Huis verkopen Woning te koop zetten Ontevreden over de makelaar

Overstappen van makelaar: mag dat?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 3-4 minuten

Uw huis staat al (te) lang in de verkoop. U hebt het gevoel dat uw makelaar weinig of niets doet om de woning onder de aandacht te brengen bij de doelgroep. U ziet de strategie van de makelaar niet zitten, of het duurt simpelweg allemaal te lang. Het zijn bekende frustraties van huizenverkopers wiens huis langdurig in de verkoop staat.

Op een punt is het genoeg: u gaat zich afvragen of een andere makelaar het beter en/of sneller zou doen. Dan rijst de vraag: mag ik overstappen van makelaar?

Overstappen naar een andere makelaar is toegestaan, maar let op

Wisselen van makelaar mag altijd. Het is uw huis en het is dus uw verkooptraject. Een makelaar heeft geen recht om als enige uw huis te mogen verkopen. Maar let op: uw huidige makelaar kan bij de opdracht tot dienstverlening in de samenwerkingsovereenkomst bepalingen hebben opgenomen die aangeven wat er gebeurt als u voortijdig de woning uit de verkoop wilt halen en/of wilt overstappen naar een andere makelaar. Sommige makelaars hanteren bijvoorbeeld een terugtrekkingsboete van (bijvoorbeeld) 500,- euro. Dit is per makelaar geheel anders.

Bij veel makelaars zijn er geheel geen consequenties als u wilt stoppen of overstappen. Daarom geldt: als u overweegt om een overstap naar een andere makelaar te maken, verken dan eerst nogmaals de samenwerkingsovereenkomst die u hebt getekend bij uw huidige makelaar. U weet dan precies waar u aan toe bent en wat uw mogelijkheden zijn.

Is uw huidige makelaar een internetmakelaar (bijvoorbeeld Makelaarsland of Zelf Verkopen), dan bent u vrij om altijd gratis over te stappen. Dat komt omdat u bij een internetmakelaar vooraf alle kosten al hebt betaald. Een internetmakelaar heeft daarom geheel geen zeggenschap over wat u doet nadat het verkooptraject is gestart.

Hoe vind ik een betere makelaar?

Het is voor u duidelijk dat uw huidige makelaar niet doet waar u op gehoopt had, maar de vraag is dan: welke makelaar is wel goed? VerkoopmakelaarOffertes.nl maakt het eenvoudig om een betere makelaar te vinden. U geeft eenmalig uw huidige situatie door en geeft aan wat uw voorkeuren zijn. Vervolgens wordt uw offerte-aanvraag doorgezet naar vier lokale makelaars die aantoonbaar presteren in uw postcodegebied.

Deze makelaars informeren u over hun werkwijze en tarieven, en zij geven u aan wat zij anders zouden doen dan uw huidige makelaar. Zo krijgt u direct een goed beeld welke makelaars wél een goede strategie voor ogen hebben om uw woning snel én tegen een hoge verkoopsom verkocht te krijgen. Deze manier van vergelijken is geheel gratis en vrijblijvend, en levert u snel een betere makelaar op om het verkooptraject mee voort te zetten.