Huis verkopen Woning te koop zetten Woning te koop zetten

Huis op Funda zetten: hoe werkt dat?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 3-4 minuten

Bijna iedereen die in Nederland een woning zoekt, begint zijn zoektocht op huizensite Funda. Daarom wilt u uw huis in geval van een verkoop logischerwijs ook op dit platform zetten. Maar kunt u dit eigenlijk zelf of heeft u hiervoor de hulp van een NVM-gecertificeerde makelaar nodig? En hoe hoog zijn de plaatsingskosten? In dit artikel geven we antwoord op deze en vele andere vragen.

Huis op Funda zetten zonder makelaar: kan dat?

Zelf uw huis op Funda plaatsen zonder tussenkomst van een makelaar is in principe niet mogelijk. De NVM – de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs – heeft een meerderheidsbelang in het platform en hierdoor hebben makelaars exclusieve plaatsingsrechten. Vroeger waren dit nog alleen makelaars van de NVM, tegenwoordig geldt dit ook voor makelaars van andere brancheorganisaties zoals de VBO en VastgoedPRO.

Toch is er een manier om uw huis op Funda te zetten zonder hiervoor een full-service verkoopmakelaar in te schakelen. Er zijn namelijk internetmakelaars die optreden als intermediair en de woning namens u op het platform plaatsen. Natuurlijk wel in ruil voor een vergoeding (vaak van enkele honderden euro’s), maar zonder dat u hierbij gebruikmaakt van andere makelaarsdiensten. U kunt het huis dan alsnog zelf verkopen en zo op makelaarskosten besparen.

Waarom een makelaar inschakelen voor een Funda-vermelding?

Toch kiezen de meeste mensen in de praktijk voor de diensten van een full-service makelaar. Dat is eenvoudig te verklaren, want een huis verkopen is het gevolg van méér dan een Funda-vermelding alleen. Het is een samenspel van een slimme marktpositionering, online en offline promotie, bezichtigingen, onderhandelingen en een oog voor detail bij het opstellen van de koopovereenkomst.

Een huis verkopen is een vak apart en de woning op Funda zetten is daarvan slechts een klein onderdeel. Maar ook daar komt al de nodige vakkennis bij kijken. Een verkoopmakelaar die honderden huizen op het platform heeft gezet, weet als geen ander hoe hij uw vermelding moet optimaliseren voor zoveel mogelijk reacties van potentiële huizenkopers.

Dat doet hij bijvoorbeeld met een aansprekende tekst, aantrekkelijke brochure en professionele huizenfoto’s. Maar ook door de strategische inzet van extra diensten zoals Toppositie, Promolabel, Open Huis of Plattegronden. In combinatie met andere promotiekanalen en strategieën kan hij zo een stroom aan bezichtigingen genereren die hij vervolgens zelf voor u in goede banen leidt.

Wat kost een huis op Funda plaatsen?

Wilt u de verkoop van uw huis goed aanpakken? Dan adviseren wij u niet lukraak honderden euro’s te investeren in een internetmakelaar die uw woningpresentatie simpelweg op Funda plaatst zonder deze verder te optimaliseren. Met een Funda-vermelding bent u er immers nog niet; aan een succesvolle verkoop gaat vrijwel altijd een zorgvuldig uitgestippeld makelaarstraject vooraf.

Daarnaast bent u bij een full-service verkoopmakelaar per saldo vaak voordeliger uit. Die kan de plaatsingskosten voor Funda namelijk verwerken in zijn makelaarscourtage én deze ook nog eens voor u terugverdienen door bij verkoop het maximale uit de onderhandelingen te halen. De totale kosten van een makelaar zijn daarom interessanter dan de kosten voor een Funda-vermelding alleen.

In de praktijk komt het erop neer dat de kosten voor het op Funda zetten van uw huis per verkoopmakelaar verschillen. De een werkt met vaste tarieven en de ander op basis van een percentage van de verkoopsom. Wilt u weten welke makelaar in uw buurt u het goedkoopste totaalpakket biedt? Vergelijk dan direct lokale verkoopmakelaars.