Huis verkopen Woningwaarde verhogen Goed beginpunt

Wat is mijn huis waard?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 30-05-2023)
Leestijd: 3-5 minuten

Er zijn meerdere redenen waarom u de huidige waarde van uw woning zou willen weten. Bijvoorbeeld: u wilt op zoek naar een andere woning. Maar wat is uw aankoopbudget? Dat hangt onder meer af van de verkoopprijs van uw huidige woning (en uw huidige overwaarde). Maar wat is uw huis momenteel eigenlijk waard? Door de waarde te weten, heeft u een goed startpunt om door te stromen naar een andere woning.

Er zijn verschillende manieren om de waarde van uw huis vast te stellen, waarvan de gratis waardebepaling door een makelaar de verstandigste manier is. In dit artikel lichten we de verschillende manieren toe en vertellen we waar je goed op moet letten.

Waar is de waarde van een huis op gebaseerd?

Belangrijk is om eerst duidelijk te schetsen wat een woning een bepaalde waarde geeft. Er zijn drie factoren en één vuistregel:

1. Aantal m2 woonoppervlakte en perceeloppervlakte

Het aantal bewoonbare vierkante meters is in grote mate bepalend voor de waarde van een woning. Een woning van 90 m2 is duurder dan een woning van 50 m2. Daarnaast wordt de waarde bepaald door de oppervlakte van het landgoed. Een groot perceel (500 m2) is meer waard dan een kleiner perceel van bijvoorbeeld 100 m2.

2. Staat van de woning

De tweede factor is de huidige staat van de woning. Is er veel achterstallig onderhoud, dan is de woning minder waard dan wanneer er bijvoorbeeld een gloednieuwe badkamer en keuken zijn geplaatst. Twee rijtjeswoningen kunnen op papier precies hetzelfde zijn, maar de staat van onderhoud kan zeer verschillend zijn.

Als basisvoorzieningen in een woning achterstallig onderhoud hebben (bijvoorbeeld een zeer gedateerde keuken of badkamer), dan heeft dat een direct effect op de verkoopbaarheid van de woning, en daarmee ook op de reële huidige waarde van het huis.

3. Locatie van de woning (en recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen)

De locatie is eveneens zeer bepalend voor de waarde. Is de woning gelegen in een gebied, plaats of wijk waar veel mensen graag willen wonen, dan verhoogt dat de waarde. Voorbeelden van pluspunten zijn: een goede aansluiting op het wegennet, een rustige ligging, wijken waar de staat van onderhoud bovengemiddeld is, een goede aansluiting op (of ligging in) het centrum.

Vaak wordt er ook gekeken naar de verkoopprijzen van andere woningen in de buurt die vergelijkbaar van aard zijn met uw woning. Dat geeft een indicatie van het huidige marktpeil. Echter, het zijn slechts indicaties, waardoor online tools voor een waardebepaling er vaak fors naast zitten. Het is verstandiger een makelaar deze inschatting te laten maken (en bovendien kosteloos).

Vuistregel: des te hoger de vraag, des te hoger de verkoopwaarde

In simpele bewoording: hoe meer vraag er is naar uw type woning en uw woonlocatie, des te meer geïnteresseerden er zijn bij verkoop. Dat drijft de prijs namelijk tot de daadwerkelijke verkoopwaarde. De woning heeft een maximale verkoopwaarde als de staat van onderhoud bovendien goed tot maximaal is.

Kan ik zelf de waarde van mijn huis berekenen?

Nee, in basis niet. Veel mensen willen in eerste instantie zelf berekenen wat hun huis waard is. Sommigen baseren zich hierbij bijvoorbeeld op de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van de woning.

Let op: dit is helaas geen betrouwbare methode om te achterhalen wat uw huis waard is. De WOZ-waarde is een generieke inschatting die geen rekening houdt met de specifieke kenmerken van uw woning. Heeft u de badkamer onlangs geheel vernieuwd? Of is er op zolder juist sprake van achterstallig onderhoud? Dit zijn allemaal factoren die de WOZ-waarde niet reflecteert.

Daarnaast is er sprake bij de WOZ-waarde van een vertraging van een jaar, waardoor u feitelijk een gedateerde waarde ziet. Het is verstandig om uw berekening zodoende nooit te baseren op de WOZ-waarde.

Beste methode: gratis waardebepaling via een makelaar

Wilt u een betrouwbare inschatting van de waarde van uw huis? Dan adviseren we een gratis waardebepaling te laten uitvoeren. Een lokale makelaar komt dan vrijblijvend bij u langs voor een oriënterend bezoek. Na een rondgang door uw woning vertelt hij/zij u exact wat het huis waard is. Een gratis waardebepaling kunt u eenvoudig aanvragen bij één of meerdere makelaars.

Wat maakt een gratis waardebepaling nu zo effectief? Allereerst wordt de bepaling uitgevoerd door een ervaren specialist. Een lokale makelaar werkt dagelijks met vergelijkbare woningen bij u in de buurt en kent daarom de hoogte van een marktconform bedrag. Hij neemt de unieke kenmerken van uw woning mee in zijn inschatting en houdt hierbij ook rekening met de actuele vraag in de markt.

Hoeveel is mijn huis waard bij verkoop?

Overweegt u om uw woning te verkopen? Dan is de slimste optie om meerdere offertes voor verkoop aan te vragen. Wij selecteren dan de meest geschikte lokale makelaars. Deze makelaars bieden als onderdeel van hun offerte voor verkoop ook een gratis waardebepaling aan. U slaat hiermee twee vliegen in één klap: u kunt vrijblijvend makelaarstarieven vergelijken én hoort van meerdere experts wat uw huis waard is, zonder kosten te maken.

Bij VerkoopmakelaarOffertes.nl maken wij het aanvragen van makelaar offertes zeer eenvoudig. U vult eenmalig uw postcode en wensen in zodat wij u kunnen koppelen aan de beste verkoopmakelaars op basis van uw huidige situatie.

Veelgestelde vragen in het kort

Waar is de waarde van een woning op gebaseerd?

De waarde van een woning is gebaseerd op drie factoren: het woonoppervlak/perceeloppervlak, de onderhoudsstaat van de woning én de locatie van de woning. Gezamenlijk vallen deze drie factoren onder één vuistregel: des te meer geïnteresseerden, des te hoger de verkoopwaarde. De waarde van een woning kan worden vastgesteld een makelaar in de vorm van een gratis waardebepaling.

Hoe vraag ik een gratis waardebepaling aan?

Een waardebepaling is direct aan te vragen bij één of meerdere lokale makelaars. Op basis van uw locatie en voorkeuren worden de makelaars geselecteerd, waarna direct een afspraak ingepland kan worden. De waardebepaling is gratis en geheel vrijblijvend.

Waarom is een waardebepaling gratis?

Een waardebepaling van een woning is gratis, omdat er geen sprake is van een officieel rapport. Het is enkel de waarde uw woning volgens de makelaar op dit moment heeft. Het is daarom verstandig om altijd gratis waardebepalingmeerdere makelaars om een waardebepaling te vragen, zodat u zich niet baseert op de uitspraken van één makelaar.

Is de WOZ-waarde een goede indicatie van de verkoopwaarde?

Nee, het is verstandig om de WOZ-waarde te negeren. De WOZ-waarde is namelijk gedateerd (vertraging van 12 maanden) en niet gebaseerd op de huidige woningmarkt. Tevens houdt de WOZ geen rekening met de staat van uw woning. Zodoende wijkt de verkoopwaarde vrijwel altijd af van de WOZ-waarde. Het is verstandiger om een gratis waardebepaling uit te laten voeren door een makelaar.