Huis verkopen Woningwaarde verhogen Overwegingen bij verkoop

Is het een goede tijd om mijn huis te verkopen?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Als offerteplatform helpen wij ieder jaar 35.000 woningeigenaren een geschikte verkoopmakelaar te vinden voor de verkoop van hun huis. Zo af en toe ontvangen wij een aanvraag met de volgende strekking: "Ik wil eigenlijk niet verhuizen, maar doordat de huizenprijzen zo hoog zijn, wil ik de kans niet laten liggen". De vraag die centraal staat is: is het een goede tijd om mijn huis te verkopen? De vervolgvraag is bij een dergelijk geval: is dit de piek en komt er mogelijk geen betere tijd om uw huis te verkopen?

Ja, het is een goede tijd om uw huis te verkopen

De eerste vraag is eenvoudig te beantwoorden. De markt heeft moeilijke jaren gekend. Inmiddels is de tijd van stijgende huizenprijzen weer aangebroken, met als resultaat dat de meeste huizen weer op hun oude prijsniveau zitten of daar zelfs een stuk boven zitten. Met name in de grotere steden (in het bijzonder Haarlem, Amsterdam en Utrecht) is de vraag zo groot geworden dat huizen gemakkelijk en snel ver boven de vraagprijs worden verkocht. Woningeigenaren in de grote steden kunnen daardoor een grote slag slaan.

Maar: als het huis in één van de grote steden eenmaal verkocht is, dan moet er wel een alternatief zijn voor u om naar toe te verhuizen. Een woning boven de vraagprijs verkopen en vervolgens een andere woning boven de reële marktwaarde terugkopen, zet geen zoden aan de dijk. Kortom: ja, het is financieel een gunstige tijd om uw huis te verkopen, maar u behaalt alleen een financieel voordeel als uw toekomstige woning gunstig geprijsd is en/of de maandelijkse lasten van uw toekomstige woning gunstiger zijn.

Komt er nog een betere tijd om mijn huis te verkopen?

Zoals de markt nu is, is er sprake van stabiele groei van de huizenprijzen. Dat betekent dat volgend jaar nog even gunstig kan zijn als het huidige jaar. Let wel, door de jaren heen zien we altijd dezelfde trend: de huizenprijzen blijven stijgen totdat ze niet langer houdbaar worden en niet meer reëel zijn, waarna een inzinking volgt. De grootste waardestijgingen en waardedalingen zien we in de grotere steden als de markt onder druk komt te staan.

Zodoende lijkt de markt ook nu te pieken in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Afgevraagd kan worden of een verdere stijging daar nog te verwachten is. Als u buiten de grote steden woont, dan is het aannemelijk dat uw woning een stabiele waarde zal hebben gedurende de komende periode, misschien wel jaren. Laat daarom de vraag of u uw huis zou moeten verkopen vooral afhangen van de vraag of u uw huis wíl verkopen.

Advies: verhuis niet enkel om de huizenprijzen

Op dit moment is de kans groot dat u uw huis met een substantiële winst kan verkopen. Echter, dat kan nog meerdere jaren ook nog het geval zijn. Onze persoonlijke visie is dat de huidige staat van de markt op dit moment geen directe aanleiding is om te verhuizen, behalve als u een goed plan hebt voor een toekomstige woning. Uw woning is uw thuis, en de gecombineerde kosten van verkopen en verhuizen kunnen uw financiële voordeel opheffen als u eenzelfde soort woning terugkoopt in eenzelfde soort gebied. Als u wel voornemens bent om te verhuizen, dan is het raadzaam om makelaarskosten te vergelijken. Immers, alleen al op uw makelaarskosten kunt u al gauw tot 2.000,- euro besparen, simpelweg door meerdere offertes van makelaars te vergelijken.

Advies #2: vraag een gratis waardebepaling aan

U kunt enkel beslissen of het nu de juiste tijd is om te verhuizen, door een goed beeld te krijgen van de huidige waarde van uw woning. Door een gratis waardebepaling van uw huis aan te vragen, krijgt u inzicht in de huidige woningwaarde en de vermoedelijke verkoopopbrengst van de woning in deze tijd. Daardoor krijgt u -gratis en vrijblijvend- een helder antwoord op de vraag of het in uw geval de juiste tijd is om uw huis te verkopen.