Informatie over makelaars

Op deze pagina behandelen wij veelvoorkomende vragen van mensen die een makelaar zoeken om hun woning in de verkoop te plaatsen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere tarieven van makelaars en vormen van dienstverlening die makelaars aanbieden. Middels onze blog gaan we dieper in op specifieke onderwerpen.

Hoeveel procent courtage is normaal?

De meeste makelaars berekenen kosten door aan hun klanten in de vorm van een courtage: een beloning bij daadwerkelijke verkoop van de woning. De courtage kan een vast bedrag zijn, maar in de regel is het een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning. Courtages van makelaars verschillen aanzienlijk. Zodoende is de vraag hoeveel procent courtage gebruikelijk is. In de praktijk is dat 1,5%, met de aantekening dat courtages bij gericht vergelijken ook zo laag kunnen zijn als 1,0% tot 1,25%.

Wanneer betaal je de courtage van een makelaar?

Een veelgestelde vraag is wanneer de courtage van een makelaar betaald wordt. De courtage van een makelaar wordt betaald zodra de woning daadwerkelijk verkocht is. De courtage kan dus gezien worden als 'no cure no pay'. Bij de overdracht van de woning (het zogenaamde transport van de woning) verrekent de notaris de courtage rechtstreeks met de makelaar. Zodoende hoeft u de makelaar niet rechtstreeks te betalen, maar verrekent de notaris de kosten voor u. De makelaarscourtage wordt zodoende feitelijk ingehouden op de verkoopopbrengst bij de overdracht van het huis.

Wat zijn opstartkosten bij de verkoop van een woning?

Als u uw woning in de verkoop zet via een makelaar, dan rekent de makelaar in de regel opstartkosten bij aanvang. Deze opstartkosten dekken onder andere de plaatsing van de woning op Funda, het opnemen van de woning en de fotografie van de woning. Diverse makelaars retourneren deze opstartkosten zodra de woning daadwerkelijk verkocht is. Zodoende zijn de opstartkosten feitelijk een aanbetaling, en zijn het geen extra kosten. Let wel, dit verschilt per makelaar. Daarom is het verstandig om bij het vergelijken van offertes te letten op hetgeen dat de makelaars te kennen geven over de opstartkosten en de verrekening daarvan.

Waarom rekent een makelaar opstartkosten?

De opstartkosten bij woningverkoop dekken de werkzaamheden die de makelaar verricht en/of uitbesteedt om uw woning daadwerkelijk zichtbaar in de verkoop te plaatsen. De makelaar maakt hiervoor diverse kosten, onder andere plaatsing op Funda (en vergelijkbare advertentiekosten voor huizensites) en het inhuren van een fotograaf. Deze kostenposten worden door makelaars doorbelast om te voorkomen dat de makelaar alle voorfinancieringskosten zelf moet dragen. In veel gevallen wordt de courtage die u na de daadwerkelijke woningverkoop betaalt verminderd met de reeds betaalde opstartkosten.

Hoe worden makelaarskosten in rekening gebracht?

De meeste makelaars rekenen twee typen kosten voor een verkooptraject: opstartkosten en een courtage. Deze makelaarskosten worden op verschillende manieren in rekening gebracht. De opstartkosten worden bij aanvang van het verkooptraject rechtstreeks door de makelaars in rekening gebracht. U ontvangt zodoende normaliter een factuur van de makelaar. De courtage wordt achteraf (na daadwerkelijke verkoop van het object) verrekend, namelijk bij de notaris. U hoeft de courtage zodoende niet zelf af te dragen aan de makelaar. De courtagekosten worden door de notaris feitelijk in mindering gebracht op de verkoopopbrengst van de woning.

Wat zijn gemiddelde makelaarskosten?

De gemiddelde kosten van een makelaar voor de verkoop van een huis variëren per regio, per stad en per wijk. Als u geen makelaars vergelijkt, dan zal u in de meeste delen van Nederland een courtage van 1,5% aangeboden krijgen met opstartkosten van ongeveer 400,- euro. Als u wel offertes vergelijkt, dan kunt u in de regel rekenen op een courtage van 1 procent tot 1,2 procent. De makelaars weten in een dergelijk geval dat zij concurreren om de verkoopopdracht, en kunnen naar aanleiding daarvan een lager tarief dan gebruikelijk voorleggen. Het gevolg is dat u bespaart op de makelaarskosten. Als u niet enkel de gemiddelde kosten wilt weten, maar een concreet beeld wilt hebben van wat makelaars zouden rekenen voor de verkoop van uw huis, dan is offertes van makelaars vergelijken een uitkomst.

Wat is mijn huis momenteel waard?

Voor veel woningeigenaren geldt dat het belangrijk is om eerst te weten wat de huidige waarde van de woning is, voordat besloten kan worden of het huis verkopen nu interessant is. Als u diezelfde vraag hebt, dan kunt u een gratis waardebepaling van uw huis aanvragen. In dat geval neemt er één makelaar contact met u op om gratis en vrijblijvend de huidige waarde van uw huis vast te stellen. Als u ook direct wilt weten wat makelaars zouden rekenen voor de verkoop van uw woning, dan kunt u ook offertes vergelijken van verkoopmakelaars via VerkoopmakelaarOffertes.nl. De makelaars bieden u in dat geval ook direct een gratis waardebepaling van uw woning aan, zodat u (A) weet wat uw huis momenteel waard is, en (B) weet wat de makelaars aan tarieven zouden rekenen voor de verkoop van uw huis.

Waarom zou ik een verkoopmakelaar inschakelen?

Als u van plan bent om uw huis verkopen, dan is het inschakelen van een verkoopmakelaar een gebruikelijke stap. Een verkoopmakelaar zet namens u de woning in de verkoop en verzorgt het verkooptraject zoals u dat wenst. Een full-service makelaar verzorgt het gehele traject. Dat wil zeggen: het in de verkoop plaatsen van de woning, het bepalen van de verkoopstrategie, het promoten van uw woning, het begeleiden van bezichtigingen, het onderhandelen met potentiële kopers van uw huis, het verzorgen van alle administratieve handelingen die gepaard gaan met de verkoop van het huis, etc. Er bestaan ook makelaars waar u zelf meer verantwoordelijkheid draagt, en in ruil daarvoor een lagere prijs betaalt. Vergelijk daarom altijd makelaars voordat u een keuze maakt, zodat de handelswijze en het tarief van de makelaar aansluiten op uw wensen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een makelaar?

De keuze voor een makelaar moet weloverwogen gemaakt worden. De keuze voor een actieve, ervaren makelaar in plaats van een afwachtende, onverschillige makelaar kan voor u het verschil maken tussen verkoop binnen een maand en verkoop binnen een jaar. Tevens kan de uiteindelijke verkoopprijs van de woning fors verschillen, simpelweg doordat een enthousiaste gedreven makelaar het onderste uit de kan wil halen, en een minder gedreven makelaar daar minder zijn best voor kan doen. De hamvraag is: hoe vindt u een makelaar die voor u alles op alles zet om de woning zo snel mogelijk te verkopen tegen de maximaal haalbare verkoopprijs? Lees 5 tips voor het kiezen van een makelaar.

Hoe vind ik de goedkoopste makelaar?

Een vraag die wij vaker krijgen is: hoe vind ik de goedkoopste makelaar? Echter, een geschikte makelaar vinden doet u op basis van prijs én kwaliteit. Immers, het doel is dat uw woning daadwerkelijk verkocht wordt en niet dat deze langdurig onverkocht in een etalage komt te staan. Door offertes te vergelijken krijgt u het beste van twee werelden: (A) voorgeselecteerde makelaars die op basis van kwaliteit mogen reageren op uw aanvraag (waardoor u sowieso enkel goede makelaars vergelijkt) en (B) binnen deze selectie van makelaars vindt u de goedkoopste makelaar. Zodoende is de makelaar die u uiteindelijk kiest goed én goedkoop.

Wat is de betekenis van courtage?

Een courtage is letterlijk: de beloning die een tussenpersoon ontvangt na de verkoop van een product. In dit geval is de makelaar de tussenpersoon en is het product uw huis. De makelaar wordt beloond voor het succesvol verkopen van uw huis. Wordt de woning niet verkocht, dan krijgt de makelaar zodoende ook geen courtage. Feitelijk werkt een makelaar zodoende op no cure no pay-basis.

Waarom zou ik makelaars vergelijken?

Het vergelijken van makelaars is sinds de opkomst van het internet een veelvoorkomende handeling. Immers, als u gemiddeld eens in de tien jaar uw huis verkoopt, hoe moet u dan weten welke makelaar momenteel een goede, ervaren en betrouwbare makelaar in uw plaats is? Makelaar vergelijken is zodoende vooral populair onder de groep woningeigenaren die niet frequent verhuist. Immers, als u twee jaar geleden uw woning met succes verkocht hebt dankzij een lokale makelaar, dan is er vaak geen aanleiding om te wisselen en kiest u in de regel voor dezelfde makelaar als toen. VerkoopmakelaarOffertes.nl is opgezet om makelaars vergelijken voor eenieder eenvoudig te maken, en is bovendien gratis en volledig vrijblijvend.

Vergelijk direct 4 verkoopmakelaars in uw regio

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van verkoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)