Courtage makelaar: wanneer betalen?

De courtage van een makelaar is de beloning die hij/zij ontvangt zodra de woning verkocht is. De courtage is een verzamelbeloning voor alle werkzaamheden die de makelaar tijdens het verkooptraject verricht. Op deze pagina geven wij antwoord op veelgestelde vragen omtrent wanneer een courtage betaald wordt.

Courtage is no cure no pay

Een courtage is een no cure no pay-beloningen die de makelaar ontvangt nadat de woning daadwerkelijk verkocht is. Wordt het huis niet verkocht, dan is er dus ook geen sprake van een betaling van de courtage. Opstartkosten staan hier los van. Die betaalt u wel vooraf. Een courtage is daarentegen volledig op no cure no pay-basis en u betaalt dus niets als de woning niet verkocht wordt.

Wat is het moment van betaling van de courtage?

De courtage wordt verrekend via de notaris. Op het moment dat de woning getransporteerd wordt (feitelijk het moment dat het huis van eigenaar wisselt via de notaris), wordt door de notaris bij de transactie het courtagedeel van de makelaar verrekend. Stel dat u uw huis voor 200.000 euro verkoopt en de makelaar krijgt een courtage van 1%, dan wisselt de woning weliswaar van eigenaar voor het bedrag van 200.000 euro, maar dan zal de makelaar sowieso twee kostenposten in mindering brengen: courtagekosten van de makelaar en notariskosten voor o.a. de akte.

Hoe betaal ik de makelaar de courtage?

Omdat de courtage wordt ingehouden door de notaris op de daadwerkelijke verkoopopbrengst, doet u geen rechtstreekse betaling van de courtage in de richting van de makelaar. De makelaar ontvangt het geld via de notaris. Opstartkosten die u reeds los hebt betaald aan het begin van het verkooptraject staan hier los van. Opstartkosten zijn de enige soort kosten die u wel rechtstreeks aan de makelaar betaalt. U hoeft dus zelf geen actie te ondernemen om de courtage te voldoen. De makelaar ontvangt het courtagebedrag op hetzelfde moment dat u de verkoopopbrengst ontvangt.

Vergelijk direct 4 verkoopmakelaars in uw regio

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van verkoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)