Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Woning aanhouden na scheiding

Is uitkopen van uw partner verplicht of niet?

Auteur:
30-06-2022 (laatst bijgewerkt: 30-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Als u samen met uw partner een huis heeft gekocht, zult u bij de scheiding een besluit moeten nemen over de woning. Blijft één van de twee in het huis wonen, of verkoopt u uw woning? In het eerste geval zult u uw partner, of zal uw partner u, uit moeten kopen.

Wanneer kiezen voor uitkopen?

Uitkopen is niet verplicht. Als u ervoor kiest uw woning samen te verkopen, hoeft geen van beide partners de ander uit te kopen. Er is alleen sprake van uitkopen als één van de partners in de woning blijft wonen. Degene die blijft betaalt de vertrekkende partner een uitkoopsom. Hij of zij heeft immers recht op de helft van de waarde van de woning.

Hoe werkt uitkopen?

Stel, u blijft in de woning wonen en uw ex-partner vertrekt. Dan betaalt u een uitkoopsom aan uw ex-partner. Die wordt bepaald op basis van de taxatiewaarde van uw woning in onbewoonde staat. U haalt daar het bedrag dat nog openstaat aan hypotheek vanaf. Vervolgens deelt u het bedrag door twee: de uitkoopsom.

Wat kost het om iemand uit te kopen?

Als u bovenstaande uitrekent voor uw eigen situatie komt u waarschijnlijk al snel uit op tienduizenden euro’s. Daarnaast moet u bij het uitkopen van uw ex-partner rekenen op bijkomende kosten voor de taxatie, notaris en hypotheekadviseur. De exacte kosten zijn altijd afhankelijk van uw situatie. Een hypotheekadviseur kan u precies voorrekenen hoeveel het kost om uw ex uit te kopen.

Partner uitkopen verplicht?

Het uitkopen van uw partner start bij het maken van afspraken over de woning. Als u het erover eens bent wie er vertrekt, kunt u de volgende stappen in gang zetten. Benader de taxateur, hypotheekadviseur en notaris. U kunt er ook voor kiezen een makelaar een eerste waardebepaling te laten doen.

Verkopen of uitkopen?

Uitkopen is niet verplicht. U kunt er immers voor kiezen uw woning samen te verkopen. U verdeelt dan na de verkoop de opbrengst van het huis. Dit is een goede keuze als u of uw ex-partner niet in het huis wil of kan blijven wonen. U moet bij uitkopen immers wel de uitkoopsom kunnen opbrengen.

Partner uitkopen in de praktijk

Het uitkopen van uw partner start bij het maken van afspraken over de woning. Als u het erover eens bent wie er vertrekt, kunt u de volgende stappen in gang zetten. Benader de taxateur, hypotheekadviseur en notaris. U kunt er ook voor kiezen een makelaar een eerste waardebepaling te laten doen. Dit is geheel gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen in het kort

Moet ik mijn partner uitkopen als ik ga scheiden?

Nee, uw partner uitkopen is niet verplicht. U kunt er ook voor kiezen om uzelf te laten uitkopen of uw woning te verkopen. In beide gevallen hoeft u uw ex-partner niet uit te kopen.

Kan ik de hypotheek ook overnemen zonder mijn partner uit te kopen?

Ja, in theorie kunt u de hypotheek overnemen zonder uw partner uit te kopen. Eventueel kunt u bijvoorbeeld afspreken de uitkoopsom later uit te betalen. In de praktijk gaat de vertrekkende partij hier echter zelden mee akkoord, omdat deze dan immers niet of pas veel later het geld ontvangt.

Wat zijn de notariskosten als ik mijn partner uitkoop?

De notariskosten bij het uitkopen van uw partner bedragen gemiddeld tussen de € 500 en € 2.000. Als uitkopende partner is het gebruikelijk om deze kosten te betalen. Desondanks kunt u in goed overleg ook besluiten om de notariskosten te verdelen.