Huis verkopen Tarieven kosten & courtages NVM-makelaars vergelijken

Courtages van NVM-makelaars: hoeveel verschillen ze?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 26-01-2024)
Leestijd: 3-4 minuten

U wilt het maximale halen uit de verkoop van uw huis en hier tegelijkertijd weinig omkijken naar hebben. Het is dan ook logisch dat u zich laat bijstaan door een van de NVM-makelaars in uw de regio. Maar wat kosten deze gecertificeerde verkoopmakelaars nu eigenlijk en hoeveel verschillen hun courtages? Hieronder leest u alles wat u wilt weten.

Sinds wanneer verschillen de courtages van NVM-makelaars?

Tussen de courtages van NVM-makelaars zaten van oudsher geen verschillen. Twee decennia geleden rekenden alle bij de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen) aangesloten verkoopmakelaars namelijk nog verplicht dezelfde tarieven. Onlogisch, want niet elke makelaar levert dezelfde kwaliteit en resultaten.

In 1999 ging dit systeem daarom op de schop en mochten alle makelaars hun eigen prijsberekening toepassen. Meestal is die berekening gebaseerd op een courtage (een percentage van de verkoopsom van de woning), maar sommige verkoopmakelaars werken ook voor vaste tarieven of een percentage van het onderhandelingsresultaat.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een NVM-makelaar in 2024?

Over het algemeen zijn de verschillen tussen de courtages van NVM-makelaars vergelijkbaar met die tussen andere verkoopmakelaars. Anno 2024 schommelt het courtagepercentage gemiddeld tussen de 1,0% en 1,25%, waarbij 1,12% geldt als de gulden middenweg.

Het courtagesysteem biedt grote voordelen aan zowel NVM-makelaars als huizenverkopers. Hoe hoger immers het bedrag dat de verkoopmakelaar weet te onderhandelen, hoe hoger zowel zijn eigen vergoeding als uw winst over de verkoopsom.

Over kleine procentuele verschillen tussen courtages hoeft u zich daarom niet al te druk te maken – een goede makelaar verdient deze doorgaans met gemak voor u terug.

Courtages vergelijken: waar moet ik op letten?

Juist daarom is het belangrijk om NVM-makelaars – ook onderling – goed met elkaar te vergelijken. De kans op een snelle, eenvoudige en succesvolle verkoop is namelijk een stuk groter in de handen van een deskundige en ervaren verkoopmakelaar. Kwaliteit moet in dat opzicht een zwaarwegender selectiecriterium zijn dan relatief kleine verschillen in courtages.

Natuurlijk blijft het kostenaspect nog altijd een belangrijke overweging. Het is daarom zaak om makelaarsoffertes goed door te nemen. Sommige makelaars hanteren relatief lage courtages, maar rekenen voor bepaalde diensten extra kosten. Hierdoor kunnen de totale makelaarskosten hoger uitvallen dan verwacht.

De oplossing is simpel: vergelijk altijd meerdere makelaar offertes, zodat u een helder beeld krijgt van de verschillen in kosten en courtages. Zo maakt u altijd de beste keuze en komt u nooit voor onverwachte verrassingen te staan. Voer uw postcode in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende NVM-makelaars in uw regio.