Huis verkopen Woningwaarde verhogen Direct regelen

Kan ik een gratis waardebepaling van mijn huis krijgen?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Soms is er een noodzaak om te verhuizen, bijvoorbeeld door een nieuwe baan in een andere provincie of omdat u gaat scheiden. In andere gevallen is er geen noodzaak om te verhuizen, maar zou u daar wel voor openstaan als uw huis een noemenswaardig bedrag zou opleveren bij verkoop. Alleen: wat is uw huis waard en wat zou uw huis opleveren bij verkoop?

Een verkoopmakelaar kan u dat vertellen door een gratis waardebepaling van uw huis uit te voeren. Deze waardebepaling is gratis, omdat de waardebepaling gezien kan worden als de intake voor een aanstaande verkoop.

Wat gebeurt er bij een gratis waardebepaling van mijn huis?

Bij een waardebepaling van uw woning komt een makelaar bij u thuis. De makelaar neemt samen met u de woning als geheel door. Vervolgens vertelt de makelaar wat de marktwaarde van uw huis is, en welke verkoopprijs reëel zou zijn bij daadwerkelijke verkoop. Deze bedragen zijn niet officieel (omdat u geen taxatierapport krijgt), maar de bedragen zijn wel overeenkomstig met de bedragen die bij een formele taxatie zouden worden vastgesteld. Zodoende krijgt u een realistisch beeld van de huidige woningwaarde en een reëel verwachtingspatroon van wat de woning zou opleveren bij verkoop.

Bij een gratis waardebepaling geeft de makelaar u ook tips over manieren waarop u de waarde van uw woning kunt vermeerderen. Stel dat u bijvoorbeeld achterstallig onderhoud van de woning heeft, dan kan de makelaar inschatten welk verschil het bij het verkooptraject zou maken om dat achterstallig onderhoud eerst te verhelpen of juist te laten voor wat het is. Zo helpt een gratis waardebepaling van uw woning u ook voor te bereiden op het verkooptraject.

De makelaar informeert u tevens wat het zou kosten om de woning via die makelaar te koop te zetten, en hoe zij te werk zouden gaan. Zo hebt u direct -gratis en vrijblijvend- een volledig beeld van alles wat u moet weten als u zich aan het oriënteren bent op de vraag of u wel of niet uw huis zal gaan verkopen.

Een gratis waardebepaling is geen formele taxatie

Belangrijk is dat een gratis waardebepaling geen officiële taxatie is. Dat wil zeggen: u krijgt geen taxatierapport met een waarde die zwart op wit staat. Een taxatierapport kan bijvoorbeeld nodig zijn voor het verkrijgen, verlengen of aanpassen van een hypotheek. Als u daadwerkelijk een taxatierapport nodig hebt, dan zal een gratis waardebepaling van de woning niet volstaan. Een gratis waardebepaling is alleen zinvol voor woningeigenaren die spelen met de gedachte om te verkopen, en die zich daar gratis en vrijblijvend op willen oriënteren.

Hoe vind ik een makelaar die een gratis waardebepaling wil doen?

Niet iedere makelaar is bereid om een gratis waardebepaling te doen. Het vereist zodoende het vinden van de juiste makelaar. Er is een speciale website waar makelaars gevonden kunnen worden die gratis waardebepalingen verrichten, namelijk: www.gratis-waardebepaling-huis.nl. U vult eenmalig uw gegevens in en wordt binnen 24 uur benaderd door een lokale makelaar die een gratis en vrijblijvende waardebepaling wil uitvoeren.

Wilt u een gratis waardebepaling én weten wat diverse makelaars zouden rekenen voor de verkoop van uw huis?

VerkoopmakelaarOffertes.nl maakt het u gemakkelijk als u wilt weten waar (A) makelaars uw woning op inschatten qua waarde, en (B) wat makelaars zouden rekenen voor de verkoop van uw woning. Zo weet u direct wat uw huis waard is en zou opbrengen bij verkoop volgens meerdere makelaars, én weet u ook direct welke tarieven makelaars zouden rekenen voor het verkopen van uw huis. Binnen één offerte-aanvraag krijgt u antwoord op uw vragen, zonder verdere verplichtingen. Als u makelaars vergelijkt via VerkoopmakelaarOffertes.nl, geeft u via het vergelijkingsformulier uw voorkeuren en wensen aan. Uw aanvraag wordt gekoppeld aan vier geschikte verkoopmakelaars in uw gemeente. Vanaf dat punt wordt u zorgvuldig geïnformeerd over de verkoopwaarde en verkoopkansen van uw woning, én krijgt u duidelijkheid over de kosten per makelaar, zodat u niet een onnodig dure makelaar inschakelt.