Aankoopmakelaar kosten

In tegenstelling tot een verkoopmakelaar, is een aankoopmakelaar juist gespecialiseerd in het aankopen van woningen. Zodoende ondersteunt de aankoopmakelaar de huizenkoper, in plaats van de woningverkoper. De aankoopmakelaar kosten verschillen per regio en per makelaar. Daarom is het altijd verstandig om aankoopmakelaars te vergelijken voordat u kiest.

Wat doet een aankoopmakelaar? 

Naast de term 'aankoopmakelaar' wordt ook vaak gesproken over 'aankoopbegeleiding'. De aankoopmakelaar begeleidt namelijk de huizenkoper tijdens het volledige traject van woningaankoop. In eerste instantie worden huizen gezamenlijk bezichtigd. De aankoopmakelaar adviseert u over deze woningen (wat is de realistische waarde, wat zijn punten van aandacht, etc.). Bij daadwerkelijke interesse in een specifieke woning bedenkt de aankoopmakelaar welke biedstrategie geschikt, zodat de aankoopprijs zo laag mogelijk kan blijven. De aankoopmakelaar voert vervolgens namens u (en in overleg met u) de onderhandelingen. Als er overeenstemming is over de prijs, dan ondersteunt de aankoopmakelaar u met de administratieve zaken en begeleidt hij/zij u naar de notaris.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar kan op diverse manieren kosten berekenen. Veel aankoopmakelaars hanteren een full-service pakket, waarbij de aankoopmakelaar u bij het volledige aankooptraject begeleidt. Een dergelijk pakket kost in de regel tussen de 1.000,- euro en 2.000,- euro. Er zijn ook aankoopmakelaars die enkel deeldiensten leveren, bijvoorbeeld enkel een taxatie van de woning, zodat u weet wat de realistische waarde van de woning is. Deze deeldiensten gaan uiteraard gepaard met lagere kosten, dan wanneer u een fullservice pakket afneemt. Andere aankoopmakelaars leveren een volledig pakket, maar rekenen daarvoor geen vaste prijs. In de plaats daarvan worden zij (al dan niet deels) beloond met een prestatietarief. Hoe meer de aankoopmakelaar van de verkoopprijs afpraat, des te meer u aan de aankoopmakelaar betaalt als beloning. Er zijn diverse websites waar u de kosten en kostenconstructies van aankoopmakelaars kunt vergelijken.

Wilt u de kosten van aankoopmakelaars vergelijken?

Het is raadzaam om nooit de eerste de beste aankoopmakelaar in te schakelen, en eerst goed te vergelijken. Aankoopmakelaars hebben allen verschillende werkwijzen en tarieven, waardoor u -ook in geval van spoed- het beste altijd eerst een goede vergelijking kunt doen van lokale aankoopmakelaars. Via AankoopmakelaarKosten.nl vergelijkt u eenvoudig en snel de kosten van aankoopmakelaars in de regio waar u mogelijk een huis wilt kopen.