Huis verkopen Woningwaarde verhogen Verkoop aan opkoper

Huis verkopen aan investeerder: voordelen en nadelen

Auteur:
14-09-2023 (laatst bijgewerkt: 14-09-2023)
Leestijd: 3-4 minuten

Overweeg jij om je huis te verkopen? Dan hoop je misschien dat een leuk gezin in jouw huis een mooi leven op gaat bouwen. Maar soms wil je je huis snel verkopen. In dat geval moet je ook andere verkoopopties verkennen.

Een prima alternatief voor een reguliere verkoop is het verkopen van je woning aan een investeerder. In welke gevallen is dit een goede keuze? In dit artikel vertellen we je alles over de voor- en nadelen van het verkopen van je huis aan een investeerder.

Wat is een investeerder?

Een investeerder is een partij die jouw huis opkoopt met de bedoeling hier winst op te maken bij verkoop. Soms renoveert een opkoper het huis en verkoopt het daarna aan een gezin of starters. Maar het kan ook zo zijn dat je huis nog jarenlang verhuurd wordt.

Vaak begint een opkoper met het verbouwen van je huis. Door een renovatie stijgt de waarde van het huis en maakt de investeerder meer winst.

De voordelen en nadelen op een rij

Wat zijn de voordelen en nadelen van het verkopen van je woning aan een investeerder?

De voordelen van je huis verkopen aan een investeerder

De voordelen van je huis verkopen zijn samen te vatten in twee woorden: gemak en snelheid. Een investeerder weet precies waar hij voor biedt en komt daarom snel met een realistisch bod.

Ook bespaar je op makelaarskosten, want die heb je bij het verkopen aan een investeerder niet nodig. Meestal ga je direct naar de notaris. Zo heb je alles snel geregeld.

De opkoper koopt je huis direct, betaalt binnen een paar dagen en handelt alles snel af. Dat neemt heel wat onzekerheid weg en kan handig zijn in het geval van bijvoorbeeld een scheiding, emigratie of hoge dubbele lasten.

Bovendien heb je niet te maken met wachttijd. De investeerder heeft namelijk geen bedenktijd en vraagt niet altijd om een bouwkundige inspectie. Als hij de overeenkomst tekent kan de koop niet meer geannuleerd worden. Hierdoor heb je direct zekerheid!

De nadelen van verkopen aan een investeerder

Het belangrijkste en meest zwaarwegende nadeel van verkopen aan een investeerder is dat je minder geld voor je woning ontvangt. Dat is natuurlijk eeuwig zonde. De investeerder doet altijd een lager bod dan iemand die in je huis wil gaan wonen.

Nadat de investeerder je huis heeft gekocht, verkoopt hij of zij het door aan een ander. De motivatie is dus altijd om winst te maken.

Heb je niet extreem veel haast met de verkoop? Kies dan altijd voor een makelaar. Ook als je je huis snel wilt verkopen, is een verkoopmakelaar nog steeds een betere keuze. Je moet dan simpelweg een makelaar vinden die jouw huis snel weet te verkopen.

Via onze vergelijkingstool vergelijk je de makelaars in jouw buurt die huizen snel én tegen een goede prijs verkopen. Zo verkoop je je huis snel, voor de juiste prijs en laat je geen geld liggen bij de verkoop.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe verkoop ik mijn huis sneller?

Zo verkoop jij je huis sneller: kies voor een snel verkopende makelaar, de juiste prijs en prijsstrategie. Zorg dat je huis er netjes en goed uitziet en wees flexibel bij het inplannen van bezichtigingen. Zo zul je je huis binnen no-time verkopen.

Hoe verkoop ik mijn huis voor de hoogste prijs?

Hoe krijg je de beste prijs voor je woning? Kies voor een goede makelaar, zorg voor prachtige foto’s, de juiste vraagprijs en knap je woning op.

Hoe verkoop ik mijn huis aan een makelaar?

Niet iedere makelaar mag zomaar een huis kopen. Hiervoor kun je enkel terecht bij een vastgoedmakelaar. Helaas moet je dan net als bij een investeerder vaak akkoord gaan met een lagere verkoopprijs.