Heb je jouw droomhuis gevonden en het koopcontract al getekend? Gefeliciteerd! Toch heb je nog tijd om van de koop af te zien. Deze tijd staat ook wel bekend als de bedenktijd. In dit artikel leggen we je uit hoe lang en waarom je bedenktijd hebt na het tekenen van het koopcontract, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Wat is bedenktijd bij een koopcontract?
Bedenktijd is een wettelijke bescherming voor de kopers van een huis. Het geeft jou als koper de mogelijkheid om binnen 3 dagen na ontvangst van de getekende koopovereenkomst af te zien van de koop zonder opgaaf van reden of vergoeding.
Doel van de bedenktijd
Het doel van de wettelijke bedenktijd is om de koper extra bescherming te bieden bij de aankoop van een woning. De bedenktijd geeft de koper namelijk:
- De tijd om nogmaals rustig na te denken over de aankoop
- De kans om eventuele gebreken aan de woning op te sporen
- De gelegenheid om onderzoek te doen naar de bouwkundige staat
- De mogelijkheid om de woning te laten taxeren en de werkelijke waarde te bepalen
- De tijd om zich te laten adviseren door een makelaar of notaris
Duur van de bedenktijd
De wettelijke bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst duurt 3 dagen. De termijn gaat in op 0.00 uur na de dag waarop de koper het getekende contract heeft ontvangen.
Valt het einde van de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag. Als 2 of 3 van de bedenkdagen vallen op een zaterdag, zondag of feestdag, dan duurt de bedenktijd nóg langer.
Rechten tijdens de bedenktijd
Binnen de bedenktijd van 3 dagen heeft de koper het recht om zonder opgaaf van reden of vergoeding af te zien van de koop. De koper moet de verkoper wel binnen de termijn schriftelijk op de hoogte brengen van het terugtrekken uit de koop.
Wanneer begint de bedenktijd?
De bedenktijd begint te lopen zodra de koper een kopie van de door beide partijen getekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Meestal is dit de dag ná het ondertekenen van het contract.
De bedenktijd begint dus om 0.00 uur 's nachts na de dag dat de koper het contract heeft ontvangen. De koper heeft vervolgens 3 volledige dagen de tijd om over de aankoop na te denken en eventueel de koop te ontbinden. De termijn eindigt om 24.00 uur op de laatste dag.
Wie heeft recht op bedenktijd?
De koper van de woning heeft wettelijk recht op een bedenktijd van 3 dagen na ondertekening van de koopovereenkomst. De verkoper heeft standaard géén bedenktijd, tenzij dit expliciet is afgesproken in het koopcontract.
Wat kun je doen tijdens de bedenktijd?
Tijdens de wettelijke bedenktijd van 3 dagen kan de koper verschillende zaken ondernemen:
- Een bouwkundige keuring laten uitvoeren om mogelijke verborgen gebreken te ontdekken
- Een taxatie laten uitvoeren van de woning (dit helpt bij het bevestigen van de woningwaarde maar is hoe dan ook vaak verplicht voor de hypotheekaanvraag)
- Inwinnen van extra juridisch advies over het contract in bijzondere situaties
Ook is het verstandig om in deze periode de hypotheekofferte en bijbehorende voorwaarden nogmaals goed door te nemen. Zo kun je als koper een weloverwogen beslissing nemen over het al dan niet doorzetten van de aankoop.
Wat gebeurt er als de koper de koop ontbindt?
Als de koper besluit om de koop te ontbinden binnen de bedenktijd, moet de verkoper hiervan schriftelijk op de hoogte worden gesteld. Dit kan middels aangetekende post, of via de betrokken notaris.
De koper hoeft geen reden op te geven voor het terugtrekken uit de koop. Ook is er geen vergoeding verschuldigd aan de verkoper. De ontbinding is kosteloos.
Tips voor het gebruik van de bedenktijd
Het is raadzaam om de volledige wettelijke bedenktijd van 3 dagen te benutten. Ga dus niet overhaast te werk. Neem de tijd om het huis grondig te inspecteren, documenten door te nemen en eventueel deskundigen te raadplegen. Zo voorkom je dat je impulsieve beslissingen neemt en weet je zeker dat je blij bent met het huis waar je in gaat wonen.