Huis verkopen Tarieven kosten & courtages Uitleg over courtages

Courtages van makelaars vergelijken: hoe werkt dat?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Als u u w huis gaat verkopen, dan rekent uw makelaar naar alle waarschijnlijkheid een zogenaamde courtage. De courtage van een makelaar is de beloning die een makelaar ontvangt na het verkopen van een huis, bijvoorbeeld 1,1% van het bedrag waarvoor de woning daadwerkelijk verkocht wordt. Zodoende betaalt u de makelaar niet per uur, maar worden alle werkzaamheden van de makelaar onder één grote noemer geplaatst die u op no cure no pay-basis afrekent nadat de woning daadwerkelijk verkocht is.

Waarom courtages van makelaars vergelijken?

Makelaars zijn vrij om te bepalen wat hun tarieven zijn. Daardoor verschillen makelaars fors in kosten bij de verkoop van een huis. Door makelaarcourtages te vergelijken hebt u de garantie dat u in zee gaat met een makelaar die daarvoor niet de hoofdprijs vraagt.

Stel dat u offertes ontvangt ter waarde van 1% courtage, 1,25% courtage en 1,5% courtage, dan is het verschil in makelaarskosten tussen de goedkoopste en de duurste makelaar bij een huis van 300.000 euro maar liefst 1500,- euro. Zeer belangrijk is dat de dienstverlening identiek kan zijn, hetgeen betekent dat u een significant bedrag aan makelaarskosten kan besparen door eerst zorgvuldig te vergelijken.

Hoe kan ik courtages vergelijken?

VerkoopmakelaarOffertes.nl maakt het vergelijken van makelaarcourtages eenvoudig. U vult bij het vergelijkingsformulier in wat uw adres is, wat uw voorkeuren zijn en wat de bijzonderheden van uw woning zijn. Vervolgens lichten maximaal vier ervaren makelaars in uw regio u in over de kosten en mogelijkheden van hun makelaarskantoren. Zodoende weet u hoe hoog de courtage van iedere makelaar is én welke dienstverlening daar tegenover staat. Deze vorm van vergelijken is volledig kosteloos en vrijblijvend.

Let op: een courtage wordt op maat vastgesteld

Een courtage is een maatwerk prijs. Dat wil zeggen: hoe hoog de courtage is, is afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste, de tariefstelling van het makelaarskantoor zelf. Een makelaar is vrij om hogere tarieven dan gemiddeld te rekenen. Het resultaat is dat als u geen makelaars vergelijkt voordat u kiest, dat u aan een onnodig dure makelaar uw opdracht verleent.

Ten tweede, de courtage wordt gebaseerd op hoe courant uw woning is. In simpele woorden: hoe groter de kans is dat de woning snel verkoopt (en de makelaar dus weinig werk aan de verkoop van het huis heeft), des te lager de courtage is die de makelaar zal rekenen. Als uw woning lastig verkoopbaar is (bijvoorbeeld omdat de groep van potentieel geïnteresseerden klein is en/of omdat de woning in slechte staat verkeerd), dan zal de makelaar u in de regel een hogere courtage voorleggen.

Ten derde, de courtage zal in enige mate in lijn liggen met de gemiddelde courtage in de regio waar u woont. In de grote steden gaan makelaars scherp omlaag met hun courtage om aan nieuwe opdrachten te komen, maar ook in de rest van Nederland ontstaan verschillen op lokale schaal. Daarom liggen de courtages in de regel in lijn met het lokale gemiddelde, maar levert een vergelijking van courtages nog altijd een aanzienlijke besparing op courtagekosten op.

Nodig altijd meerdere makelaars uit voor een maximaal resultaat

Als u via VerkoopmakelaarOffertes.nl een vergelijking doet, dan gaan vier lokale makelaars u een courtage voorleggen op basis van uw woning en wensen. Door deze courtages te vergelijken, maakt u gebruik van de verschillende makelaarstarieven en bespaart u in de regel al gauw 1.000,- euro tot 2.000,- euro. Bevindt uw woning zich in een duurdere prijsklasse, dan kan het verschil in courtagekosten al gauw 3.000,- euro tot 4.000,- euro zijn.

Essentieel is het volgende: nodigt u meerdere makelaars uit, dan krijgt u antwoord op meerdere relevante vragen, namelijk: op welke waarde schatten de makelaars mijn huis, welke vraagprijs is volgens hen reëel, welke verkoopstrategie hebben de makelaars voor ogen, én welke courtage zouden zij rekenen om mijn huis in de verkoop te nemen. Binnen zeer korte tijd weet u welke makelaar de beste voorwaarden heeft, de meest gunstige tarieven hanteert en met welke makelaar u de beste klik heeft, hetgeen alle informatie is die u nodig heeft om weloverwogen voor een verkoopmakelaar te kiezen.