Huis verkopen Woningwaarde verhogen Vergroot je kansen op een snelle verkoop

Wat moet je doen om je huis verkoopklaar te maken?

Auteur:
25-01-2024 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 4-5 minuten

Een huis verkopen is een spannend proces, dat ook overweldigend kan zijn. Eén van de belangrijkste stappen is om je huis verkoopklaar te maken, zodat het er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet voor potentiële kopers. In deze gids geven we je 18 tips over hoe je dat het beste aanpakt:

 1. Begin met opruimen en weggooien
 2. Witte of gebroken witte muren
 3. Houd je huis schoon en netjes
 4. Zorg voor de juiste temperatuur
 5. Sfeervol licht in de hal
 6. Voordeur en deurbel
 7. Onderhoud de achtertuin
 8. Ruim de hal op
 9. Schone ramen
 10. Haal persoonlijke spullen weg
 11. Minder is meer qua inrichting
 12. Gebruik rustige, natuurlijke kleuren
 13. Durf te investeren
 14. Geen showroom maar woonhuis
 15. Dag van bezichtiging
 16. Repareer kleine gebreken
 17. Badkamer en slaapkamer als hotel
 18. Hulp van specialist

1. Begin met opruimen en weggooien

Het allerbelangrijkste om je huis verkoopklaar te maken is om het grondig op te ruimen en overtollige spullen weg te gooien. Haal echt alles wat je niet meer gebruikt uit je huis. Hoe meer ruimte er is, hoe ruimtelijker je huis oogt. Boeken, tijdschriften, speelgoed; doe het allemaal in dozen en berg het op.

2. Witte of gebroken witte muren

Verf je muren in een witte kleur. Wit reflecteert het licht en zorgt voor een frisse, heldere uitstraling en een optisch grotere ruimte. Kies eventueel voor gebroken wit als je de muren iets meer karakter wilt geven. Wit en gebroken wit zijn neutrale kleuren waarmee je de meeste kopers niet snel zult afschrikken.

3. Houd je huis schoon en netjes

Zorg dat je huis er fris, schoon en netjes uitziet. Alleen opruimen is niet genoeg. Maak alles grondig schoon, van de ramen tot de vloeren. Met name als je huisdieren hebt, is stofzuigen en afnemen extra belangrijk om dierenharen en vreemde luchtjes uit het huis te verwijderen. Zelf ruik je die al niet meer, maar mensen die je huis bezichtigen doen dat wel.

4. Zorg voor de juiste temperatuur

Zet op de dag van bezichtiging de verwarming of airco aan, zodat er een aangename temperatuur is in huis. Overdrijf dit ook weer niet, want niemand voelt zich prettig in een muf, benauwd of te warm huis. Zorg daarom ook voor voldoende frisse lucht door te ventileren en een aantal ramen open te zetten.

5. Sfeervol licht in de hal

De hal en entree moeten uitnodigend zijn. Zorg voor voldoende daglicht en gebruik op donkere dagen sfeervolle verlichting, zoals een mooie hanglamp. Potentiële kopers komen hierdoor op een hele andere manier het huis binnen en voelen zich direct welkom. Een eerste indruk kun je maar één keer maken.

6. Voordeur en deurbel

Een nette voordeur en werkende deurbel zijn een must. Haal een doekje over de deur zodat deze er netjes uitziet en test of de bel het doet. Besteed ook aandacht aan de voortuin en het stoepje voor de voordeur. Haal eventueel onkruid weg en zorg dat alles er verzorgd en onderhouden uitziet.

7. Onderhoud de achtertuin

De achtertuin is net zo belangrijk als de voortuin. Haal onkruid weg, maai het gras en snoei planten en struiken. Leg eventueel wat tegels neer op kale plekken en plaats bloempotten voor wat kleur. Voor sommige kopers is de tuin een doorslaggevende factor bij de aankoop, dus zorg voor een tuin die uitnodigt om er bij mooi weer in te vertoeven.

8. Ruim de hal op

In een huis waar geleefd wordt, is de hal vaak rommelig. Een volle kapstok bij binnenkomst oogt echter rommelig en laat de hal optisch een stuk kleiner lijken. Haal jassen en schoenen die je niet dagelijks draagt daarom uit het zicht en bewaar overtollige spullen tijdelijk elders. Hoe meer ruimte je kunt creëren in de hal, hoe beter.

9. Schone ramen

Zeem de ramen grondig aan binnen- en buitenkant. Strepen, stof en vlekken springen kopers direct in het oog en dat wil je vermijden. Zorg dat het licht overal naar binnen valt. Niet alleen op de benedenverdieping, maar ook op de verdiepingen erboven wil je zorgen voor schone ramen. Dit zorgt voor consistentie in de uitstraling van je huis.

10. Haal persoonlijke spullen weg

Haal familiefoto’s, souvenirs en andere persoonlijke spullen tijdelijk weg. Persoonlijke items kunnen zorgen voor afleiding of kopers zelfs afschrikken. Dat geldt zeker voor souvenirs die groot zijn en hierdoor nogal in het oog springen. Bewaar persoonlijke spullen tijdelijk op zolder of in dozen om de uitstraling van je huis neutraal te houden.

11. Minder is meer qua inrichting

Beperk je bij de inrichting en verkoopstyling van de woning tot een paar mooie meubels en accessoires. Te veel spullen oogt rommelig en beneemt het zicht op de woning zelf. Kies voor een minimalistische inrichting met veel open, lichte ruimtes. Haal onnodige meubels weg als je huis op dit moment een drukke inrichting heeft.

12. Gebruik rustige, natuurlijke kleuren

Ga voor neutrale, natuurlijke tinten zoals zand, taupe en lichtgrijs in je interieur. Dit creëert een rustgevende sfeer. Felle kleuren daarentegen kunnen juist afleiden en zorgen ervoor dat potentiële kopers zichzelf niet in het huis zien wonen. Combineer een basis van natuurlijke kleuren met planten en groene accenten.

13. Durf te investeren

Het verkoopklaar maken van je huis vraagt tijd en geld, maar is een goede investering. Potentiële kopers worden aangetrokken door een verzorgde, opgeruimde woning en zijn eerder geneigd een bod uit te brengen. Bovendien is dit bod tot wel tienduizenden euro’s hoger. Investeren in het verkoopklaar maken van je huis is het geld dus meer dan waard.

14. Geen showroom maar woonhuis

Bij het verkoopklaar maken van je woning is het belangrijk niet te overdrijven. Maak van je huis geen modelwoning, maar zorg dat het er bewoond en gezellig uitziet. Laat zien dat het een plek is waar mensen niet alleen van alle gemakken voorzien zijn, maar zich ook echt thuis kunnen voelen.

15. Dag van bezichtiging

Zorg dat je huis op de grote dag piekfijn voor de dag komt. Stel het schoonmaken en opruimen zo lang mogelijk uit, zodat het huis zo schoon en netjes mogelijk is op de dag van de bezichtiging zelf. Ruim alles netjes op, ventileer goed en sta klaar om vragen te beantwoorden over je woning (of laat je aankoopmakelaar dit doen).

16. Repareer kleine gebreken

Inspecteer je huis kritisch en maak een lijstje van klusjes die nog moeten gebeuren. Repareer kleine dingen zelf, zoals een lekkend kraantje. Voor grotere zaken kun je een vakman inschakelen. Voor kopers kunnen kleine gebreken een reden zijn om geen bod uit te brengen op de woning. Veel mensen willen direct in een huis kunnen intrekken.

17. Badkamer en slaapkamer als hotel

Maak de badkamer en slaapkamer uitnodigend met rustgevende kleuren, zachte handdoeken en hotelachtig beddengoed. Dit zal kopers een luxueus gevoel geven. Een hotelgevoel in de slaapkamer kun je ook creëren met chique gordijnen. In de badkamer kan trendy verlichting een groot verschil maken.

18. Hulp van specialist

Schakel eventueel de hulp van een verkoopstylist in bij het verkoopklaar maken van je huis. Een verkoopstylist kan advies geven over de inrichting en styling en zelfs het uitvoerende werk voor zijn of haar rekening nemen. Zo hoef je zelf niets te doen, maar weet je zeker dat het huis zo aantrekkelijk mogelijk wordt voor potentiële kopers.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe maak ik mijn slaap- en badkamer verkoopklaar?

Geef je bad- en slaapkamer een hotelgevoel door gebruik te maken van zachte kleuren, comfortabel beddengoed en mooie accessoires. Dit zal potentiële kopers het gevoel geven dat ze in een luxe hotel verblijven.

Wat moet ik doen met persoonlijke spullen tijdens de bezichtiging?

Laat zo min mogelijk persoonlijke spullen zien in je huis. Dit kan potentiële kopers afleiden van de woning zelf. Verwijder daarom foto's, souvenirs en andere persoonlijke items.

Welke kleuren moet ik gebruiken om mijn huis aantrekkelijk te maken voor kopers?

Gebruik zo min mogelijk verschillende kleuren in je interieur. Te veel kleuren kunnen het geheel rommelig en onrustig maken. Kies voor een paar neutrale kleuren en voeg hier en daar wat accentkleuren toe.

Wat is een goede manier om mijn huis zo licht mogelijk te maken?

Zorg ervoor dat je huis zo licht mogelijk is. Open de gordijnen en laat het zonlicht binnen. Je kunt ook wat extra lampen neerzetten om de woning nog lichter te maken.