Courtage makelaar: hoeveel procent is normaal?

Als u een makelaar inschakelt voor de verkoop van uw huis, dan rekent de makelaar een bepaald tarief voor zijn/haar diensten. Bij de meeste makelaars betaalt u opstartkosten (voor het in de verkoop zetten van de woning) en een percentage van de uiteindelijke gerealiseerde verkoopprijs van de woning. Deze percentuele beloning achteraf wordt het courtage genoemd.

Hoeveel procent is gebruikelijk?

Als u een makelaar de opdracht geeft om uw woning te gaan verkopen, dan is het belangrijk om aandacht te schenken aan de hoogte van de courtage. Een veelvoorkomende vraag is hoeveel procent courtage normaal is. Dat varieert sterk per regio en per makelaar. In de huidige markt is een courtage van 1,5% gebruikelijk.

Vroeger was een courtage van ruwweg 1,8% veelvoorkomend, maar door de ontwikkelingen binnen de huizenmarkt zijn de gemiddelde courtages de laatste jaren gedaald. Als u gericht courtages vergelijkt door offertes op te vragen voordat u een makelaar inschakelt, dan kunt u in veel gevallen courtages tussen de 1,0% en 1,25% tegenkomen.

Courtage afhankelijk van regio en object 

De vraag hoeveel procent courtage normaal is, kan redelijkerwijs alleen beantwoord worden door te stellen dat het afhankelijk is van de regio en het object zelf. In diverse regio's in Nederland is een overtal van makelaars actief, waardoor makelaars door de vele concurrentie lagere courtages vragen dan gemiddeld gezien gebruikelijk is.

Daarnaast is het courtage percentage afhankelijk van de woning zelf. Als deze in goede staat verkeert en er een grote vraag is naar dergelijke objecten, dan spreekt men van een 'courant' object. Courante huizen gaan gepaard met aanzienlijk lagere courtages, dan woningen die niet in goede staat verkeren en/of waar weinig belangstelling voor is. Zodoende is de courtage een prijs op maat. 

Voorkom hoge kosten door courtages te vergelijken

Door courtages van makelaars te vergelijken, zorgt u dat u niet onnodig veel betaalt voor de makelaarsdiensten. Let wel, de courtage is in de regel een tarief dat is afgestemd op uw woning, waardoor veel makelaars graag uw woning eerst willen zien voordat zij een exact courtage kunnen noemen. Het is zodoende raadzaam om altijd meerdere makelaars uit te nodigen om zeker te stellen dat u een gezond en passend tarief aangeboden krijgt.

Vergelijk direct 4 verkoopmakelaars in uw regio

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van verkoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)