Huis kopen Wat is de meerwaarde van een aankoopmakelaar? Verdient een makelaar zijn eigen kosten terug?

Een huis kopen zonder makelaar: voor- en nadelen

Auteur:
18-11-2021 (laatst bijgewerkt: 09-12-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Een huis kopen zonder makelaar: voor- en nadelen

Als u een huis wilt kopen kunt u ervoor kiezen een makelaar in de arm te nemen, maar dit hoeft niet. Aan het inschakelen van een makelaar zitten voor- en nadelen. Bent u op zoek naar een nieuwe woning en twijfelt u of u een makelaar nodig heeft? Hoewel een aankoopmakelaar kosten met zich meebrengt, is een makelaar inschakelen vaak zeer de moeite waard.

De aankoopmakelaar gaat samen met u op zoek naar een woning, en fungeert daarbij als tussenpersoon. Een huis kopen zonder makelaar kan ook, maar dan profiteert u niet van de voordelen van de makelaar. Deze weet als geen ander hoe de aankoop van een woning in zijn werk gaat, en heeft connecties die het makkelijker maken om aan een geschikte woning te komen.

Heb ik een makelaar nodig om een huis te kopen?

Nee, u bent niet verplicht een makelaar in te schakelen als u een huis wilt kopen. In die zin is een huis kopen zonder makelaar geen probleem. Er zitten echter meerdere voordelen aan het inschakelen van een aankoopmakelaar. De makelaar neemt u werk uit handen door de communicatie te verzorgen met de verkopers. Ook het onderhandelen kunt u aan de makelaar over laten.

Daarnaast heeft een makelaar meerwaarde als u een woning koopt in tijden van schaarste. De aankoopmakelaar weet als eerste welke woningen verkocht worden. Kies daarom altijd voor een lokale, full-service makelaar. Alleen dan profiteert u optimaal van de voordelen van een makelaar, tenzij u ervoor kiest een huis te kopen zonder makelaar.

Wat doet een aankoopmakelaar?

De aankoopmakelaar inventariseert uw wensen en gaat met u mee bij bezichtigingen. De makelaar bekijkt samen met u de woning en kan een indicatie van de waarde geven. Als u op de woning wilt bieden, brengt de makelaar het bod voor u uit. De aankoopmakelaar onderhandelt ook voor u. Dat gebeurt uiteraard altijd in overleg.

De kracht van de aankoopmakelaar zit in zijn of haar ervaring en connecties. Door gebruik te maken van een makelaar hoeft u zelf minder te doen. U kunt op elk moment advies inwinnen: over de woningwaarde, het bieden en administratieve zaken. Zeker als u uw eerste woning wilt kopen, is het slim wel een makelaar in de arm te nemen. Kies er dan niet voor om een huis te kopen zonder makelaar.

Is een huis kopen zonder makelaar goedkoper?

Uiteraard komen er kosten kijken bij het inschakelen van een makelaar. Dat kan een percentage van het aankoopbedrag zijn (vaak tussen de 1% en 1,25%) of een vaste prijs. Reken in elk geval op kosten van enkele duizenden euro’s bij het inschakelen van een aankoopmakelaar.

Als u ervoor kiest een huis te kopen zonder makelaar, heeft u deze kosten niet. Dat is voor veel mensen de belangrijkste reden geen makelaar in te schakelen. Als u dat ook doet, bespaart u op de kosten koper. Daarentegen kan een aankoopmakelaar door scherp onderhandelen zijn of haar prijs snel terugverdienen. Hierin zult u zelf een afweging moeten maken.

Wilt u een huis kopen zonder makelaar? Houd er dan rekening mee dat u alles zelf moet regelen, van het maken van afspraken tot het onderhandelen. Een huis kopen zonder makelaar is alleen aan te raden als u voldoende ervaring heeft en sterk in uw schoenen staat. U krijgt immers te maken met een doorgewinterde verkoopmakelaar aan de kant van de verkoper.

De juiste aankoopmakelaar vinden

Bent u overtuigd van het nut van een makelaar? Dan is het zaak de juiste aankoopmakelaar te vinden. Hoewel er tegenwoordig voordelige online makelaars zijn, kunt u het best kiezen voor een lokale, full-service makelaar. Die kan u optimaal ondersteunen bij de zoektocht naar uw nieuwe woning, via zijn of haar connecties in de regio.

Een huis kopen zonder makelaar vereist goede onderhandelingsvaardigheden en voldoende kennis van de woningmarkt. Bent u er nog niet over uit? Oriënteer u dan eens op aankoopmakelaars bij u in de buurt voordat u besluit om een huis te kopen zonder makelaar.

Veelgestelde vragen in het kort

Heb ik een makelaar nodig om een huis te kopen?

Nee, een huis kopen zonder makelaar is goed mogelijk. U bent niet verplicht een makelaar in de arm te nemen, zoals wel het geval is bij de taxateur of notaris. Een aankoopmakelaar maakt het vaak wel een stuk makkelijker om een woning te kopen.

Kan ik zelf een huis kopen?

Ja, dat kan. U moet er dan wel rekening mee houden dat u alles zelf moet doen. Dit is alleen aan te raden voor mensen die ervaring hebben met het kopen van een huis. Kennis van de woningmarkt en onderhandelen zijn dan een must.

Wat zijn de kosten koper zonder makelaar?

De kosten koper die u betaalt bij de aankoop van een woning bestaan uit verschillende kostenposten. Als u geen makelaar in de arm neemt, betaalt u hier uiteraard niet voor. U zult wel kosten voor de taxatie, overdrachtsbelasting, hypotheekadviseur (indien van toepassing) en de notaris moeten betalen. U komt dan alsnog uit op enkele (tien)duizenden euro’s. Dit hangt vooral af van de hoogte van de overdrachtsbelasting.