Huis kopen Hoe werkt een huis bezichtigen? Voorkom verrassingen na aankoop

Ik ga een huis bezichtigen: waar moet ik op letten?

Auteur:
03-12-2021 (laatst bijgewerkt: 30-05-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Het is zover! U heeft een mooi huis gezien en u gaat dit bezichtigen. Maar waar moet u op letten? Door u goed voor te bereiden haalt u het meest uit uw bezichtiging. Tegenwoordig moet u immers snel beslissen over de aankoop van een woning. Soms heeft u slechts een keer de kans om het huis te bezichtigen.

Waar u op moet letten verschilt enigszins per woning, maar uiteindelijk kijkt u altijd naar dezelfde zaken: de bouwkundige staat, of het huis bij u en uw situatie past, en in welke buurt de woning staat.

Daarnaast spelen voorzieningen een rol, en uiteraard ook uw smaak. De één houdt van een jarendertigwoning, terwijl de ander het liefst een nieuwbouwhuis koopt. Gelukkig is de keuze aan u!

Bouwkundige staat

Een huis bezichtigen is niet alleen leuk, het is ook belangrijk. Waar u zeker op moet letten zijn bouwkundige gebreken en de algehele staat van de woning. Kijk bijvoorbeeld naar de meterkast, de beglazing, schilderwerk en de staat van het dak. Is er achterstallig onderhoud zichtbaar? Dan weet u dat u bij de aankoop van de woning geld moet reserveren voor renovatie.

Er zijn ook zaken die u bij het bezichtigen van een huis niet kunt zien. Denk bijvoorbeeld aan verborgen gebreken of asbesthoudende materialen. Waar u wel op moet letten? De verkopende partij dient u goed te informeren over eventuele gebreken. Vindt u dat u niet genoeg informatie krijgt? Vraag dan aan de verkoper of er verborgen gebreken zijn.

Als u zekerheid wilt over de bouwkundige staat kunt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren. De inspecteur kijkt dan naar eventuele gebreken en stelt hier een rapport over op. U kunt bij het bieden zelfs in de ontbindende voorwaarden opnemen dat uw bod alleen geldig is als de kosten voor renovatie niet boven een bepaald bedrag uitkomen.

Huis bezichtigen: waar op letten qua sfeer?

Natuurlijk zijn de stijl van de woning en de sfeer minstens zo bepalend als de bouwkundige staat. Het leuke aan een huis bezichtigen is dat u uw fantasie de vrije loop kunt laten. Waar u sowieso op kunt letten: de indeling van de woning en de mogelijkheden die het huis biedt. Laat u niet weerhouden door een inrichting die niet bij u past. Probeer daar doorheen te kijken.

De sfeer rondom de woning is ook van belang. Ligt de woning of het appartement in een mooie buurt, of grenst het pand juist aan een parkeerplaats of winkelcentrum? Loop daarom voor of na uw bezichtiging eens een rondje door de buurt om de sfeer te proeven.

Zorg altijd dat u foto’s maakt of foto’s van de woning van de makelaar krijgt. Zo kunt u nadat u het huis bent gaan bezichtigen nog nagaan hoe het huis er ook alweer uit zag en waar u iets aan wilt veranderen. Dat maakt het makkelijker om te bepalen of u een bod gaat uitbrengen.

Hoe bereid ik me voor op het bezichtigen van een huis?

Door u goed voor te bereiden maakt u het uzelf een stuk gemakkelijker. Een huis bezichtigen doet u altijd samen met de makelaar. Waar kunt u op letten? Maak van tevoren een lijstje met vragen over het huis. Dat kunnen standaardvragen zijn, maar ook specifieke vragen.

Misschien wilt u weten wanneer het dak voor het laatst is vervangen, of hoe veilig de buurt is. Door uw vragen op papier te zetten maakt u volop gebruik van het moment waarop u het huis kunt bezichtigen, waar u later uw voordeel mee doet.

Veelgestelde vragen in het kort

Waar moet je op letten bij een bezichtiging van een koopwoning?

Bij het bezichtigen van een koopwoning moet u altijd letten op de bouwkundige staat. Daarnaast kijkt u naar het onderhoud. Is de woning in goede staat, of juist niet? En natuurlijk speelt uw smaak mee.

Hoe bereid ik me voor op het bezichtigen van een huis?

Door vooraf een checklist voor de bezichtiging te maken bereidt u uzelf goed voor. U kunt zelf een lijst met vragen maken of een checklist downloaden van het internet. Bekijk de advertentie op Funda goed.

Ik ga een appartement bezichtigen: waar moet ik op letten?

Vraag bij het bezichtigen van een appartement of het gehorig is en vraag naar de stand van zaken rondom de VvE. Als er voldoende geld in de VvE zit en als er een onderhoudsplan is, dan is dat een goed teken.