tegen de best mogelijke prijs. In ruil voor die werkzaamheden en inzet ontvangen zij een courtage: een percentage van de verkoopprijs als beloning voor het verkopen van de woning, bijvoorbeeld 1,5%. Als de woning niet verkocht wordt, is er uiteraard geen sprake van een courtage.

Kosten per makelaar vergelijken

Als u makelaarkosten wilt vergelijken, dan kunt u gebruikmaken van ons vergelijkingsformulier. U geeft eenmalig uw voorkeuren op en krijgt vervolgens duidelijk inzicht in de kosten van vier goede verkoopmakelaars in uw regio. Zo kunt u eenvoudig en vrijblijvend bepalen welke makelaar in uw regio aanbiedt wat u wenst.

Gratis en vrijblijvend

VerkoopmakelaarOffertes.nl is geheel gratis en vrijblijvend. U krijgt antwoord op de vraag wat lokale makelaars kosten als u uw huis via hen wil verkopen, zonder enige verdere verplichting. U bent vrij om de offertes te laten voor wat ze zijn, als het aanbod voor u niet interessant is. U krijgt hoe dan ook duidelijkheid over de makelaarskosten die gepaard gaan met een huis verkopen. Daarnaast krijgt u een goed beeld van de verschillende werkwijzes van de makelaars, en kunt u zien op welke punten makelaars verschillen.

Waar bent u naar op zoek?

Tarieven vergelijken
Lokale makelaars informeren u over hun tarieven en werkwijze, incl. gratis waardebepaling.
Gratis waardebepaling
Met een gratis waardebepaling aan huis weet u of verkoop van uw woning een goed idee is.
Gratis verkoopadvies
Een ervaren, lokale makelaar adviseert u thuis over de verkoop van uw woning.

De kosten van een makelaar zijn afhankelijk van uw woning, uw plaats en uw wensen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gemiddelde kosten van een makelaar?

Een makelaar in Nederland vraagt gemiddeld 1,3% van de verkoopprijs van een woning. Daar zit variatie in, afhankelijk van de tarieven van de makelaar zelf, de locatie in Nederland, de prijsklasse van de woning én de staat van de woning. Zodoende levert het vergelijken van makelaars vaak een spreiding van 1% tot 1,5% op, afhankelijk van uw situatie. Uitschieters naar boven en naar beneden zijn niet ongebruikelijk, waardoor vergelijken loont.

Vergelijk kosten in uw situatie

Hoeveel verschillen de kosten van makelaars?

De tarieven van makelaars kunnen lokaal sterk verschillen. De meeste makelaars hanteren opstartkosten (kosten om een woning in de verkoop te plaatsen) en een courtage (een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning). Echter, er zijn ook makelaars die vaste tarieven hanteren of zelfs volledig no cure no pay werken. Het is daardoor niet ongebruikelijk dat de verkoper van een woning per makelaar een zeer verschillend aanbod krijgt. Omdat de meeste makelaars de kosten baseren op de situatie van de woningverkoper, is het altijd verstandig om bij meerdere makelaars een kostenaanbod op maat aan te vragen. Dit is gratis en vrijblijvend.

Vraag diverse kostenvoorstellen op

Hoe vergelijk ik de kosten van makelaars?

U kunt eenvoudig kosten van makelaars vergelijken door meerdere offertes op te vragen. De makelaars inventariseren uw woning en wensen, en informeren u over de tarieven die gepaard zouden gaan met de eventuele verkoop van de woning. Het vergelijken van makelaarskosten is volledig vrijblijvend, hetgeen betekent dat u kunt besluiten om niet op de offertes in te gaan, indien u het aanbod niet interessant vindt.

Vergelijk kosten van makelaars

Wat kost een makelaar bij de verkoop van een huis?

De gemiddelde makelaar berekent twee typen kosten bij het verkopen van een woning: de opstartkosten (gemiddeld 400,- euro tot 500,- euro voor het in de verkoop plaatsen van de woning en alle handelingen die daarmee gepaard gaan) en de courtage (meestal een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs, bijvoorbeeld 1,25%). Wordt de woning niet verkocht, dan betaalt u geen courtage. Makelaars verschillen in de manier waarop de 'grotere beloning' wordt berekend. Sommige makelaars hanteren een zogenaamde prestatiebonus: wordt uw woning voor een hogere prijs verkocht, dan is de beloning hoger. Dit kan een makelaar ertoe bewegen om een uiterste inspanning te leveren om de woning voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen.

Vergelijk kosten van makelaars

Wat zijn opstartkosten?

Een makelaar rekent kosten voor het in de verkoop nemen van een woning, de zogenaamde opstartkosten. Deze kosten dekken alle kosten die de makelaar maakt om de woning in de openbare verkoop te plaatsen, onder andere: de opname van de woning, woningfotografie, advertenties op huizensites, etc. Sommige makelaars geven u deze kosten terug zodra de woning verkocht is, andere makelaars doen dat niet. Vergelijk daarom ook altijd de voorwaarden rondom de opstartkosten van een makelaar voordat u een keuze maakt.

Vergelijk lokale makelaars

Wat is courtage?

De courtage van een makelaar is de beloning die de makelaar krijgt, zodra de woning dankzij de makelaar verkocht is. Er is sprake van een no cure no pay-situatie: wordt de woning niet verkocht, dan is er ook geen sprake van een courtage. De courtage is een tarief op maat: een makelaar kan per woning en per situatie een andere courtage vragen. Daarom is het van belang om altijd courtages te vergelijken. De courtage wordt verrekend bij de notaris, zodra de woning van eigenaar wisselt. U betaalt deze kosten niet rechtstreeks aan de makelaar.

Vraag courtages op bij makelaars

Welke makelaar heeft de beste prijs/kwaliteit-verhouding?

De makelaar met het beste aanbod is de makelaar die het meeste voor u doet, de hoogste verkoopprijs voor u behaalt en daarvoor relatief het minste geld vraagt. Een goede makelaar verdient zichzelf ruimschoots door voor u een hogere verkoopprijs te behalen. Daardoor is het belangrijk om bij het vergelijken van makelaars te kijken naar de prijs, maar óók naar de geplande verkoopstrategie van de makelaar. Daarmee vindt u de makelaar die een beter aanbod heeft dan andere lokale makelaars.

Vergelijk prijzen en verkoopadviezen

Belangrijk bij de keuze voor een makelaar

Kosten makelaars

Makelaars rekenen verschillende tarieven. Voorkom hoge makelaarskosten door courtages en opstartkosten te vergelijken.

Makelaars vergelijken

Makelaars verschillen niet alleen in kosten, maar ook in ervaring, werkwijze en verkoopstrategie. Welke makelaar past bij jou?

Makelaar offertes

Een goede makelaar kiezen begint met het vergelijken van offertes van verkoopmakelaars voor de verkoop van een huis.

Recente artikelen