Huis verkopen Tarieven kosten & courtages NVM-makelaars vergelijken

Wat kost een NVM-makelaar?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 14-03-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Met de verkoop van uw huis is veel geld gemoeid. U wilt daarom een makelaar die uw belangen op de best denkbare manier behartigt. In dat geval komt u al snel uit bij een NVM-makelaar. Zo’n gecertificeerde verkoopmakelaar verzekert u namelijk van een hoge deskundigheid en betrouwbaarheid. Maar wat kost een NVM-makelaar eigenlijk?

Wat kost een NVM-makelaar bij verkoop?

Tot twintig jaar geleden hanteerden NVM-makelaars vaste tarieven voor hun dienstverlening. Die makelaarstarieven werden opgelegd door moederorganisatie NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen). Dit systeem van vaste tarifering hield echter geen rekening met de individuele verschillen in kosten en werkwijze tussen makelaars.

In 1999 besloot de NVM het roer daarom om te gooien. Vanaf toen mocht elke aangesloten makelaar zijn eigen makelaarstarieven bepalen. Wat een NVM-makelaar u tegenwoordig kost, hangt dan ook af van de prijsopbouw die de verkoopmakelaar voor zijn diensten hanteert. Een lokale makelaar is vaak bijvoorbeeld duurder dan een internetmakelaar, maar biedt ook meer service.

Wat is de gemiddelde courtage in 2022?

Het leeuwendeel van uw kosten komt bij een NVM-makelaar voort uit zijn courtage. Dit is een percentage van de verkoopsom van de woning. Makelaarscourtage wordt daarom algemeen gezien als het meest eerlijke beloningssysteem voor een verkoopmakelaar. Hoe hoger immers het bedrag waarvoor hij uw woning weet te verkopen, hoe hoger ook uw winst en zijn financiële vergoeding.

De kosten van een NVM-makelaar worden dan ook grotendeels bepaald door het courtagepercentage dat hij rekent. In 2022 hanteren de meeste verkoopmakelaars percentages tussen de 0,9% en 1,25%. Bij een makelaar met een goede prijs-kwaliteitsverhouding komt u al snel uit rond een makelaarscourtage van ongeveer 1,1%.

NVM-makelaar: hoe hoog zijn de kosten?

Er zijn ook NVM-makelaars die meer kosten in rekening brengen dan de courtage alleen. Vaak berekenen zij ook opstartkosten. Dit zijn de kosten die de makelaar maakt voor de verkoop van uw huis. Denk onder andere aan het inhuren van een fotograaf en het plaatsen van de woning op Funda. Makelaars hebben doorgaans niet de middelen om deze kosten voor al hun klanten voor te schieten.

Hou rekening met opstartkosten rond de € 400. Is uw woning eenmaal verkocht? Dan brengen veel makelaars de opstartkosten in mindering op de eindfactuur. Dat geldt echter niet voor elke NVM- makelaar.

Het is daarom goed om offertes van meerdere NVM-makelaars met elkaar te vergelijken. Dat doet u snel en eenvoudig via VerkoopmakelaarOffertes.nl. U wordt door meerdere NVM-makelaars geïnformeerd over tarieven en mogelijkheden, zodat u gericht kunt vergelijken wat geschikte NVM-makelaars in uw omgeving kosten.