Waarom een verkoopmakelaar inschakelen?

Een makelaar die zich specialiseert in het verkopen van huizen, wordt een verkoopmakelaar genoemd. Als een makelaar zich toelegt op taxatie of het aankopen van woningen, dan wordt er gesproken over respectievelijk een taxateur of een aankoopmakelaar. Op deze pagina wordt nader toegelicht wat een verkoopmakelaar is, wat u mag verwachten van een verkoopmakelaar, en waar u op moet letten bij het kiezen van een verkoopmakelaar.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar is gespecialiseerd in het vaststellen van de verkoopprijs van de woning, het bepalen van de verkoopstrategie, het in de markt zetten en promoten van het huis, het zorgen voor een optimale presentatie van uw woning, het verzorgen van bezichtigingen met geïnteresseerden, het onderhandelen over de verkoopprijs met potentiële kopers van de woning én het verzorgen van alle administratieve handelingen die relevant zijn tijdens en na het verkooptraject.

Op welk moment schakel je een verkoopmakelaar in?

U schakelt een verkoopmakelaar in op het moment dat u de knoop doorhakt dat u uw huis wilt verkopen, ook als het daadwerkelijke verkoopmoment wat u betreft nog wat verder in de toekomst ligt. Door meerdere verkoopmakelaars uit te nodigen in de woning, krijgt u een goed beeld van wat iedere verkoopmakelaar voor de woning verwacht te kunnen krijgen als verkoopprijs, en weet u direct wat iedere makelaar zou rekenen voor zijn of haar diensten.

De meerwaarde van een goede verkoopmakelaar

In deze tijd van internet zijn er tegenwoordig goedkope alternatieven voor een verkoopmakelaar, namelijk internetmakelaars. Via een internetmakelaar plaatst u de woning op Funda, maar bent u vervolgens verantwoordelijk voor alle andere handelingen tijdens het verkooptraject. Als u op een locatie woont waar woningen in de regel binnen 2 tot 4 weken verkocht worden, dan kan dat een verstandige besparing zijn. Echter, als woningen in uw wijk dermate snel verkocht worden, dan is het in de regel onverstandig om een internetmakelaar te kiezen, omdat een fullservice makelaar juist dan zijn meerwaarde bewijst.

Een goede verkoopmakelaar promoot uw huis overal waar dat mogelijk én effectief is, zorgt dat de presentatie van uw woning optimaal is, ontzorgt u volledig tijdens het verkooptraject door alle tijdrovende handelingen op zich te nemen, en haalt het onderste uit de kan bij de onderhandelingen, waardoor u uw woning in de regel sneller verkoopt en tegen een hogere prijs, dan wanneer u zou kiezen voor een internetmakelaar.

Verkoopmakelaars vergelijken

Als u overweegt om uw huis te verkopen en daarvoor een verkoopmakelaar wilt inschakelen, dan is het raadzaam om verkoopmakelaars te vergelijken. Op die manier krijgt u inzicht in de kosten en mogelijkheden per verkoopmakelaar. In de praktijk worden tarieven op maat vastgesteld door verkoopmakelaars. Dat wil zeggen dat verkoopmakelaars graag uw huis eerst zien en op basis van de courantheid (de verkoopbaarheid) van het huis een tarief bij u neerleggen. Dit tarief (ook wel courtage genoemd) omvat de makelaarskosten voor het gehele verkooptraject.

Vergelijk direct 4 verkoopmakelaars in uw regio

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van verkoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)