Huis kopen Hoe werkt een huis bezichtigen? Zet deze zaken op uw checklist

Appartement bezichtigen: waar moet je op letten?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U wilt graag een appartement kopen en u bent klaar om enkele woningen te bezichtigen. Maar waar moet u op letten als u een appartement gaat bezichtigen? Een appartement is immers een heel ander type woning dan een grondgebonden woning.

Daarom is het verstandig op een rijtje te zetten welke vragen u wilt stellen bij de bezichtiging van een appartement. Deze kunt u op uw checklist zetten voor u het huis gaat bezichtigen. Hieronder vindt u de belangrijkste zaken die meespelen als u kiest voor een appartement.

Van belang bij een appartement

Een appartement beschikt niet over een tuin, hoewel er wel een buitenruimte kan zijn in de vorm van een balkon. U woont relatief dicht op uw buren in een appartement, en er is sprake van een gezamenlijke entree. Als u een appartement gaat bezichtigen zijn dit zaken waar u op wilt letten.  

Vraag daarom naar de isolatie en mate van geluidsoverlast in het complex. Let op gezamenlijke voorzieningen, de staat van de hal en het trappenhuis en kijk naar de lift. Daarnaast moet u ook op de algemene zaken letten tijdens een bezichtiging van een appartement, waaronder de algemene staat van de woning.

Vereniging van Eigenaren

Omdat appartementen deel uitmaken van één complex krijgt u bij de koop van een appartement bijna altijd te maken met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit is een zakelijke eenheid die het onderhoud van de buitenschil van het complex regelt. Alle bewoners die onder het complex vallen, maken deel uit van de VvE.

De VvE is dus verantwoordelijk voor onderhoud aan de gevels en het dak en andere gemeenschappelijke zaken. Een gezonde VvE is actief en beschikt over een rekening met voldoende middelen. Dit is een van de belangrijkste zaken waar u bij het bezichtigen van een appartement op moet letten. Informeer altijd naar de status van de VvE.

Is de VvE niet actief, zijn er geschillen of zit er geen geld in de VvE? Dan is dat vaak geen goed teken. Als u het appartement desondanks koopt, moet u zelf aan de slag om de VvE nieuw leven in te blazen. Informeer ook naar de verplichte maandelijkse bijdrage, zodat u weet hoe hoog uw maandlasten uitvallen.

Makelaar meenemen

Het kan verstandig zijn een makelaar mee te nemen als u voor het eerst een appartement gaat bezichtigen. Deze weet als geen ander waar u op moet letten. U kunt kiezen voor een aankoopmakelaar die specifiek veel kennis heeft van het bezichtigen van appartementen. Zo voorkomt u dat u voor onaangename verrassingen komt te staan.

Vergelijk hier aankoopmakelaars in uw regio met een specialisatie in appartementen.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat moet ik zeker vragen bij de bezichtiging van een appartement?

U kunt in principe alles vragen bij de bezichtiging van een appartement. Informeer altijd naar de stand van zaken rondom de VvE, aangezien appartementen altijd deel uitmaken van een VvE.

Hoe lang duurt het om een huis te bezichtigen?

Hoe lang het duurt om een huis te bezichtigen, hangt van de grootte van het huis af. Een appartement is vaak relatief klein, dus bent u met 25-45 minuten vaak al klaar.

Waar vind ik een goede checklist als ik een appartement ga bezichtigen?

Het is slim om een checklist te maken voor u een appartement gaat bezichtigen. Uiteraard kunt u daarvoor onze eigen checklist gebruiken.