Een makelaar kiezen: 5 tips voor een goede keuze

Het kiezen van een makelaar is niet eenvoudig. Welke makelaar kiest u en waarom? Op deze pagina leest u vijf tips voor het kiezen van een makelaar.

1) Kies nooit voor de eerste de beste makelaar: vergelijk altijd

Voor de komst van internet was het verleidelijk om bij de verkoop van uw huis te kiezen voor 'de traditionele makelaar op de hoek'. Een keuze voor de makelaar die het dichtste bij zit, zonder verder te kijken naar verschillen in tarief, voorwaarden, geplande verkoopstrategie en haalbare verkoopprijs per makelaar in uw regio. Kortom, niet verder kijken dan uw neus lang is. Dat is veranderd door de komst van internet.

Doordat internet een prominentere rol is gaan spelen binnen de vastgoedbranche, kunt u makelaars eenvoudig vergelijken en krijgt u daardoor als aanstaande woningverkoper aanzienlijk scherpere tarieven aangeboden. U bent daardoor bovendien beter geïnformeerd over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het aanstaande verkooptraject.

2) Nodig meerdere makelaars uit

De slimste en meest effectieve manier om tot een goede makelaarkeuze te komen, is door meerdere makelaars bij u in de woning uit te nodigen. Doordat de makelaars bij u thuis komen, krijgt u op alle vlakken volledige informatie: een goed beeld van de makelaar zelf, tarieven op maat, een concrete verwachte verkoopprijs en de gelegenheid om de beoogde verkoopstrategie van meerdere makelaars aan te horen.

Wees er gerust open over dat u meerdere makelaars uitnodigt, zodat de makelaars weten dat zij niet de enige gegadigde zijn. Daarmee zorgt u dat de makelaars u een zo scherp mogelijk aanbod zullen willen doen voor wat betreft het makelaarstarief. 

3) Bespreek verkoopstrategie en haalbare verkoopprijs

De belangrijkste reden om meerdere makelaars uit te nodigen, is om persoonlijk met hen de beoogde verkoopstrategie en potentiële verkoopprijs te bespreken. Door meerdere makelaars over deze twee onderwerpen te spreken, krijgt u een volledig en realistisch beeld van mogelijkheden van het verkooptraject. Het is mogelijk dat makelaars onderling verschillende plannen en verwachtingen uitspreken.

Door de verkoopstrategie te bespreken, krijgt u per makelaar een goed beeld van de kanalen die de makelaars in willen zetten en een helder beeld van de bijbehorende tijdlijn. Daarnaast is het interessant om te kijken of er verschillen zitten in de verwachte verkoopprijs.

Let wel, hoewel het interessant is om te kiezen voor een makelaar die verwacht de woning voor een veel hogere prijs te kunnen verkopen dan andere makelaars, is het belangrijk dat het bijbehorende plan ook realistisch is. Stel volop vragen: waarom denkt de makelaar de woning voor (bijvoorbeeld) 20.000 euro meer te kunnen verkopen dan andere makelaars? 

4) Vergelijk tarieven én voorwaarden

Het is raadzaam om tarieven én voorwaarden van makelaars te vergelijken, omdat beiden per makelaar kunnen verschillen. Zo verschillen de opstartkosten en de hoogte van de courtage per makelaar. Waar de ene makelaar mogelijk 500,- euro opstartkosten rekent, kan de andere makelaar 350,- euro opstartkosten rekenen. Waar de ene makelaar de opstartkosten retourneert na verkoop, kan het zijn dat u deze bij een andere makelaar niet retour ontvangt. Courtages kunnen evenwel sterk verschillen. Zo kan een courtagepercentage van 1,0% of 1,5% een verschil van duizenden euro's betekenen.

Voorwaarden die noemenswaardig kunnen verschillen per makelaar zijn bijvoorbeeld wat er gebeurt bij intrekking van de verkoopopdracht (als u het huis uit de verkoop wilt halen) en de financiële consequentie daarvan. Laat u goed informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een samenwerking met een specifieke makelaar.

5) De persoonlijke klik is belangrijk

Als u een verkoopmakelaar inschakelt, dan is er sprake van een samenwerking. Het is zowel uw doel alsmede het doel van de makelaar dat de woning verkocht wordt. Het verkooptraject is zodoende een samenwerking, waarin goede communicatie en heldere afspraken centraal staan. Het is daarom belangrijk dat u bij de persoonlijke ontmoeting met de makelaar een klik voelt. Begrijpt de makelaar wat u zegt en wat u wenst? Is zijn/haar manier van communiceren fijn en geeft het contact u een goed gevoel? Dan is dat veel waard, en moet daar zeker waarde aan gehecht worden bij het kiezen van een makelaar.

Vergelijk direct 4 verkoopmakelaars in uw regio

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van verkoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)