Huis verkopen Appartement verkopen Tips voor een snelle en winstgevende verkoop

Hoe verkoop ik mijn appartement? Volg deze 6 stappen!

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 30-05-2023)
Leestijd: 4-5 minuten

De verkoop van een appartement verloopt niet gelijk aan de verkoop van een woonhuis. Veel mensen vragen zich af: hoe verkoop ik mijn appartement? Geldt dat ook voor u? Dan komt u met onderstaande tips een heel eind.

1.     Achterstallig onderhoud inhalen

Stel, u wilt snel uw appartement verkopen. Dan is het, net als bij een woonhuis, verstandig te kijken naar de staat van het appartement. Is er sprake van achterstallig onderhoud in uw appartement? Pak dit dan zelf aan. Een goed onderhouden appartement verkoopt zichzelf sneller.

Het is ook mogelijk dat er sprake is van achterstallig onderhoud aan de gevel en andere gemeenschappelijke onderdelen in het appartementencomplex. Ga dan om tafel met de Vereniging van Eigenaren (VvE). U kunt dit onderhoud samen met de andere bewoners regelen, met het budget van de VvE.

2.     Zoek een makelaar

Deze stap is optioneel: zoek een erkende makelaar die ervaring heeft met de verkoop van appartementen. Deze weet als geen ander het antwoord op de vraag: hoe verkoop ik mijn appartement?

Uiteraard is het niet noodzakelijk een verkoopmakelaar in de arm te nemen als u snel een appartement wilt verkopen. Een verkoopmakelaar kan u echter wel veel werk uit handen nemen. Hij of zij is op de hoogte van de verplichte documenten bij de verkoop van uw appartement. En een makelaar heeft de juiste connecties, zodat u uw appartement snel verkoopt.

3.     VvE-stukken en splitsingsakte in orde?

Er is een aantal verplichte documenten die u bij de verkoop appartement moet tonen. Dan gaat het om de statuten en andere stukken van de VvE, de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement. Daarnaast wil een potentiële koper graag weten welke contracten er lopen.

Ook de status van de VvE is belangrijk: is deze actief en is er een onderhoudsplan? Ten slotte zult u ook de notulen van de laatste twee vergaderingen van de VvE moeten bijvoegen. Heeft u deze stukken niet in uw bezit? Vraag deze dan op bij de voorzitten van uw VvE.

Heeft u een appartement gekocht voor de verhuur? Let dan goed op de rechten van uw huurder bij de verkoop van het appartement. U mag het huurcontract niet ontbinden. De koper koopt uw appartement dus ‘inclusief huurder’. Dit kan effect hebben op de verkoopprijs.

4.     Waardebepaling laten uitvoeren

U kunt uw appartement bijna te koop zetten. U hoeft alleen nog een goede richtprijs te bepalen. Weet u niet voor hoeveel u uw appartement te koop wilt zetten? Dan is het slim een waardebepaling of taxatie uit te laten voeren.

Een waardebepaling kan gratis worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door uw verkoopmakelaar. Een taxatie vereist een taxateur die een taxatierapport opstelt. Dit kost u enkele honderden euro’s. Met een waardebepaling of taxatie heeft u een onderbouwde prijs voor uw appartement in handen.

5.     Appartement te koop zetten

Als u daadwerkelijk uw appartement te koop zet doet u dat zelf of via uw verkoopmakelaar. Een NVM-makelaar zal uw appartement op Funda aanbieden. Regelt u de verkoop zelf? Dan moet u uitwijken naar alternatieven, zoals Jaap.nl.

Om uw appartement te koop te zetten heeft u een prijs nodig, een (online) advertentie en professionele foto’s. Als u snel uw appartement wilt verkopen kan het prettig zijn een makelaar de verkoop te laten regelen. Een goede advertentie zal al snel tot de eerste bezichtigingen leiden.

6.     Koopcontract opstellen

Hopelijk hebben de bezichtigingen geleid tot een serieus bod waar u op in wilt gaan. Als er een potentiële koper is kunt u besluiten het bod mondeling te accepteren en een voorlopig koopcontract op te stellen.

Na het tekenen van het koopcontract door beide partijen kan de koper nog onder de koop uit. Als de wettelijke bedenktijd is verstreken en de koper zich niet beroept op de ontbindende voorwaarden, is de koop in principe rond. U gaat dan samen naar de notaris voor de overdracht.

Uiteraard is de verkoop van een appartement afhankelijk van uw situatie. Doorgaans geven bovenstaande stappen een goed antwoord op de vraag: hoe verkoop ik mijn appartement? Als u de verkoop graag uitbesteedt is het slim tijdig op zoek te gaan naar een verkoopmakelaar. U vindt geschikte verkoopmakelaars in uw regio via onze gratis Verkoopmakelaars Vergelijken Pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe verkoop ik mijn appartement snel?

U kunt uw appartement snel verkopen door een hierin gespecialiseerde verkoopmakelaar in te schakelen. Ook is het belangrijk dat u bij verkoop alle stukken van de VvE en de splitsingsakte voorhanden heeft.

Welke verplichte documenten zijn er bij de verkoop van een appartement?

U dient de statuten, jaarstukken, begroting en notulen van de laatste twee vergaderingen van de VvE aan te leveren, net als de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement.

Wat zijn de rechten van mijn huurder bij de verkoop van mijn appartement?

De rechter van uw huurder zijn bij de verkoop van uw appartement beschermd. De huurder mag in het appartement blijven wonen, ook al draagt u het eigendomsrecht van het appartement over.