Huis verkopen Appartement verkopen Tips voor appartementen

Appartement verkopen: waar moet ik op letten?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Bij elke fase van uw leven hoort een ander type woning. Zo kan het zijn dat voor u de tijd is aangebroken om uw vertrouwde appartement te verkopen. Hierbij zijn er wel een aantal zaken waar u op moet letten. Een appartement verkopen is juridisch gezien namelijk complexer dan een huis. In dit artikel delen we praktische tips, zodat de verkoop van uw appartement op rolletjes verloopt.

Appartement verkopen: verschil met een huis

Het belangrijkste verschil tussen het bezit van een huis en een appartement schuilt in het type eigenaarschap. Bij een appartement is er veelal sprake van gedeeld eigenaarschap, doordat diverse faciliteiten in het appartementencomplex zijn bedoeld voor gemeenschappelijk gebruik. Bij een woning is deze situatie niet van toepassing en bent u individueel eigenaar.

Het gedeeld eigenaarschap bij een appartement zorgt voor enkele complexiteiten bij een verkoop. Net als de andere bewoners in het appartementencomplex, bent u namelijk lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE) en draagt u maandelijks een financiële bijdrage aan de onderhoudskosten. In geval van een verkoop schuift deze verantwoordelijkheid automatisch door naar de volgende eigenaar.

Verkoop appartement: is toestemming van de VvE nodig?

Bij het verkopen van een appartement bent u dan ook verplicht om de gegadigde over uw VvE- verplichtingen te informeren. Hierbij hoort het overhandigen van bijbehorende documentatie zoals uw VvE-lidmaatschap, het splitsingsreglement en de splitsingsakte.

Ook wil de koper vaak informatie over de onderhoudsstaat van het complex, omdat dit in de toekomst kan zorgen voor een stijging van de maandlasten. Met name in oudere gebouwen is dit een vraag die u als verkoper vaak van de wederpartij zult krijgen.

In sommige situaties kan het zijn dat de VvE toestemming moet geven voor het verkopen van het appartement. Ook is er in de splitsingsakte soms een voorkeursrecht terug te vinden, waardoor u het appartement eerst moet aanbieden aan andere VvE-leden. Beide zaken komen echter niet vaak voor.

Appartement verkopen: waarom een makelaar inschakelen?

Hierboven hebben we een voorproefje gegeven van zaken waar u op moet letten bij het verkopen van uw appartement. Toch komt er in de praktijk nog veel meer bij kijken. Elk appartement is anders en dat geldt ook voor de contractuele situatie rondom de VvE. Het inschakelen van een gespecialiseerde verkoopmakelaar is dan ook essentieel om kostbare blunders te voorkomen.

Via VerkoopmakelaarOffertes.nl vindt u een breed aanbod makelaars, die speciaal zijn geselecteerd omwille van hun kennis en ervaring op het gebied van appartementenverkoop. Het werkt heel simpel: vul uw gegevens in en u ontvangt 4 offertes van de beste verkoopmakelaars bij u in de buurt.

Niet alleen is uw aanvraag geheel kosteloos en vrijblijvend, maar ook kunt u aanspraak maken op een gratis adviesgesprek inclusief waardebepaling. Zo krijgt u tijdens het gesprek direct een beeld van de belangrijkste zaken waar u op moet letten bij het verkopen van uw appartement. Meer weten? Vul dan het formulier in.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik mijn appartement binnen 3 jaar na aankoop weer verkopen?

Ja, u kunt uw appartement binnen 3 jaar na aankoop weer verkopen. Het is dan echter vaak lastig om de gemaakte kosten terug te verdienen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten koper, maar ook aan de kosten die u heeft gemaakt om het huis aan te passen aan uw wensen.

Is een vragenlijst bij verkoop van mijn appartement verplicht?

Ja, het invullen van een vragenlijst bij verkoop van uw appartement is verplicht. Als verkoper bent u namelijk verplicht om uitvoerig informatie te verstrekken over uw appartement, ook als dit uw kansen op een succesvolle verkoop verkleint.

Kan ik zelf mijn appartement verkopen?

Ja, het staat u vrij om zelf uw appartement te verkopen zonder hiervoor een makelaar in te schakelen. Bij verkoop van een appartement is er echter speciale aandacht nodig voor zaken rondom de VvE. De hulp van een hierin gespecialiseerde makelaar komt dan ook goed van pas.

Heb ik toestemming van de VvE nodig om mijn appartement te verkopen?

In de meeste gevallen is er geen toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE) om een appartement te verkopen. U bent wel verplicht de andere leden van de VvE te informeren over een aanstaande verkoop.