Huis verkopen De eerste stap Oriënteren voor verkoop

Stappenplan huis verkopen

Auteur:
30-06-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Wilt u uw huis verkopen? Dan zijn er veel zaken om in orde te maken en beslissingen om te nemen. Het zetten van de juiste stappen zorgt ervoor dat u niets vergeet en bovendien een goed inzicht krijgt in de kosten.

Gebruik het stappenplan hieronder om de verkoop soepel te laten verlopen en uw woning succesvol te verkopen:

Stap 1: Vergelijk de beste verkoopmakelaars

Bij het verkopen van uw huis is het zeer verstandig om u te laten bijstaan door een makelaar. Deze specialist helpt u bij het promoten van uw woning en ontzorgt u met onder meer de bezichtigingen en onderhandelingen.

Zowel de tarieven als resultaten van makelaars kunnen nogal uiteenlopen. Vergelijk daarom diverse verkoopmakelaars in uw regio om zo tot de beste keuze te komen.

Stap 2: Maak uw huis verkoopklaar

De meeste kopers zoeken een huis waar ze zo in kunnen trekken. Als verkoper wilt u uw huis voor de start van bezichtigingen dan ook verkoopklaar maken.

Denk hierbij onder andere aan het wegwerken van achterstallig onderhoud, maar ook aan het vervangen van oude meubels en het uitvoeren van een flinke poetsbeurt zodat uw woning er schoon, opgeruimd en aantrekkelijk uitziet.

Stap 3: Bepaal een vraagprijs en verkoopstrategie

Als het verkopen van een huis niet lukt, ligt dat in veel gevallen aan de vraagprijs. Een verkoopmakelaar kan een vrijblijvende waardebepaling van uw woning doen en op basis hiervan een marktconforme vraagprijs bepalen.

Ook kan hij u van verkoopadvies voorzien en een strategie ontvouwen om uw huis zo winstgevend mogelijk te verkopen.

Stap 4: Bespreek bezichtigingen en onderhandelingen

Is uw woning succesvol gepromoot door de makelaar? Dan zullen er al snel bezichtigingen en onderhandelingen volgen.

Een lokale full-service makelaar zal u nauwgezet op de hoogte houden van de vorderingen en contact onderhouden over serieuze biedingen. Dit intensieve en prettige contact is een groot voordeel van een lokale makelaar ten opzichte van een internetmakelaar.

Stap 5: Onderteken het koopcontract

Wanneer er een akkoord is tussen u en de kopende partij, wordt er een koopovereenkomst opgesteld. De verkoopmakelaar neemt u dit uit handen en zorgt dat de bepalingen in het contract voor u gunstig zijn.

Denk hierbij aan het opnemen van een waarborgsom in de koopovereenkomst, zodat u bijvoorbeeld 10% van de verkoopsom ontvangt als de verkoop onverhoopt niet doorgaat.

Stap 6: Regel de overdracht

Is uw huis succesvol verkocht? Dan bent u bij de laatste stap uit dit stappenplan aanbeland: het regelen van de overdracht.

U zorgt ervoor dat de woning wordt opgeleverd conform de afspraken in het koopcontract. Vervolgens wordt de verkoop bij de notaris bezegeld middels de officiële overdracht.

Klaar om te beginnen met oriënteren?

Kunt u niet wachten om uw huis te verkopen? Begin dan direct met de eerste stap uit dit stappenplan en vergelijk verschillende verkoopmakelaars met elkaar.

Vul uw gegevens en voorkeuren in, en ontvang vrijblijvend meerdere offertes van de beste makelaars bij u in de regio. Ook profiteert u dan van gratis verkoopadvies en een gratis waardebepaling van uw woning.