Huis verkopen Appartement verkopen Verkopen zonder verkoopmakelaar

Zelf je appartement verkopen: hoe doe je dat?

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 19-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Zelf een appartement verkopen. In principe kan iedereen die een appartement wil verkopen, dat zelf doen. Maar waar moet je op letten als je een appartement wilt verkopen zonder makelaar, of een appartement wilt verkopen met huurder? En snel een appartement verkopen, hoe doe je dat eigenlijk?

Voor iedereen die zich afvraagt: ‘hoe verkoop ik mijn appartement?’ hebben wij een aantal tips. Vraag je goed af waarom je zelf je appartement wilt verkopen en of je hier genoeg kennis over hebt. Let daarbij goed op de bijzonderheden die bij de verkoop van een appartement komen kijken, zoals de splitsingsakte, het splitsingsreglement en de VvE.

Met of zonder makelaar?

Als u ervoor kiest zelf uw appartement te verkopen doet u dit zonder makelaar. U kunt nog kiezen voor een tussenoplossing: de een internetmakelaar. Die regelt enkele zaken voor u, zoals een plaatsing op Funda. Het alternatief: udoet alles zelf, van de promotie tot aan het opstellen van een koopcontract.

Zelf een appartement verkopen vereist de juiste kennis en voldoende tijd. Zo moet u weten hoe u uw appartement het beste in de markt zet. En verkoop wordt vaak ingewikkelder als u het appartement nog verhuurt. U moet het appartement dan verkopen met huurder. Dat spreekt lang niet alle kopers aan.

Hier moet je op letten

Wilt u zelf uw appartement verkopen, bijvoorbeeld om verkoopkosten zo laag mogelijk te houden? Denk dan in elk geval aan de het invullen van de vragenlijst voor de verkoop van uw appartement. Daarnaast heeft u een splitsingsakte nodig. Die moet u laten opstellen als u uw huidige woning in meerdere appartementen splitst.

Ten slotte is de status van de VvE van groot belang. Is er sprake van een actieve VvE? Hoe is de relatie met andere leden? Wat is de maandelijkse bijdrage en is er een onderhoudsplan? Dit soort zaken zijn zeer relevant voor de koper. Die kunt u vermelden bij het invullen van de vragenlijst.

Is de VvE niet actief of is er geen onderhoudsplan? Zorg dan dat dit wel het geval is voor u overgaat tot verkoop. Vermeld ook in de vragenlijst of u het appartement gaat verkopen met huurder. In dat geval zal de koper willen weten welke afspraken er met de huurder zijn gemaakt.

Hulp bij verkoop

Ziet u het niet zitten om zelf uw appartement te verkopen? Of wilt u een bestaande woning opsplitsen en elk appartement verkopen? Dan hoeft u dat natuurlijk niet zelf te doen. Een erkende en gespecialiseerde verkoopmakelaar kan u hierbij helpen.

Vind en zoek uw ideale verkoopmakelaar via ons handige gratis formulier om verkoopmakelaars te vergelijken. Uw makelaar zal graag een waardebepaling voor u uitvoeren en de verkoop op zich nemen. Zo hoeft u niet zelf uw appartement te verkopen, maar neemt u een expert in de arm die dit voor u regelt.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe verkoop ik mijn appartement zonder makelaar?

Hoe u uw appartement verkoopt zonder makelaar, is door alles rondom de verkoop zelf te doen. Let dan wel extra op de bijzonderheden die komen kijken bij de verkoop van een appartement.

Hoe kan ik snel mijn appartement verkopen?

Snel uw appartement verkopen lukt zeker als u de woning voor een scherpe prijs aanbiedt en u alle randzaken, zoals die rondom de VvE, in orde heeft.

Wat moet ik doen als ik mijn appartement wil verkopen met inwonende huurder?

Als u uw appartement wilt verkopen met huurder moet u dit duidelijk vermelden. Bovendien mag u het huurcontract niet opzeggen. De nieuwe koper is verplicht het contract met de huurder over te nemen.