Huis kopen Bouwkundige keuring en taxatie Regels en uitzonderingen bij bouwkundige keuring

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Auteur:
28-10-2022 (laatst bijgewerkt: 28-10-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

U heeft het huis van uw dromen gevonden. Natuurlijk moet deze woning voldoen aan al uw eisen en verwachtingen. Bovendien wilt u niet te veel voor het huis betalen en niet voor (financiële) verrassingen achteraf komen te staan. Dus laat u een bouwkundige keuring uitvoeren. Dit kunt u vrijwillig doen, maar er zijn ook situaties waarin een bouwkundige keuring verplicht is.

Wat is een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is een rapport waarin de bouwkundige gebreken en de staat van onderhoud van een woning beschreven worden. Dit heet ook wel een 'bouwtechnische keuring'.

De keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig inspecteur. Deze gaat samen met u door het hele huis en bekijkt ook de buitenkant. U kunt er ook voor kiezen niet bij de keuring aanwezig te zijn. Sommige zaken worden visueel beoordeeld, zoals de keuken en het sanitair. Andere dingen, zoals het dak en de muren, worden onderworpen aan een inspectie.

Waar wordt naar gekeken bij een bouwkundige keuring

Bij een bouwkundige keuring wordt naar veel verschillende aspecten van de woning gekeken, zoals:

Is een bouwkundige keuring verplicht?

In de meeste gevallen is een bouwkundige keuring niet verplicht. Er is echter een aantal uitzonderingen:

Overigens is de verkoper altijd verplicht bij hem bekende gebreken aan potentiële kopers te melden. Dat wil echter niet zeggen dat de verkoper zelf van alle gebreken op de hoogte is.

Wie betaalt de bouwkundige keuring?

De koper van het huis betaalt de kosten voor de bouwkundige keuring. Deze kosten bedragen tussen de € 300 en € 500. De kosten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de oppervlakte van het huis en de tijd die de inspecteur nodig heeft. Gemiddeld duurt een bouwkundige keuring een uur.

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn fiscaal aftrekbaar, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo moet de keuring worden aangevraagd bij aankoop, verbetering of onderhoud van een woning.

Het kan ook zijn dat een hypotheekverstrekker verplicht een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Ook dan is een keuring fiscaal aftrekbaar. Ook bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan een keuring verplicht zijn, en is deze dus fiscaal aftrekbaar.

Hulp bij de bouwkundige keuring?

Heeft u een huis op het oog? Neem dan een aankoopmakelaar mee tijdens de bezichtiging! Dan weet u zeker dat er een paar professionele ogen met u meekijkt. Een aankoopmakelaar kan weliswaar niet alle verborgen gebreken zien, maar heeft door zijn expertise en jarenlange ervaring wel een goede kijk op de staat van onderhoud van de woning. Daarmee voorkomt u dat u een te hoog bod doet of u voor een teleurstelling komt te staan.

Veelgestelde vragen in het kort

Is een bouwkundige keuring aftrekbaar van de belasting?

Ja, in sommige gevallen is een bouwkundige keuring fiscaal aftrekbaar. Als u de hypotheekverstrekker u verplicht een keuring te laten uitvoeren bijvoorbeeld. Dit wordt vooral gevraag bij een oudere woning. Ook als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvraagt is een bouwkundige keuring verplicht, en dus fiscaal aftrekbaar.

Wat is verstandig: wel of geen bouwkundige keuring?

Twijfelt u of u wel of geen bouwkundige keuring moet laten uitvoeren? Het is altijd verstandig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Hiermee voorkomt u dat u een te hoog bod op de woning doet of achteraf voor verborgen gebreken staat.

Wat is een 'voorbehoud bouwkundige keuring'?

Bij een voorbehoud bouwkundige keuring gaat de koop van een woning alleen door als de kosten voor noodzakelijk (achterstallig) onderhoud niet boven een bepaald bedrag uit komen. Dat is meestal 10% van de waarde van de woning. Hiervoor is een clausule opgenomen in het koopcontract. Kiest u er voor geen bouwkundige keuring te laten uitvoeren? Dan blijft de clausule in het contract staat, maar wordt doorgestreept. Op die manier weet u ook in de toekomst dat u er voor gekozen hebt geen gebruik te maken van de clausule.