Gemiddelde kosten makelaar

Makelaarskosten kunnen aanzienlijk variëren. Dat komt omdat Nederlandse makelaars vrij zijn om hun tarieven te bepalen. Daarnaast houden de meeste makelaars geen standaardtarieven aan, maar worden de meeste kosten op maat vastgesteld. Daardoor is het een logische vraag wat gemiddelde kosten van makelaars zijn.

Makelaarskosten bestaan uit opstartkosten en de courtage

De meeste makelaars delen hun kosten op in twee delen: opstartkosten en een courtage. Opstartkosten worden vooraf verrekend om de kosten van het in de verkoop plaatsen van het huis te dekken. Gemiddelde opstartkosten zijn ruwweg 400,- euro. Ze kunnen zo laag zijn als 200,- euro en zo hoog zijn als 500,- euro. De opstartkosten verschillen per makelaar, omdat makelaars een verschillend startpakket aanbieden. Dat wil zeggen dat de handelingen die zij verrichten bij het in de verkoop plaatsen van de woning verschillen. Bijvoorbeeld: de ene makelaar plaatst uw woning alleen op Funda en fotografeert uw woning, de andere makelaar plaatst uw woning op meerdere huizensites, laat uw woning normaal én in 3D fotograferen, en promoot uw huis direct in de lokale krant met een advertentie. Dergelijke verschillen maken dat de opstartkosten laag of juist hoog kunnen uitvallen.

Het tweede deel van de makelaarskosten is de courtage: een beloning die de makelaar ontvangt bij daadwerkelijke verkoop van de woning. De courtage is bijna altijd een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning. De courtage dekt alle uren en inspanningen die het makelaarskantoor nodig heeft om het gehele verkooptraject in zijn volledigheid uit te voeren. Wordt de woning niet verkocht, dan is er geen courtage. Immers, courtagekosten betaalt u alleen als de woning daadwerkelijk verkocht wordt. Deze kosten worden via de notaris verrekend en betaalt u dus feitelijk altijd achteraf.

Wat kost een makelaar gemiddeld?

Courtages kunnen aanzienlijk verschillen per makelaar. Dat heeft meerdere redenen. De courtage wordt op maat vastgesteld door makelaars. Dat wil zeggen dat een makelaar voor uw woning het ene tarief kan rekenen, en voor een woning niet ver van u vandaan een ander tarief. De courtage is in eerste instantie gebaseerd op de vraag naar uw woning. Als uw woning is gelokaliseerd in een stad, wijk of gebied waar er een grote vraag is naar het type woning waar u in woont, dan zal de makelaar in de regel weinig werk hebben aan het verkopen van uw woning. Het gevolg daarvan is dat de makelaar een lage courtage zal rekenen. Omgekeerd geldt: is er weinig vraag naar het type woning in het gebied waar u woont, dan kan de courtage juist hoger uitvallen. Daarnaast telt de staat van uw woning mee. Is uw woning in goede staat, dan zal een makelaar genegen zijn om een lagere courtage te hanteren.

Om voorgaande redenen is het verstandig om altijd makelaarscourtages te vergelijken voordat u daadwerkelijk een makelaar inschakelt. Gemiddelde kosten per makelaar zijn als volgt: als er geen bijzonderheden zijn, uw woning gemiddeld is en de staat van uw woning gemiddeld is, dan zult u in de meeste delen van Nederland de volgende makelaarskosten gemiddeld voorgeschoteld krijgen: 1,5% courtage en 400,- euro opstartkosten. Maakt u geen gebruik van een vergelijking van offertes, dan zijn dat de gemiddelde kosten waar u rekening mee moet houden. Vergelijkt u wel offertes, dan zult u gemiddeld rond de 1,1% tot 1,2% courtagekosten uitkomen. In de praktijk is dat een besparing van 1.000,- euro aan makelaarskosten bij een woning van 250.000 euro.

Wilt u de makelaarskosten in uw regio weten?

Als u van plan bent om uw huis te verkopen en u om die reden wilt weten welke kosten makelaars in uw regio rekenen, dan kunt u het vergelijkingsformulier invullen. Het resultaat is dat u op basis van de offertes (die u ontvangt naar aanleiding van de vergelijking) weet welke makelaarskosten gemiddeld zijn in uw regio. Op basis daarvan kunt u besluiten welke makelaars u wilt uitnodigen voor een persoonlijke kennismaking aan huis. Zo kunt u gericht kosten van makelaars vergelijken - gratis en vrijblijvend.

Vergelijk direct 4 verkoopmakelaars in uw regio

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van verkoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)