Huis verkopen Woningwaarde verhogen Maximale verkoopprijs

Hoe verkoop ik mijn huis voor de hoogste prijs?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 30-05-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

U heeft de knoop doorgehakt en besloten om uw huis te verkopen. In gedachten droomt u al van een hoog bod dat u veel financiële mogelijkheden geeft, maar in hoeverre is dit realistisch? De praktijk wijst uit dat er zeker in de huidige markt veel kansen liggen om het maximale uit een verkoop te halen. Er zijn namelijk 4 dingen die u kunt doen om uw huis voor de hoogste prijs te verkopen:

1). Bepaal de juiste vraagprijs

De verkoopprijs van een woning bepalen is een vak apart. Een te hoge vraagprijs schrikt potentiële kopers af, terwijl een lage prijs weerstand opwekt door vrees voor hevige concurrentie. De sweetspot ligt dan ook in het midden: kies een marktconforme prijs gericht op de juiste kandidaten.

Zeker in een tijd waarin veel kopers hun zoektocht op huizensite Funda starten, is het verstandig om de vraagprijs heel bewust te kiezen. Door de gebruikte zoekfilters komt een huis met een vraagprijs van € 199.000 onder de aandacht van een heel ander publiek dan met een vraagprijs van € 201.000. Het bepalen van de vraagprijs is dan ook een kwestie van strategische positionering. Wilt u de duurste woning zijn in een lagere prijscategorie of de goedkoopste in een hogere? De verkoopmakelaar kan u vertellen wat in uw situatie de beste keuze is.

2). Knap uw huis op voor verkoop

De meeste mensen die een huis kopen, willen er snel in kunnen trekken. Ze kunnen daarom maar moeilijk door die verouderde keuken of dat afgebladderde behang in de slaapkamer heen kijken. En lukt ze dat toch? Dan is het uitgebrachte bod vaak minder hoog. Logisch, want in dat geval zullen de kopers na aankoop zelf nog extra tijd en geld in het huis moeten steken.

Het opknappen en opfrissen van uw huis is dan ook een effectieve manier om bij verkoop de hoogste prijs te realiseren. Schilder die donkere muur, vervang dat kapotte kozijn en ruim dat rondslingerende speelgoed op. Haal een zwabber en een bezem door de hele woning en zorg voor een smetteloze eerste indruk tijdens de bezichtiging.

3). Zorg voor goede foto's van de woning

Voordat het überhaupt komt van een bezichtiging, moet u uw woning eerst promoten bij de doelgroep. Nu kunnen uw woningkenmerken nog zo indrukwekkend zijn; het succes van een woningadvertentie valt of staat met de kwaliteit van de foto's.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden en trekt direct de aandacht van de juiste mensen. Hoe beter de foto’s, hoe meer potentiële kopers zich aanmelden voor een bezichtiging. Regel daarom professionele foto's; uw verkoopmakelaar kan deze doorgaans voor u verzorgen.

4). Haal het maximale uit de onderhandelingen

Heeft u eenmaal meerdere biedingen ontvangen? Dan begint het spel om uw huis voor de hoogste prijs te verkopen pas echt. Misschien wel de grootste invloed op de uiteindelijke verkoopprijs heeft de edele kunst van het onderhandelen. Dankzij de juiste onderhandelingsstrategie kan de verkoopprijs tot (tien)duizenden euro's hoger uitvallen dan de oorspronkelijke vraagprijs.

5). Kies de meest geschikte makelaar

De belangrijkste tip om uw huis voor de hoogste prijs te verkopen, is het kiezen van de meest geschikte makelaar. Van het voeren van de onderhandelingen tot het verzorgen van professionele woningfoto’s en van het bepalen van de vraagprijs tot het adviseren over de voornaamste opknappunten; de verkoopmakelaar is overal bij betrokken en heeft een doorslaggevende invloed.

Wilt u weten welke makelaar in uw regio uw huis voor de hoogste prijs kan verkopen? Vul dan hieronder uw gegevens in en ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verkoopmakelaars bij u in de buurt. Inbegrepen (maar volledig optioneel) is een kennismakingsgesprek aan huis, waarin de verkoopmakelaar u voorziet van maatwerk verkoopadvies op basis van een gratis waardebepaling.