Alles over opstartkosten van makelaars

Als u uw huis te koop zet via een makelaar, dan zullen de meeste makelaars hier opstartkosten voor rekenen. Wat zijn deze opstartkosten precies en waarom rekenen makelaars opstartkosten? Op deze pagina lichten wij toe wat gebruikelijk is in de makelaardij.

Wat zijn opstartkosten?

De meeste makelaars in Nederland werken met een courtage: een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning (bijvoorbeeld 1,5%). Dat betekent dat u na afloop de makelaar betaalt voor zijn/haar diensten - feitelijk een no cure no pay wijze van betalen. Echter, om de woning überhaupt in de verkoop te kunnen plaatsen, moet een makelaar diverse kosten maken, bijvoorbeeld het inhuren van een fotograaf en het betalen van de Funda-plaatsing. Dergelijke kosten om uw woning in de verkoop te plaatsen, berekent de makelaar aan u door onder de noemer 'opstartkosten': kosten voor het opstarten van de verkoop van de woning.

Waarom worden er opstartkosten gerekend?

Een middelgrote makelaar heeft al gauw op ieder gegeven moment zo'n 25 tot 75 woningen in de verkoop staan. Om te voorkomen dat de makelaar de opstartkosten zoals de woningfotograaf en Funda-plaatsing (en andere huizensites) voor deze woningen moet voorfinancieren, worden de opstartkosten doorberekend aan de woningeigenaren. Zodoende bestaan opstartkosten voornamelijk om te voorkomen dat een makelaar te veel opstartkosten moet voorfinancieren.

Wat zijn gemiddelde opstartkosten?

Gemiddeld genomen rekenen makelaars tussen de 300,- euro en 500,- euro aan opstartkosten. Uiteraard is dat in grote mate afhankelijk van hetgeen dat onder de opstartkosten valt, bijvoorbeeld alleen plaatsing op Funda of daadwerkelijke plaatsing op meerdere huizensites en andere promotielocaties. Ook de keuze voor het laten maken van plattegronden en/of woningvideo's kan van invloed zijn op de hoogte van de opstartkosten.

Veel makelaars retourneren de opstartkosten na verkoop

Het is in veel gevallen verkeerd om opstartkosten als 'extra kosten' te zien, want veel makelaars brengen de reeds betaalde opstartkosten vaak in mindering op de eindfactuur. Zodoende krijgt u feitelijk de opstartkosten terug zodra de woning verkocht is. Let wel, dit is niet bij iedere makelaar zo. Bij sommige makelaars zijn opstartkosten namelijk wel extra kosten voor uw rekening (in aanvulling op de courtage die u betaalt na woningverkoop).

Opstartkosten van makelaars vergelijken

Het is daarom altijd verstandig om opstartkosten van makelaars te vergelijken, zodat u weet hoe makelaars de opstartkosten berekenen en of dit extra kosten zijn voor u, of dat de kosten later in mindering worden gebracht op de eindnota (en u de opstartkosten dus feitelijk terugkrijgt).

Vergelijk direct 4 verkoopmakelaars in uw regio

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van verkoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)