Huis kopen Hoe werkt een huis bezichtigen? 8 tips om niets over het hoofd te zien

Waar op letten bij bezichtiging van een koopwoning?

Auteur:
11-08-2022 (laatst bijgewerkt: 20-09-2022)
Leestijd: 4-5 minuten

Bent u op zoek naar een nieuwe woning en heeft u er één gevonden in de krant of via internet? Dan wilt u deze woning natuurlijk graag van binnen bekijken. Dat kan door een afspraak te maken met de verkoopmakelaar. Een bezichtiging is belangrijk bij de keuze om de woning wel of niet te kopen. Bereid u dus goed voor op het bezoek. We zetten hieronder graag de 8 beste tips voor de bezichtiging van een koopwoning voor u op een rijtje:

1). Twee paar ogen zien meer dan één

Het is altijd slim iemand mee te nemen naar de bezichtiging. Dat kan een aankoopmakelaar zijn, maar ook iemand uit uw familie- of vriendenkring. Twee mensen zien meer dan één, en bovendien kijkt de tweede persoon vaak wat objectiever, daar waar u waarschijnlijk enthousiast bent omdat u de woning graag wilt kopen.

2). Ga overdag

Bij daglicht ziet u veel meer dan als het donker is. Niet alleen in grote lijnen, maar ook op details zoals vochtplekken op het plafond en scheurtjes in de muren. Bovendien maakt lichtinval een goed deel uit van het woongenot, en bij daglicht krijgt u hier een beter idee van.

3). Stel een checklist met aandachtspunten op

Wat vindt u belangrijk in een woning? Zijn er dingen in uw huidige woning die u storen en die u in het nieuwe huis graag anders wil zien? Met een checklist vergeet u niets.

4). Maak een lijstje met vragen

De kans is groot dat u door de vele indrukken in korte tijd vergeet wat u graag wilde vragen. Begin een aantal dagen voor de bezichtiging al met een lijstje met vragen, zodat u tijdens het bezoek zelf zeker weet dat u niets vergeet. Vraag vooral ook naar de reden van de vorige bewoners voor het verhuizen en hoe lang de woning al te koop staat. Als het op het oog een mooie woning lijkt voor een schappelijke prijs, maar deze al meer dan een half jaar te koop staat is er vast een reden voor, zoals verborgen gebreken of een onveilige buurt. Slim is ook te vragen naar vaste lasten, zoals voor gas en licht.

5). Kijk door de entourage heen

Er kan een bosje bloemen of een flesje wijn op het aanrecht staan, het kan er lekker ruiken naar pas gepoetste meubelen, alles is keurig stof gezogen en de inrichting is helemaal op elkaar afgestemd. Weet dat dit dingen zijn die bewust gedaan zijn om u een goed gevoel te geven. Prik daar door heen. U krijgt het huis opgeleverd zonder meubelen en bosje bloemen...

6). Ga zelf op onderzoek uit

Laat u niet (alleen) leiden door de verkoopmakelaar, maar loop zelf ook door het huis. Vraag of u even op zolder of de kelder mag kijken als dat niet bij de bezichtiging hoort, en kijk in inbouwkasten als deze niet voor u open gedaan worden. Het kan zijn dat de makelaar dat gewoon niet belangrijk vindt, maar er kan ook iets in de kast zitten dat hij niet wil dat u ziet, zoals schimmel, vocht of niet goed geïsoleerde leidingen.

7). Kijk ook naar de omgeving

Een fraai huis met een grote tuin is natuurlijk mooi, maar als u buren heeft die iedere dag tot diep in de nacht feesten, er een voortdurend zoevende windmolen op tweehonderd meter van de gevel staat of er bouwplannen zijn voor een mestsilo, dan drukt dat behoorlijk op de pret. Kijk dus ook goed naar waar het huis staat en vraag bij de gemeente of er bestemmingsplannen voor de omgeving zijn waar u nog niet van weet. Dan komt u na de koop niet voor onaangename verrassingen te staan.

Daarnaast is het goed om een rondje door de buurt te maken om te zien of deze biedt wat u nodig heeft. Een basisschool bijvoorbeeld, winkels of een bioscoop. Kunt u goed parkeren, is er openbaar vervoer als u geen auto heeft?

8). Benut de expertise van een aankoopmakelaar

Wilt u er zeker van zijn dat u niets over het hoofd ziet tijdens een bezichtiging? Neem dan een aankoopmakelaar mee. Deze kijkt objectiever naar een woning en weet dankzij kennis en ervaring waar hij of zij op moet letten en welke vragen gesteld moeten worden. Op zoek naar een aankoopmakelaar bij u in de buurt? Klik dan hier en u heeft snel de juiste aankoopmakelaar gevonden.

Veelgestelde vragen in het kort

Welke vragen moet je stellen bij een bezichtiging?

Begin een paar dagen voor de bezichtiging met het opstellen van een lijstje vragen. Wat u wilt vragen bij het bezichtigen van een huis, hangt af van wat u wilt weten en wat uw wensen zijn. Aan te raden is altijd te vragen naar de reden van de vorige bewoners voor verhuizing, hoe lang de woning al te koop staat en wat de vaste lasten voor bijvoorbeeld licht en gas zijn.

Hoe lang duurt een bezichtiging?

Hoe lang een bezichtiging duurt, hangt af van wat u met de makelaar heeft afgesproken en hoe groot de woning is. Gemiddeld duurt een bezichtiging een half uur tot een uur. U kunt ook een tweede bezichtiging vragen.

Waar let je op bij een tweede bezichtiging?

Bij een tweede bezichtiging is er meer tijd en ruimte voor het kijken naar de details. Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt, liggen alle dakpannen recht op het dak, zijn de vloeren wel recht. Ook kunt bij de tweede bezichtiging ruimtes bekijken die bij de eerste bezichtiging zijn overgeslagen, zoals de kruipruimte en zolder.