Huis verkopen Appartement verkopen Tips voor een snellere verkoop

Zo kun je snel je appartement verkopen

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Er zijn diverse redenen om uw appartement snel te willen verkopen. U heeft bijvoorbeeld een andere woning op het oog. Of u heeft het geld snel nodig. Snel uw appartement verkopen doet u vooral door het appartement en bijbehorende zaken goed voor elkaar te hebben. Een verkoopmakelaar en slimme marketing kunnen de verkoop bespoedigen.

Het lukt lang niet altijd om snel een appartement te verkopen. Dat is het geval als zaken rondom de Vereniging van Eigenaren niet op orde zijn. Of als het appartement toe is aan grootschalig onderhoud.

Toch kunt u er met de huidige krappe woningmarkt op vertrouwen dat uw appartement zichzelf waarschijnlijk snel zal verkopen. Met deze tips zult u snel uw appartement kunnen verkopen. Dat is wel zo prettig, bijvoorbeeld als u al een andere woning heeft gekocht en u dubbele kosten wilt voorkomen.

Zelf verkopen of via de makelaar?

Net als bij een reguliere woning is de keuze aan u: verkoopt u de woning zelf of neemt u een makelaar in de arm? Als u snel uw appartement wilt verkopen kan een verkoopmakelaar u daarbij helpen. De makelaar weet waar uw appartement aan moet voldoen voor de verkoop. Bovendien kent de makelaar waarschijnlijk een of meerdere potentiële kopers.

Goed om te weten: voor de verkoop van het appartement heeft u in principe geen toestemming van de VvE nodig. Alleen als dit expliciet vermeld staat in de stukken van de VvE moet u toestemming krijgen. Het kan ook voorkomen dat u het appartement eerst moet aanbieden aan andere leden van de VvE. Dus, kan de VvE de verkoop tegenhouden? Ja, maar alleen in uitzonderlijke gevallen.

Tips voor een snelle verkoop

Om snel uw appartement te verkopen dient het appartement goed onderhouden te zijn. U zet het appartement voor een scherpe prijs in de markt en u zorgt voor de juiste promotie. Uw verkoopmakelaar zet uw woning bijvoorbeeld uitgelicht op Funda.

Daarnaast moet u alle stukken van de VvE en de splitsingsakte voorhanden hebben. Het helpt om uw appartement snel te verkopen als er een actieve VvE met onderhoudsplan is (een MJOP). Ook een volle VvE-kas maakt uw appartement aantrekkelijk voor kopers.

Snel een appartement verkopen via de makelaar

Wilt u er echt vaart achter zetten? Schakel dan zo snel mogelijk een verkoopmakelaar in. Deze kan u helpen met de verkoop en weet welke stukken u nodig heeft. Indien het splitsingsreglement ontbreekt kan de verkoopmakelaar helpen dit te achterhalen.

Wilt u snel uw appartement verkopen? Of wilt u uw appartement verkopen binnen 3 jaar na aankoop? Vind dan de juiste verkoopmakelaar via ons gratis Verkoopmakelaars Vergelijken-formulier.

Veelgestelde vragen in het kort

Mag ik mijn recent aangekochte appartement binnen 3 jaar na aankoop weer verkopen?

Ja, u mag uw appartement binnen 3 jaar verkopen. Ga wel na of u voldoende rendement haalt uit de verkoop als u uw appartement zo snel weer verkoopt.

Heb ik voor de verkoop van mijn appartement toestemming van de VvE nodig?

Alleen als dit in de stukken van de VvE is vastgelegd heeft u voor de verkoop van uw appartement toestemming van de VvE nodig. In de praktijk komt dit zelden voor.

Kan mijn VvE de verkoop van mijn appartement tegenhouden?

Ja, maar de VvE kan de verkoop van uw appartement alleen tegenhouden als dit vermeld wordt in de statuten.