Huis verkopen Makelaar kiezen Tips bij het kiezen

Makelaar zoeken voor het verkopen van mijn huis: 5 tips

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 30-05-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

U heeft besloten dat uw huis in de verkoop gaat. Om het proces te bespoedigen en te vergemakkelijken, kiest u ervoor om een makelaar in te schakelen. Dan zijn er een aantal uitdagingen die u tegenkomt. Een huis verkopen is immers niet iets dat u regelmatig doet. De makelaars zijn de experts op dit gebied, maar welke van de duizenden makelaars is geschikt voor uw situatie?

Met deze 5 tips wordt een makelaar zoeken voor het verkopen van uw huis een stuk makkelijker. Houd bij elke tip in de gaten dat u eerst bepaalt wat u zelf wilt. De keuze voor een makelaar is namelijk een persoonlijke keuze, aan de hand van uw eigen eisen en voorkeuren.

1: Wat is het plan van aanpak van de makelaar?

Elke makelaar heeft een eigen manier van werken. Er wordt gebruik gemaakt van een strategie, oftewel een plan van aanpak, om uw verkooptraject succesvol te doorlopen van het begin tot het einde. Binnen deze strategie zijn er bepaalde middelen en manieren die gebruikt worden. Zo kunt u kijken naar de verkoopkanalen die gebruikt worden, hoe de beschrijving van een gemiddeld huis eruitziet bij de makelaar, en hoe de bezichtigingen ingericht worden. Regelt de makelaar dit zelf binnen het plan van aanpak, of moet u dit zelf regelen?

2: Let op de kosten bij verkoop

Alle makelaars hebben eigen prijzen. Dit kunnen gecombineerde prijzen zijn voor opstartkosten en courtage, maar er kan ook een vast bedrag gerekend worden. Reken van tevoren altijd even uit hoeveel een makelaar kost bij verkoop van uw huis. Veel mensen verkijken zich op de percentages van de courtage. Een verschil van een procent lijkt niet groot op het eerste oog, maar is toch al snel €3.000,- bij een verkoopwaarde van €300.000,-.

3: Bereken de kosten wanneer de makelaar niet slaagt

De kosten die betaald moeten worden bij succesvolle afronding van het verkooptraject, die betaalt u graag. Maar wat gebeurt er wanneer de makelaar niet succesvol is? Hebt u problemen met de makelaar en duurt het allemaal te lang naar uw idee, dan kunt u wisselen van makelaar. Het kan echter zo zijn dat uw huidige makelaar kosten rekent voor het beëindigen van de opdracht. Daarom is het verstandig om hier van tevoren al naar te kijken. U zoekt vooral naar intrekkingskosten (de kosten bij het voortijdig beëindigen van de opdracht) en het exclusiviteitscontract (een overeenkomst waarmee de verkoop van uw huis voor een bepaalde periode verbonden is aan een bepaalde makelaar). Dit is niet bij alle makelaars het geval, en dat maakt het geschikte factoren om te gebruiken tijdens het zoeken naar een goede makelaar.

4: Hoe bereikbaar is de makelaar?

Veel makelaars werken dezelfde uren als de meeste mensen met een vaste baan. Wanneer uw makelaar precies dezelfde uren werkt als dat u overdag aan het werk bent, is dit niet praktisch. U kunt dan niet rustig overleggen met uw makelaar om een plan op te zetten of bij te sturen. Is de makelaar ook bereikbaar in de avonduren of in de weekenden, of kan de makelaar makkelijk via Skype of WhatsApp bereikt worden? Dan wordt het voor u veel makkelijker om een kort lijntje te houden. Dit draagt sterk bij aan een snelle en succesvolle verkoop van uw huis.

5: Vergelijk offertes van makelaars

Wanneer u makelaars wilt vergelijken, moet u weten wat u kunt kiezen. Aangezien de meeste makelaars de tarieven en diensten niet op de website vermelden, wordt dit lastig voor u. De makelaars willen u persoonlijk kunnen overtuigen, maar u wilt graag in alle rust een keuze willen maken. Dat is waarom VerkoopmakelaarOffertes.nl opgezet is. U geeft bij ons aan wat uw wensen zijn en wat uw situatie is, dan zorgen wij ervoor dat u offertes krijgt van vier makelaars die goed presteren in de omgeving waarin uw huis verkocht moet worden. Zo vindt u snel en gemakkelijk de makelaar die uw huis wil verkopen aan de hand van uw eigen eisen. Aangezien de offertes gratis en vrijblijvend zijn, zit u nergens aan vast.