Huis verkopen Appartement verkopen Recent gekocht appartement verkopen

Appartement verkopen binnen 3 jaar: kan dat?

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Met een krappe woningmarkt kan het verleidelijk zijn te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld een appartement. U kunt het appartement verhuren en na enkele jaren weer verkopen met winst. Maar hoe lang moet u wachten voor u het appartement kunt verkopen? Kan dat binnen 3 jaar, of moet u langer wachten?

In principe kunt u in Nederland uw gekochte appartement binnen 3 jaar verkopen. Eerder kan ook. Het is alleen de vraag of dat kostentechnisch verstandig is. Kortom, een appartement verkopen binnen 3 jaar na aankoop kan, maar u moet dan de kosten en baten op een rij zetten.

Kosten en baten

Als u recent een appartement heeft gekocht en overweegt het weer te verkopen, doet u er goed aan de aankoopkosten erbij te pakken. Vervolgens kijkt u naar de verwachte opbrengst van het appartement. Zo weet u of uw appartement verkopen binnen 3 jaar zin heeft.

Heeft u bijvoorbeeld 4 jaar geleden een appartement gekocht van €280.000 en heeft u daarbij €15.000 aan aankoopkosten gemaakt? Dan moet u het appartement natuurlijk voor meer dan €295.000 verkopen om winst te kunnen maken.

De kans is aanwezig dat de woning nog niet hard in waarde is toegenomen. Als dat het geval is, kunt u het appartement beter later verkopen. Kocht u onlangs een appartement in een populaire regio? Dan is de woning mogelijk wel snel in waarde toegenomen. Uw appartement verkopen binnen 3 jaar kan nu al flinke winst opleveren.

Appartement verkopen: waar moet je op letten?

Stel, u wilt uw appartement verkopen binnen 3 jaar na aankoop. Waar moet u dan op letten? Het is niet verplicht maar wel aan te raden om de vragenlijst bij de verkoop van het appartement goed in te vullen.

Daarnaast moet u rekening houden met de staat van de Vereniging van Eigenaren. Zit er voldoende geld in de pot en is de VvE actief? Zo ja, dan biedt dat voordelen als u uw appartement wilt verkopen binnen 3 jaar. Daarnaast moet u de splitsingsakte aanleveren. Splitst u een woonhuis op in meerdere appartementen, dan moet u de splitsingsakte nog laten opstellen. Houd er rekening mee dat de gemeente hier toestemming voor moet geven.

Kortom, zelf uw appartement verkopen vereist de juiste kennis en een goede planning. Een erkend verkoopmakelaar kan u helpen als u uw appartement wilt verkopen binnen 3 jaar na aankoop.

Verkoopmakelaar appartement

Bezit u één of meerdere appartementen of wilt u zelf uw appartement verkopen binnen 3 jaar na aankoop? Schakel dan bij voorkeur een in appartementen gespecialiseerde makelaar in. Deze weet als geen ander uw appartement te verkopen en weet waar hij of zij op moet letten.

Vergelijk vandaag nog diverse verkoopmakelaars met het specialisme appartementen via onze Verkoopmakelaars Vergelijken Pagina. Zo hoeft u niet zelf uw appartement te verkopen, maar kunt u dit overlaten aan een professional.

Veelgestelde vragen in het kort

Ik wil mijn appartement (snel) verkopen. Waar moet ik op letten?

Als u uw appartement wilt verkopen is het slim om te weten waar u op moet letten. Er zijn speciale regels verbonden aan de verkoop van appartementen. Zo moet er sprake zijn van een actieve VvE en moet u een splitingsakte kunnen tonen.

Welke vragenlijst bij de verkoop van mijn appartement moet ik gebruiken?

U kunt zelf bepalen welke vragenlijst u bij de verkoop van uw appartement invult. Bij voorkeur neemt u een vragenlijst die informatie geeft over de VvE.

Hoe kun je zo snel mogelijk zelf je appartement verkopen?

Zelf uw appartement verkopen gaat sneller als u alle administratieve zaken op orde heeft, zoals de splitsingsakte en de VvE. Een erkend makelaar kan u helpen uw appartement snel te verkopen.