Huis verkopen De verkoop afronden Fiscale tips

Zijn de kosten van een makelaar aftrekbaar?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Uw makelaar levert een grote bijdrage aan de succesvolle verkoop van uw huis. Het is daarom niet zo vreemd dat makelaarskosten doorgaans tot de relatief grotere kostenposten behoren. Maar zijn deze kosten van een makelaar eigenlijk aftrekbaar van de belasting? Lees hieronder alles wat u moet weten over de aftrekposten bij verkoop van uw woning.

Zijn de makelaarskosten aftrekbaar?

De kosten van een makelaar zijn over het algemeen grotendeels gebaseerd op courtage. Dit is een vergoeding die de makelaar ontvangt nadat de verkoop volledig is afgerond. In sommige gevallen komen hier nog opstartkosten of intrekkingskosten bij. Het totale bedrag aan makelaarskosten wordt doorgaans exclusief 21% BTW omschreven. Deze BTW komt er dus nog bovenop.

Helaas zijn al deze kosten van een makelaar niet aftrekbaar van de belasting. Dat geldt daarmee ook voor de btw over de courtage. Dit betekent overigens niet dat u dan maar de goedkoopste makelaars moet zoeken. De beste makelaars verkopen uw woning namelijk voor veel meer geld en verdienen hun eigen niet-aftrekbare kosten daarmee ruimschoots terug.

Welke kosten zijn nog meer niet aftrekbaar?

Nu is het overigens niet zo vreemd dat makelaarskosten niet aftrekbaar zijn van de belasting. Dat geldt namelijk ook voor diverse andere kostenposten die komen kijken bij het kopen of verkopen van een huis. Denk hierbij onder meer aan de overdrachtsbelasting en bankgarantie.

In Nederland betaalt de koper van een bestaande woning een overdrachtsbelasting van 2%. Deze overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting en moet u tevens betalen als u het huis middels een schenking verkrijgt.

In een voorlopig koopcontract is vaak een waarborgsom opgenomen, die de koper aan de verkoper moet betalen als de koop onverhoopt toch niet doorgaat. Een bankgarantie garandeert dat deze borgsom indien nodig wordt voldaan. De kosten voor deze bankgarantie zijn niet aftrekbaar.

Welke kosten zijn wel aftrekbaar van de belasting?

Gelukkig zijn er ook kostenposten die wél aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Denk hierbij onder meer aan de kosten voor het afsluiten van een hypotheek, de rente hierover, de kosten voor het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie en de kosten voor een bouwkundig rapport indien dit nodig is voor de NHG-aanvraag.

Toch zijn het niet de aftrekbare kosten waar de financiële winst valt te behalen bij verkoop van een woning. Het echte voordeel schuilt namelijk in het kiezen van de juiste makelaar. Deze kan u (tien)duizenden euro's extra opleveren, simpelweg door onder meer de juiste vraagprijs, verkoopstrategie en onderhandelingstechniek te hanteren.

Dat de kosten van de makelaar niet aftrekbaar zijn van de belasting, is dan ineens een stuk minder relevant. Wilt u direct de makelaar vinden die u het beste verkoopresultaat en het maximale financiële voordeel oplevert? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan en kom in contact met de beste makelaars in uw regio.