Huis verkopen Tarieven kosten & courtages Tips over vaste tarieven

Is bij een makelaar een voorstel op maat beter dan een standaardtarief?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 26-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Elke makelaar hanteert een zogenaamd standaardtarief. Dit is het tarief dat hij standaard rekent voor zijn dienstverlening – ongeacht de woning of uw situatie als klant. Sommige makelaars adverteren trots met scherpe standaardtarieven. Maar bent u niet voordeliger uit met een voorstel op maat? Het antwoord is op deze vraag is een onomwonden ja – onze uitleg leest u hieronder.

Waar bestaat het standaardtarief van een makelaar uit?

Het standaardtarief van een makelaar is op verschillende manieren opgebouwd. Sommige makelaars – met name aankoopmakelaars of internetmakelaars – werken op basis van een vaste prijs. Hierdoor weet u vooraf altijd hoeveel de makelaar u kost en heeft u zekerheid over uw financiën. Maar pas op: sommige makelaars maken hierop uitzonderingen in de kleine lettertjes van uw contract. De uitzondering geldt in sommige gevallen bijvoorbeeld voor opstartkosten. Dit zijn de kosten die een aankoopmakelaar in de opstartfase maakt om uw woning aan de man te brengen (brochure, foto’s, Funda-plaatsing etc.).

De meeste makelaars werken nog altijd op basis van een courtage. Dit is een percentage van de (ver)koopsom van de woning en de hoogte hiervan is vastgelegd in het standaardtarief. Soms is in dit tarief ook een percentage van het onderhandelingsresultaat opgenomen.

Hoe hoog is het gemiddelde standaardtarief van een makelaar?

De hoogte van het standaardtarief van een makelaar is afhankelijk van zijn gekozen verdienmodel. Een verkoopmakelaar met een vaste prijs kiest bijvoorbeeld vaak voor een prijsstelling rond de € 2.500. Een makelaar die werkt voor een deel van zijn behaalde onderhandelingsresultaat kiest doorgaans voor een percentage rond de 20%.

De meest voorkomende constructie onder makelaars is tarifering op basis van makelaarscourtage. In 2024 ligt de gemiddelde courtage van een makelaar rond de 1,1% van het (ver)koopbedrag. De gemiddelde verkoopprijs van een Nederlandse woning bedraagt in 2024 ongeveer € 432.000. Bij een courtage van 1,1% komen de gemiddelde kosten van een makelaar uit op € 4.752.

Waarom een voorstel op maat bij een makelaar altijd beter is

Zoals u uit bovenstaande rekensom kunt afleiden, zijn de gemiddelde makelaarskosten bij gebruik van een standaardtarief een flink bedrag. Makelaarskosten van € 4.752 vormen niet per definitie een struikelblok, mits u uw woning met een aardige winst verkoopt. Helaas is daar niet altijd sprake van als u met de eerste de beste verkoopmakelaar in zee gaat.

Een financieel verstandige keuze voldoet daarom aan twee voorwaarden:

Hoe krijg ik het scherpste voorstel?

Het vergelijken van verschillende makelaarsoffertes verzekert u van een scherper tarief dan het standaardtarief. Makelaars die bij u thuis langskomen, weten immers dat u ze vergelijkt met de concurrentie. Ook kunnen zij op basis van hun huisbezoek de verkoopkansen van uw woning goed inschatten. Op basis hiervan doen zij u een zo voordelig mogelijk voorstel op maat. Offertes vergelijken is dan ook een slimme manier om het kaf van het koren te scheiden en uzelf de nodige kosten te besparen. Via VerkoopmakelaarOffertes.nl doet u dit bovendien met groot gemak.

In ons aanvraagformulier vragen wij u om uw postcode en wensen rondom de verkoop. Hierna ontvangt u gratis een voorstel op maat van gecertificeerde makelaars in uw omgeving. Zo bent u gegarandeerd voordeliger uit dan bij een makelaar met standaardtarief.