Huis kopen Hoe werkt een huis bezichtigen? Zoveel tijd bent u kwijt aan een bezichtiging

Hoe lang duurt een huis bezichtigen?

Auteur:
22-01-2022 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Voor u een huis gaat kopen wilt u het uiteraard eerst bekijken. Voldoet de woning aan uw wensen? En vindt u de prijs acceptabel? Hoe is de buurt en zijn de juiste voorzieningen aanwezig? Dat ontdekt u bij de bezichtiging van een woning.

Misschien vraagt u zich af: hoe lang duurt een huis bezichtigen doorgaans? Hoe lang een huis bezichtigen duurt hangt af van de woning en uw situatie. Meestal bent u hier een half uur tot een uur aan kwijt. Natuurlijk hangt dat wel af van de grootte van de woning. Bij een doorsnee stadswoning zult u met twintig tot dertig minuten klaar zijn met de bezichtiging.

Bezichtiging inplannen

Meestal staat de duur van de bezichtiging wel vast. U kunt bij het maken van de afspraak voor de bezichtiging altijd informeren hoe lang het huis bezichtigen duurt. Om de bezichtiging in te plannen belt u de verkopende makelaar. Dit kunt u ook laten doen door uw eigen aankoopmakelaar.

De verkopende partij wijst vaak een of twee dagen aan waarop bezichtigingen kunnen plaatsvinden. De eigenaren zijn op die dagen zelf niet aanwezig. Doorgaans worden bezichtigingen na elkaar ingepland. Het komt ook voor dat er meerdere potentiële kopers tegelijkertijd de woning bezichtigen. Dit heeft meestal geen invloed op hoe lang de bezichtiging duurt.

Natuurlijk heeft u zelf invloed op hoe lang de bezichtiging duurt. U kunt er bijvoorbeeld een half uur aan vast plakken door vooraf of nadien een rondje door de buurt te rijden. Zo komt u erachter of de buurt u bevalt, waar de supermarkt zit en hoe de sfeer is.

Tijd maken voor een bezichtiging

Omdat de verkopende partij bepaalt op welk moment de bezichtiging plaatsvindt, moet u tijd maken in uw eigen agenda. Soms is het mogelijk de bezichtiging in te plannen in het weekend of in de avonduren. Veelal vinden bezichtigingen plaats gedurende de week, tijdens kantooruren.

Hoe lang de bezichtiging duurt hangt natuurlijk af van het type woning en perceel, maar ook van uw vragen. Stelt u veel vragen? Dan neemt de bezichtiging mogelijk meer tijd in beslag. De verkoopmakelaar zal waarschijnlijk een maximumtijd willen nemen voor de bezichtiging. U kunt erop rekenen dat een bezichtiging nooit langer duurt dan een uur, uitzonderingen daargelaten.

Wilt u liever snel een huis bekijken en met twintig minuten weer buiten staan? U bepaalt zelf hoe lang de bezichtiging duurt. Neem wel altijd voldoende tijd om de woning te bekijken en uw vragen te stellen.

Snel beslissen of niet?

Als u huizen bekijkt in een gewilde regio of wijk moet u waarschijnlijk snel beslissen na de bezichtiging. Gaat u bieden, of toch niet? Een aankoopmakelaar kan u helpen in dit soort situaties een knoop door te hakken. Hij of zij gaat mee naar de bezichtiging en kan precies aangeven wat de voor- en nadelen van een woning zijn.

De aankoopmakelaar kan een bezichtiging een stuk efficiënter laten verlopen. U hoeft zelf minder voorwerk te doen en u kunt nadien sparren met de makelaar over de aankoop. Wilt u een bod uitbrengen? Dan kan de aankoopmakelaar u daarover adviseren en het bod voor u uitbrengen.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is de gemiddelde tijd die je uit moet trekken voor de bezichtiging van een huis?

Reken op een gemiddelde tijd van een half uur tot een uur voor de bezichtiging van een huis. Houd bij een kleine (stads)woning twintig minuten tot een half uur aan.

Ik ga een huis bezichtigen. Waar moet ik op letten?

Als u een huis gaat bezichtigen moet u letten op de sfeer, de mogelijkheden van het huis en de bouwkundige staat. Maak een checklist vooraf om niets te missen.

Wat zijn onmisbare tips voor de bezichtiging van een huis?

Er zijn meerdere tips die van pas komen bij de bezichtiging van een huis, maar een goede voorbereiding is essentieel. Maak een vragenlijst en bepaal vooraf wat u wel en niet belangrijk vindt.