Huis verkopen Makelaar kiezen Kiezen voor een verkoopmakelaar

Wat doet een verkoopmakelaar?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer u een huis of ander vastgoed wilt verkopen, kunt u dit zelf proberen te doen. Dat is wel een relatief ongebruikelijke aanpak; de meeste mensen kiezen voor een verkoopmakelaar. Door een verkoopmakelaar in te schakelen wordt de kans op een succesvolle verkoop van uw huis vergroot. Daarnaast gaat het vaak wat sneller, omdat de makelaar een breder netwerk heeft en dit in kan zetten om de verkoop te bespoedigen. Maar wat doet een verkoopmakelaar nou eigenlijk concreet?

Vaststellen van de vraagprijs

Het eerste dat een verkoopmakelaar op zijn lijstje heeft staan, is het doen onderzoek naar uw huis. Dit begint met de gegevens in het Kadaster, met onder andere de leeftijd van het huis, maar ook het aantal vierkante meter woonoppervlakte en de ruimte rond het huis. De makelaar kijkt ook naar de gemiddelde verkoopprijs van gelijkwaardige huizen bij u in de buurt, en kijkt naar wijzigingen in het bestemmingsplan. Komt er bijvoorbeeld een groot winkelcentrum naast uw huis te liggen over drie jaar, dan heeft dit directe gevolgen voor de prijs van uw vastgoed.

De verkoopmakelaar komt vervolgens met een vraagprijs naar de verkopende partij toe. Dit is het moment waarop u aangeeft dat u wat meer tijd hebt, en dat de vraagprijs daarom hoger vastgezet mag worden. Of u geeft aan dat u juist weinig tijd hebt en de interesse van mensen wilt aanwakkeren door een lagere vraagprijs te vermelden, in de hoop dat mensen elkaar zullen overbieden.

De vraagprijs kan op een later moment bijgestuurd worden. Zijn er geen biedingen gekomen en valt het aantal bezichtigingen tegen, dan kan de makelaar aanraden om de vraagprijs te verlagen.

Huis te koop zetten

Nadat u een overeenkomst getekend heeft met de makelaar over de exacte invulling van het contract, zoals de kosten en voorwaarden, wordt uw huis klaargemaakt voor de verkoop. Dit wordt lang niet meer door alle makelaars aangeboden in de standaardpakketten. Het maken van de juiste foto’s en het aanpassen van het interieur om zo meer optische ruimte te creëren, kan extra geld kosten. In sommige gevallen kunt u dit gewoon zelf doen, zeker wanneer de woning via een online verkoopmakelaar verkocht wordt.

Daarna komt de woning ook daadwerkelijk op de markt te staan. Met de foto’s van het huis, het energielabel van het huis en een beschrijving waarin onder andere het aantal kamers staat, met een korte omschrijving. De verkoopmakelaar heeft van tevoren aangegeven welke kanalen gebruikt worden voor de verkoop. Zo kan er gekozen worden voor een plaatsing op Funda, maar ook lokale kranten en de sociale media zijn populaire plekken om vastgoed onder de aandacht te brengen.

Contact met geïnteresseerden

De verkoopmakelaar onderhoudt vervolgens het contact met de mensen die interesse hebben. Vaak maakt de makelaar daarbij zelf inschattingen over welke personen wel echte interesse hebben, en welke mensen alleen maar alle huizen vanbinnen willen zien. De makelaar neemt de biedingen aan, en kan bezichtigingen regelen wanneer dit in de overeenkomst opgenomen is. Hebt u een goedkopere makelaar in de arm genomen, dan kan het voorkomen dat u zelf de rondleidingen moet regelen. Dit is vooraf afgesproken met de makelaar die u gekozen hebt.

De makelaar houdt het contact met de mensen die interesse hebben en legt serieuze biedingen voor aan de verkopende partij. U bepaalt zelf welk bod acceptabel voor u is; de verkoopmakelaar kan zelf geen akkoord geven voor een geboden prijs. Wanneer de verkoop rond is en de handtekeningen gezet zijn bij de notaris, loopt in de meeste gevallen het contract met de verkoopmakelaar af.

Welke verkoopmakelaar past bij mij?

U kunt kiezen voor een goedkope verkoopmakelaar waarbij u zelf werk moet verzetten om uw huis te verkopen. Een iets duurdere verkoopmakelaar biedt vaak wat meer diensten aan, maar daar betaalt u ook voor. Wilt u een goed overzicht hebben van de mogelijkheden en de prijzen van de verkoopmakelaars bij u in de buurt? Leg dan uw wensen en eisen voor aan VerkoopmakelaarOffertes.nl. Wij leggen uw gegevens voor aan de makelaars die presteren bij u in de buurt en die aan uw eisen voldoen. U krijgt vervolgens 4 offertes van verschillende verkoopmakelaars, zodat u zelf in alle rust kunt kijken welke van de gratis en vrijblijvende offertes het best aansluit bij wat u zoekt.