Huis kopen Ik wil een huis kopen samen met mijn partner Eigendomsverhouding bij het kopen van een huis

Samen huis kopen met ongelijke inbreng: tips

Auteur:
16-12-2022 (laatst bijgewerkt: 16-12-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Jullie willen samen een huis kopen. Een grote beslissing. Vooral als één van jullie meer heeft in te brengen dan de ander. Dan spreek je ook wel van samen een huis kopen met ongelijke inbreng. Het gaat om grote bedragen en wettelijke afspraken, dus het is goed om hier duidelijke afspraken over te maken voordat je een koopcontract tekent.

Misschien heeft één van jullie wel een fikse spaarrekening of overwaarde van een huidige woning en de ander niet. Of je koopt samen een huis en de ene partner heeft een hoger inkomen. Misschien zijn jullie zelfs van plan om de hypotheek op één inkomen af te sluiten. Hoe kun je hier goede, eerlijke afspraken over maken?

Waar moet je op letten als je samen een huis koopt met ongelijke inbreng? We vertellen je alles wat je moet weten.

Samen een huis kopen zonder regeling ongelijke inbreng

Stel er is bij jullie sprake van ongelijke inbreng en jullie tekenen de koopakte zonder verder regelingen te treffen over de eigendomsverdeling. In dat geval is de verdeling altijd fiftyfifty. Jullie zijn allebei voor 50% eigenaar van het huis. Dit kan voor sommige stellen een goede optie zijn.

Maar bij het kopen van een huis is het altijd goed om het oog op de toekomst te houden. Het zou zomaar kunnen dat de relatie over een aantal jaar toch stukloopt. En wat gebeurt er dan als jullie het huis verkopen terwijl de een meer heeft ingelegd dan de ander?

De nadelen van geen regeling treffen

Als jullie van tevoren geen regeling ongelijke inbreng hebben getroffen, dan zal bij een relatiebreuk alles door de helft verdeeld worden. Zowel overwaarde als restschuld. Dit kan behoorlijk vervelend uitpakken als jij degene bent die bijvoorbeeld 60% van de inbreng hebt gedaan en je ex-partner in de toekomst een deel van dit bedrag toegewezen krijgt.

Eigendomsverhouding woning aanpassen in de koopakte

Hoe kun je de eigendomsverhouding op de koopakte eerlijk aanpassen? Het is mogelijk om de standaard fiftyfifty-verhouding op de koopakte aan te passen. Je kunt aangeven bij je notaris dat er sprake is van samen een huis kopen met ongelijke inbreng. Dan kan de eigendomsverhouding bijvoorbeeld worden aangepast naar 55/45 of 60/40, afhankelijk van wat jullie beiden als eerlijk ervaren.

Wat als je uit elkaar gaat met een regeling ongelijke inbreng?

Stel jullie kopen samen een huis met ongelijke inbreng van 55/45. Misschien omdat jij €10.000 aan eigen geld inbrengt en jouw partner niet. De eigendomsverdeling van 55/45 staat vast in het door jullie ondertekende koopcontract. Mochten jullie dan na een tijdje uit elkaar gaan, dan wordt de eventuele overwaarde of restschuld ook 55/45 verdeeld. In dit voorbeeld zou jij dan 55% van het bedrag krijgen en je partner 45%.

Let op! Wordt jullie eigendomsverhouding meer dan 60/40, dan spreken we van elkaar uitkopen. Dat betekent dat de ‘grotere’ partij belasting moet betalen over het deel dat ze overnemen van de ‘kleinere’ partij.

Trouwen of niet?

Wanneer je samen een huis koopt met ongelijke inbreng heeft wel of niet trouwen een grote invloed. Ben je getrouwd onder gemeenschap van goederen? Dan is de woning die jullie kopen automatisch van jullie allebei fiftyfifty. Dit geldt ook als je de woning in eerste instantie gekocht hebt met ongelijke inbreng van bijvoorbeeld 60/40 en daarna gaat trouwen in gemeenschap van goederen. Na de huwelijksvoltrekking verandert de eigendomsverdeling naar 50/50.

Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, heb je een samenlevingscontract of ben je van plan om in de toekomst één van beiden te gaan voltrekken? Dan kun je in dit huwelijkscontract of samenlevingscontract laten opstellen hoeveel beide partners inleggen bij de koop van de woning en hoe de eigendomsverdeling is geregeld.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is een eerlijke verdeling bij het samen kopen van een huis?

Koop je samen een huis, dan is het de standaardverdeling fiftyfifty. Echter, brengt één van beide (veel) meer geld in, dan kun je kiezen voor de regeling ongelijke inbreng op het koopcontract. Spreek je bijvoorbeeld een verhouding van 60/40 af, dan wordt de uiteindelijke overwaarde of restschuld ook op die manier verdeeld. De meest eerlijke verdeling verschilt dan ook per situatie.

Kun je samen een huis kopen op één salaris?

Ja, je kunt samen een huis kopen op één salaris. Het is zelfs mogelijk om het huis te kopen op één salaris en wel allebei de hypotheekakte te tekenen. Dan ben je allebei verantwoordelijk voor de hypotheek.

Kun je een huis dat je samen koopt op één naam zetten?

Je, je kunt samen een huis kopen op één naam. Maar die persoon moet dan wel in staat zijn om in z’n eentje de volledige maandlasten te kunnen betalen. De maximale hypotheek wordt gebaseerd op alleen het inkomen van die persoon. Maar je kunt onderling natuurlijk wel afspreken dat de ander in het huis woont en financieel bijdraagt.