Huis kopen Nieuwbouw of zelf een huis bouwen Voorwaarden afsluiten extra hypotheek

Extra hypotheek voor verbouwing: wanneer krijg ik die?

Auteur:
20-09-2022 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Stel, u heeft een huis gekocht. Maar daar moet behoorlijk wat aan gebeuren en u wilt graag snel beginnen met het opknappen van de woning. Het bedrag dat u nodig heeft voor de verbouwing, wilt u financieren met een extra hypotheek.

Ook kan het zijn dat u niet meer voldoende ruimte heeft in uw huis, maar niet wilt verhuizen. Dan kunt u kiezen voor een verbouwing. Daarvoor kunt u het bedrag van uw bestaande hypotheek verhogen.

Hoe gaat dat in zijn werk, een extra hypotheek voor een verbouwing?

Wat is een extra hypotheek voor een verbouwing?

Een extra hypotheek voor het verbouwen van een woning is een financiering die u afsluit boven op uw bestaande hypotheek. Dit wordt ook wel een 'verbouwingshypotheek' genoemd. Dit kan over het algemeen alleen gedaan worden bij de geldverstrekker waar u uw bestaande hypotheek heeft lopen.

Lening voor verbouwing

U kunt ook een doorlopend krediet afsluiten voor een verbouwing. Bij dit krediet is een opnamelimiet bepaald. U kunt dus niet meer opnemen dan dit krediet. U hoeft alleen rente te betalen over het bedrag dat u heeft opgenomen.

Is de rente van een tweede hypotheek aftrekbaar?

Als u kunt aantonen dat het geld van de tweede hypotheek gebruikt wordt voor het verbeteren van de woning, dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Dit geldt alleen als u een annuïteiten- of lineaire hypotheek heeft.

Gebruikt u het geld toch voor iets anders? Dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar. U moet altijd met facturen aan kunnen tonen waar het geld voor gebruikt is. De Belastingdienst kan hier jaren later nog naar vragen als u een controle krijgt.

Ook is de rente niet aftrekbaar als u het geld gebruikt voor de verbetering van een tweede huis of een recreatiewoning. De rente is alleen fiscaal aftrekbaar als u het geld gebruikt voor de woning die uw hoofdverblijf is.

Wat zijn de voorwaarden voor het afsluiten van een extra hypotheek?

Er zijn verschillende factoren van invloed op het afsluiten van een tweede hypotheek voor een verbouwing. Ook zijn deze factoren van invloed op de hoogte van het bedrag:

Uw eerste en tweede hypotheek samen mogen niet meer zijn dan 100% van de woningwaarde. Past u energiebesparende maatregelen toe, dan mag dit 106% zijn.

Wat zijn de voordelen van een tweede hypotheek voor verbouwing?

Het voordeel van een extra hypotheek voor verbouwing is dat u de verbouwing niet uit eigen zak hoeft te betalen. Met de verbetering van uw woning stijgt de marktwaarde, wat op termijn een mogelijke renteverlaging kan opleveren. Bovendien is uw woning bij verkoop meer waard. Daarnaast is de rente lager dan bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Wilt u het geld gebruiken voor energiebesparende maatregelen? Dan kan het bedrag nog iets verhoogd worden boven wat u maximaal aan tweede hypotheek kunt krijgen. Ten slotte is de rente fiscaal aftrekbaar (alleen bij een annuïteiten- en lineaire hypotheek).

Wat zijn de nadelen van een tweede hypotheek voor verbouwing?

Als u een tweede hypotheek neemt voor verbouwing, dan moet deze afgesloten worden via de geldverstrekker. Hiervoor moet u advieskosten, afsluitkosten, notariskosten en vaak ook taxatiekosten betalen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat uw maandlasten stijgen.

Ten slotte komt niet iedereen in aanmerking voor een extra hypotheek voor verbouwing, bijvoorbeeld als uw inkomen niet toereikend is en er geen overwaarde van de woning is dat u als onderpand kunt gebruiken.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe vraag ik een tweede hypotheek voor verbouwing aan?

De tweede hypotheek voor een verbouwing vraagt u aan bij de geldverstrekker waar uw huidige hypotheek loopt. Deze zal u uitleggen hoe de procedure verder in zijn werk gaat. Een tweede hypotheek aanvragen bij een andere geldverstrekker dan uw huidige kan ook, maar blijkt in de praktijk vaak lastig.

Hoe bereken ik de tweede hypotheek voor verbouwing?

Het bedrag dat u kunt krijgen voor de tweede hypotheek hangt af van verschillende factoren zoals de waarde van uw woning, uw inkomen en het bedrag van uw bestaande hypotheek. Een hypotheekadviseur kan het precieze bedrag voor u berekenen. Het totale bedrag van de eerste en tweede hypotheek samen mag niet meer zijn dan 100% van de woningwaarde, tenzij u energiebesparende maatregelen toepast. Dan mag het 106% van de woningwaarde zijn.

Hoe kan ik een hypotheek ophogen voor verbouwing?

Uw hypotheek ophogen voor een verbouwing kan op verschillende manieren. Dit kan met een onderhandse verhoging of door een extra hypotheek af te sluiten. U kunt met een hypotheekadvies overleggen wat de beste manier voor u is.