Huis verkopen Makelaar kiezen Definitie verkoopmakelaar

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Auteur:
07-07-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Wilt u een woning kopen of verkopen? Dan schakelt u de hulp in van een makelaar. Namens u kan hij optreden als aankoopmakelaar of verkoopmakelaar. De meeste makelaars vervullen beide rollen, maar doen dat bij hetzelfde huis natuurlijk nooit tegelijkertijd. Meer weten? Hieronder vertellen wij alles wat u moet weten over het verschil tussen een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar.

Wat doet een aankoopmakelaar? En wat kost hij?

Een aankoopmakelaar helpt u bij de aankoop van een woning. Op basis van zijn expertise maakt hij een inschatting van de waarde van uw gewenste huis. Hij geeft u advies over een realistisch bod en behartigt uw financiële belangen tijdens de onderhandelingen met de verkoper. Ook verdiept de makelaar zich in het bestemmingsplan en de bouwkundige staat van de woning. Hierdoor komt u als koper niet snel voor onverwachte verrassingen te staan.

Een groot verschil tussen de aankoopmakelaar en verkoopmakelaar is hun doelstelling. De eerstgenoemde wil vooral dat u gevoelsmatig tevreden bent met het huis dat u koopt, terwijl de laatstgenoemde vanwege zijn courtage een grotere nadruk legt op de verkoopprijs. Natuurlijk werkt ook de aankoopmakelaar niet gratis. Hij baseert zijn kosten op een vast tarief, een percentage van het onderhandelingsresultaat of ook op makelaarscourtage.

Wat doet een verkoopmakelaar? En wat kost hij?

Een verkoopmakelaar helpt u bij de verkoop van uw woning. Net als de aankoopmakelaar beoordeelt hij de reële waarde van uw huis. In nauwe samenspraak met u bepaalt de verkoopmakelaar de vraagprijs. Hij zet zijn netwerk in om de woning onder de aandacht te brengen van kopers en geeft tips over een optimale woningpresentatie tijdens bezichtigingen. De makelaar onderhandelt namens u een zo hoog mogelijke verkoopprijs en stelt na akkoord een koopakte op.

Het verschil met de aankoopmakelaar zit hem onder andere in het verschil in belangen. De aankoopmakelaar is er alles aan gelegen om een zo laag mogelijke verkoopprijs te onderhandelen, terwijl de verkoopmakelaar logischerwijs een zo hoog mogelijk bedrag voor u uit het vuur sleept. Daarom werkt de verkoopmakelaar nog vaker dan de aankoopmakelaar op basis van courtage. Dat heeft voordelen voor beide partijen: bij een succesvolle verkoop krijgt de makelaar een hogere commissie en u profiteert van een hogere verkoopprijs. De makelaarskosten verdient u hierdoor meer dan terug.

Aankoopmakelaar en verkoopmakelaar: de belangrijkste verschillen

Net als de koper en verkoper hebben de aankoopmakelaar en verkoopmakelaar verschillende belangen. Beide rollen tegelijkertijd uitvoeren is geen optie – dan is er immers sprake van belangenverstrengeling. Gaat u met een bepaalde makelaar in zee? Dan weet u zeker dat deze geen diensten verstrekt aan de wederpartij.

Voordat u een makelaar kiest, is het van belang om uw opties zorgvuldig af te wegen. Ten eerste wilt u samenwerken met een makelaarskantoor dat in uw regio bewezen succesvol is. Ten tweede wilt u de partij kiezen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

VerkoopmakelaarOffertes.nl maakt dit keuzeproces zeer gemakkelijk. Geef in enkele minuten uw voorkeuren op en ontvang vrijblijvend vier offertes van betrouwbare verkoopmakelaars bij u in de buurt. Vul hieronder uw postcode in om direct aan de slag te gaan. Meer weten? Hoe wij precies werken, leest u hier.