Huis verkopen Naar de notaris Hulp bij uw papierwerk

Wat doet een notaris?

Auteur:
20-10-2021 (laatst bijgewerkt: 14-07-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer u een huis koopt of verkoopt, doet u vroeg of laat beroep op een notaris. De notaris zorgt ervoor dat afspraken tussen u en de koper worden vastgelegd. Deze hebben juridische waarde, zodat u bij een geschil kunt teruggrijpen op de afspraken. Een notaris is er ook voor het opstellen van een samenlevingscontract of het afhandelen van een erfenis.

Wat doet de notaris bij de aankoop van een huis?

U gaat naar de notaris voor de akte van hypotheek bij de aankoop van een woning, en u regelt hier de overdracht van het huis. U komt dus zowel bij de aankoop als de verkoop van een woning bij de notaris terecht.

Naar de notaris bij verkoop

Als u uw woning verkoopt, maakt u bij de notaris een afspraak voor de overdacht. U neemt de sleutels mee en tekent samen met de kopende partij de koopakte. Hierna behoort de woning aan de kopende partij. Daarnaast kan de notaris fungeren als tussenrekeninghouder. De hypotheekverstrekker van de koper maakt de koopsom over naar de notaris, die het geldbedrag vervolgens aan u uitkeert.

Wat heeft de notaris nodig bij verkoop huis?

Voor de notaris de koopakte (ook bekend als de overdrachtsakte of akte van levering) kan opstellen, heeft hij of zij een aantal documenten nodig. De kopende partij moet hiervoor het koopcontract aanleveren. Als verkoper hoeft u alleen uw legitimatiebewijs en de sleutels van de woning mee te nemen naar de afspraak. De sleutels geeft u tijdens de afspraak aan de koper. Na het tekenen is de verkoop van uw woning in principe rond.

Samenlevingscontract, trouwen en overlijden

De notaris legt zaken vast rondom de aan- en verkoop van een woning, maar u kunt nog meer regelen bij de notaris. Zo kunt u ervoor kiezen bij de notaris een samenlevingscontract, testament of akte van verdeling bij een scheiding op te laten stellen. Hierin staat steeds centraal welke relatie u aangaat en hoe uw bezit verdeeld wordt indien u de relatie verbreekt of als u overlijdt.

Kosten notaris

Gemiddeld kost een notaris rond de €1000 tot €1500 als hij stukken moet opmaken voor de aankoop van een woning. Bij de verkoop van de woning zijn de notariskosten doorgaans voor de verkopende partij. Dat is niet het geval als u uw woning met ‘kosten koper’ verkoopt. Tegenwoordig is dat de meest gebruikelijke vorm. De koper betaalt dan alle kosten die komen kijken bij het afhandelen van de verkoop.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is een notaris?

Een notaris zorgt ervoor dat u afspraken rechtsgeldig kunt maken. Dat geldt voor afspraken rondom de aan- of verkoop van uw woning, maar ook bij samenwonen, trouwen, scheiden, erven en overlijden. In sommige gevallen is het verplicht een notaris in te schakelen.

Heb ik een notaris nodig bij de verkoop van mijn woning?

Ja, u kunt geen woning verkopen zonder een notaris in te schakelen. Deze stelt de koopakte op, die u en de koper ondertekenen. Dit zijn rechtsgeldige documenten die aantonen dat u recht hebt op de koopsom. Als u uw woning verkoopt met kosten koper zijn deze kosten voor de koper.

Is het inschakelen van een notaris duur?

Kosten voor een notaris bij de aankoop van een woning kunnen oplopen tot € 1500. Als verkopende partij hoeft u vaak niets te betalen, omdat de kopende partij de rekening betaalt. Wel maakt u eventueel kosten als u uw samenlevingscontract of testament aan wilt laten passen.