Huis verkopen Naar de notaris Tijdsduur transacties

Hoe lang mag notaris geld vasthouden bij verkoop?

Auteur:
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 30-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het is zover! U heeft uw woning verkocht en u mag een mooi bedrag op uw rekening verwachten. Maar, wanneer heeft u dat geld binnen? In veel gevallen verloopt het overmaken van de koopsom via de notaris. Dat betekent dat u als koper enige tijd moet wachten op het geld. Maar, hoe lang mag de notaris uw geld vasthouden?

Wanneer u uw geld krijgt, is van belang. U betaalt namelijk de rente die de notaris moet betalen aan de bank. Het vermogen uit de verkochte woning staat immers tijdelijk op de rekening van de notaris. Hoe langer dat duurt, hoe hoger de kosten. Hoe lang de notaris uw geld mag vasthouden is wettelijk geregeld. Andere factoren spelen hierbij ook een rol. We leggen u graag uit hoe het zit.

Overdracht koopsom via notaris

De notaris mag uw geld enige tijd vasthouden. Dat doet de notaris omdat deze nogmaals moet controleren of u de woning wel kunt ‘leveren’. U spreekt in de akte van levering immers af dat u de woning onder bepaalde voorwaarden levert, vrij van hypotheek of beslaglegging.

Wat doet een notaris daarna? Hij of zij controleert daarom na het tekenen van die akte, of dat inderdaad het geval is. Daarna moet de notaris de akte van levering indienen bij het Kadaster. Pas daarna mag deze uw geld vrijgeven. Hoe lang de notaris uw geld mag vasthouden hangt dus af van de tijd die verstrijkt tussen het tekenen, de controle en de inschrijving.

De overdracht plannen

Als u de akte van levering tekent, kan de notaris de laatste controle de volgende ochtend al uitvoeren. Als u de akte tekent op een vrijdag, of net voor een feestdag, duurt de periode langer. Als u uw geld snel nodig heeft, is het verstandig de afspraak aan het begin van de week te maken. Hoe lang de totale overdracht bij de notaris duurt, en hoe lang de notaris uw geld mag vasthouden, hangt af van uw planning.

Als alles in orde is, ontvangt u de koopsom op uw rekening. Let erop dat dit alleen het geval is als u de koopsom niet gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning. Doet u dat wel, dan gaat het geld rechtstreeks naar de (verkoper van de) nieuwe woning. U ontvangt de koopsom dus nooit rechtstreeks van de kopende partij.

Voordelen van overdracht via notaris

De overdracht bij de notaris is in principe verplicht. Voor u de akte van levering tekent, is het huis nog van u. De notaris controleert daarbij de achtergrond van u en de koper. Daarmee verlaagt u de risico’s rondom de verkoop. Wie de notaris bepaalt bij de verkoop van het huis, legt u vast in de koopakte. Meestal kiest de koper de notaris uit, en betaalt deze de notariskosten.

Wilt u de verkoop snel afronden? Informeer dan bij de notaris hoe lang deze uw geld mag vasthouden, gezien uw planning. Zo kan de notaris zich goed voorbereiden op een snelle afronding, waardoor u snel beschikt over uw geld.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat doet een notaris bij de verkoop van een woning?

Wat de notaris doet bij de verkoop van een woning is in principe altijd hetzelfde. Hij of zij doet vooronderzoek, stelt een akte van levering op en tekent deze samen met u en de koper. De notaris controleert nadien of alles in orde is, en fungeert als tussenpersoon voor het overmaken van de koopsom.

Hoe lang duurt de overdracht van een huis bij de notaris?

Hoe lang de overdracht van een huis bij de notaris duurt hangt af van uw situatie. Het doornemen en tekenen van de akte van levering duurt doorgaans nog geen uur. Mogelijk duurt het enkele dagen voor u de koopsom ontvangt.

Wie bepaalt de keuze voor de notaris bij de verkoop van een huis?

Wie de keuze voor de notaris bij de verkoop van uw huis bepaalt, spreekt u af met de koper. Meestal kiest de koper een notaris, en betaalt deze alle notariskosten.