Huis verkopen Je huis op Funda zetten Dit betaalt uw makelaar aan Funda

Wat zijn de kosten van een Funda basisplaatsing?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer u uw woning te koop aanbiedt is adverteren op Funda een belangrijk onderdeel van de verkoopstrategie. Goed om te weten: uw makelaar kan hiervoor kosten rekenen. Verkoopt u zelf uw woning maar wilt u wel adverteren op Funda, bijvoorbeeld met een basisplaatsing? Dan moet u dit via een NVM-makelaar regelen. Ook dan betaalt u kosten.

De kosten voor een Funda basisplaatsing lopen uiteen. De ene makelaar rekent niets, terwijl de ander €100 in rekening brengt. Als u zelf uw huis verkoopt en een pakket afneemt bij een internetmakelaar, kunt u voor €395 een Funda basisplaatsing regelen. De kosten variëren per aanbieder.

Op Funda zonder makelaar

Mensen die het liefst werken zonder makelaar willen vaak kosten besparen op het verkoopproces. Geldt dat ook voor u? Houd er dan rekening mee dat u een NVM-makelaar nodig heeft om een Funda advertentie te kunnen plaatsen. Op Funda adverteren zonder makelaar is dus niet mogelijk. Het goede nieuws is dat sommige makelaars deze dienst ook los aanbieden.

Als u uw woning zelf wilt verkopen, zonder makelaarskosten te betalen, kunt u daar gewoon voor kiezen. Benader daarnaast een NVM-makelaar die de plaatsing regelt. U betaalt vervolgens de kosten van een Funda basisplaatsing of een Funda toppositie aan de makelaar. Die kosten kunnen dus wel oplopen tot enkele honderden euro’s.

Advertentiemogelijkheden

Een Funda basisplaatsing is niet de enige optie die u heeft. Funda biedt meer advertentiemogelijkheden, zoals een Funda Compleet advertentie. Deze biedt meer informatie over uw woning. Deze kosten zijn wel hoger dan die van een Funda basisplaatsing. Vraag bij uw makelaar na hoe hoog de kosten exact zijn.

Liever niet betalen voor online advertenties? Dan zijn er ook nog gratis opties. Denk aan vbo.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl of social media. Dit zijn ideale alternatieven als u zo goedkoop mogelijk wilt verkopen, zonder makelaar.

Internetmakelaar of full-service makelaar?

Uiteindelijk is de keuze aan u: verkoopt u zonder makelaar of kiest u toch voor een internetmakelaar of full-service makelaar. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Pas wel op bij verkoop zonder makelaar of met internetmakelaar. Uw verkoopresultaat kan tegenvallen. Er is immers geen makelaar die u tijdens het onderhandelen begeleidt.

Het komt vaak voor dat een full-service makelaar zijn of haar kosten snel terugverdient. Bovendien bent u veel minder tijd en energie kwijt aan de verkoop als u een full-service makelaar in de arm neemt. De kosten voor een Funda basisplaatsing zijn bij dit soort makelaars altijd inbegrepen.

Bent u benieuwd naar de kosten van een Funda basisplaatsing, een Funda toppositie en die van de diensten van een makelaar? U vindt een geschikte makelaar in uw regio door makelaars te vergelijken.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is het verschil tussen een basisplaatsing en Funda Compleet?

Het verschil tussen een Funda basisplaatsing en Funda Compleet is dat een basisplaatsing goedkoper is. Een Funda Compleet plaatsing is duurder, maar ook uitgebreider en levert hierdoor gemiddeld een 3,3% hogere verkoopprijs op dan de geschatte waarde van de woning. Bij een basisplaatsing is dit gemiddeld 2,8%, wat nog steeds een goed resultaat is.

Hoeveel betaal ik voor een Funda toppositie aan kosten?

Een Funda toppositie brengt hogere kosten met zich mee dan een Funda basisplaatsing. Reken in elk geval op €100 of meer.

Kun je op Funda adverteren zonder makelaar?

Nee, het is voor particulieren niet mogelijk op Funda te adverteren zonder makelaar.