Huis verkopen De vraagprijs bepalen Juiste prijs bepalen

Verkoopprijs van een woning bepalen

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 25-02-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wilt u uw woning verkopen, maar vraagt u zich af of het hiervoor wel de goede tijd is? Het antwoord op deze vraag hangt nauw samen met het bedrag wat u voor uw huis kunt krijgen. De verkoopprijs van een woning bepalen is echter geen nattevingerwerk, maar vraagt om een serieuze analyse van zowel de woningkenmerken als de actuele marktomstandigheden.

Wat bepaalt de verkoopprijs van een woning?

De WOZ-waarde is een bekende maatstaf voor het bepalen van de waarde van een huis. De overheid past deze Waardering Onroerende Zaken toe om onder andere de hoogte van de Onroerende Zaak Belasting (OZB-heffing) in te schatten.

De WOZ-waarde is alleen gebaseerd op algemene woningkenmerken zoals grootte, bouwjaar, type en ligging. Een onlangs vernieuwde badkamer of keuken worden niet meegenomen in de schatting, waardoor de daadwerkelijke verkoopprijs aanzienlijk hoger of juist lager kan uitvallen. In de praktijk komt het vaak voor dat de vraagprijs van een woning hoger ligt dan de WOZ-waarde.

Het kan dan zijn dat de verkoopmakelaar of taxateur heeft vastgesteld dat de marktwaarde van het huis hoger is. Ook kan het voorkomen dat de verkoper zelf inzet op een maximale verkoopprijs.

Waarde huis berekenen met het Kadaster

Naast de WOZ-waarde, gebruiken sommige verkopers de calculator op de website van het Kadaster om de verkoopprijs van een woning te bepalen. In tegenstelling tot de WOZ-waarde, neemt het Kadaster in de inschatting vooral de gemiddelde prijsontwikkelingen op regionaal niveau mee.

Helaas heeft het Kadaster vergelijkbare tekortkomingen als de WOZ-waarde. Ook hier worden individuele woningkenmerken nauwelijks meegenomen in de berekening. Dat maakt het Kadaster vooral geschikt om op lokaal niveau een tendens in algehele prijsontwikkeling te signaleren.

Van geschatte marktwaarde naar verkoopprijs

Het bepalen van de verkoopprijs van een woning blijft dan ook in grote mate mensenwerk. Uiteindelijk zijn het menselijke kopers die bepalen voor welk bedrag een huis van eigenaar wisselt. Zij kijken niet alleen naar kale cijfers zoals grootte, bouwjaar en ligging, maar laten zich tevens leiden door kleine details in de inrichting en het algehele gevoel dat een woning ze geeft.

Al met al is het bepalen van een marktconforme vraagprijs een specialistische taak. Het vereist niet alleen een hoop actuele kennis van de markt, maar ook een goed oog voor bouwkundige aspecten en inzicht in de wensen van potentiële kopers.

Verkoopprijs woning bepalen met gratis waardebepaling

Iemand die al deze specialismen in zich verenigt, is de lokale full-service verkoopmakelaar. Het verkopen van huizen bij u in de buurt is zijn dagelijkse werk. Hierdoor heeft hij veel vergelijkingsmateriaal en weet hij exact hoe de markt op een bepaald prijsniveau reageert. Met deze kennis en ervaring van de verkoopmakelaar kunt u uw voordeel doen. Na ontvangst van een makelaarsofferte via VerkoopmakelaarOffertes.nl heeft u namelijk recht op een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hierin ontvangt u verkoopadvies op maat, inclusief gratis waardebepaling.

Dit is de beste manier om de verkoopprijs van uw woning te bepalen, terwijl het u niets kost. Ook het aanvragen van makelaarsoffertes is via onze website helemaal kosteloos. Laat nu hieronder uw gegevens achter en ontvang uw gratis offertes inclusief waardebepaling.