Huis verkopen Woningwaarde verhogen Slim verkennen

Bestaat een gratis taxatie van een woning?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Er bestaat veel verwarring over het verschil tussen termen als een taxatie, een waardeverklaring en een waardebepaling. Wat is het? Kan het gratis uitgevoerd worden? En zo ja, wat krijg je dan? In dit artikel geven we duidelijkheid over de begrippen en de bijbehorende kosten.

Wat is mijn huis waard?

Als u enkel wilt weten wat uw huis nu waard is (bijvoorbeeld omdat u wilt beslissen of dit een geschikt moment is om uw huis te verkopen), dan kunt u een gratis waardebepaling van uw huis aanvragen. Er zijn diverse websites die in kaart hebben gebracht welke makelaars een gratis waardebepaling van een huis kunnen uitvoeren. Een lokale makelaar komt in dat geval bij u aan huis, neemt de woning met u door, en noemt vervolgens de huidige waarde van de woning. De makelaar kan tevens een gerichte inschatting geven van de reële verkoopopbrengst (de huidige waarde en de verwachte verkoopopbrengst kunnen immers verschillen).

Bij een gratis waardebepaling kan de makelaar u bovendien gerichte tips geven met betrekking tot het onderhoud van de woning en eventuele verbouwmogelijkheden (en de waardevermeerdering die daarmee gepaard gaat). Een gratis waardebepaling van een woning gaat niet gepaard met een document. Als u documentatie nodig heeft, dan zult u een taxatierapport moeten laten opstellen.

Een taxatierapport of een waardeverklaring nodig?

Er zijn veel gevallen waarbij u een taxatierapport of een zogenaamde waardeverklaring nodig hebt. Veelvoorkomende gevallen zijn het afsluiten of aanpassen van een hypotheek of een scheiding (waarbij de woning gemeenschappelijk bezit is). In dat geval moet formeel door een makelaar/taxateur op papier worden gezet wat de huidige waarde van uw woning is, zodat u dit taxatierapport kunt aanleveren bij de organisatie die dit document nodig heeft.

Een taxatierapport / waardeverklaring is nooit gratis. De waarde van de woning moet formeel (volgens de richtlijnen) worden vastgesteld en het document moet aan specifieke eisen voldoen. Een dergelijk rapport kost u in de regel tussen de 250,- en 500,- euro, afhankelijk van de taxateur die u inschakelt.

Wanneer is een taxatie gratis?

Als u enkel wilt weten wat uw huis nu waard is, omdat u de verkoop van uw woning overweegt, dan zijn diverse makelaars bereid om gratis de waarde van uw woning in kaart te komen brengen. Er zijn specifieke websites die het eenvoudig maken om een makelaar te vinden die een gratis waardebepaling van uw huis wil uitvoeren, bijvoorbeeld www.gratis-waardebepaling-huis.nl. Als u daadwerkelijk een taxatierapport of een andere vorm van zwart op wit-verklaring nodig hebt, dan is het inschakelen van een bevoegde taxateur de enige mogelijkheid. Let hierbij goed op de tarieven van de taxateur. Deze kunnen onderling noemenswaardig verschillen.