Huis verkopen Appartement verkopen Voor- en nadelen van verkoop versus verhuur

Uw appartement verkopen of verhuren

Auteur:
20-09-2022 (laatst bijgewerkt: 20-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer u een nieuwe woning hebt gekocht, komt u voor de vraag te staan of u uw oude appartement wilt verhuren of verkopen. Elk van beide mogelijkheden heeft voor- en nadelen. Een tweede huis aanhouden als investering kan op de lange termijn voordelig zijn. Wanneer de hypotheek op het appartement is afbetaald, kunt u winst gaan maken. De kosten die u maakt voor het verhuren moet u natuurlijk goed meenemen in de overweging.

Hoe verkoop ik mijn appartement?

Vaak is het nodig om uw oude appartement te verkopen voor u een nieuwe woning kunt kopen. De hypotheek op uw oude woning is een restschuld die samen met een nieuwe hypotheek te hoog kan worden om te dragen. Dan is snel verkopen nodig om een nieuw huis te kunnen kopen.

De verkoop van uw appartement kunt u het beste laten begeleiden door een full-service makelaar uit uw regio. Een dergelijke makelaar kent de lokale markt goed en kan goed inschatten wat de verkoopwaarde is. Dat is belangrijk om de keuze tussen verkopen en verhuren van uw appartement te kunnen maken.

Uw appartement snel verkopen of toch verhuren?

Verhuren klinkt op het eerste gezicht misschien aantrekkelijk. Toch zijn er ook nadelen. U bent als verhuurder verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties. Ook krijgt u de nodige administratie te doen. Niet alle huurders zijn even precies met betalen en misschien zijn er wel periodes waarin u helemaal geen huurder hebt. Kortom: verhuren kan veel stress met zich meebrengen.

De hoogte van de restschuld en de situatie op de huizenmarkt kunnen reden zijn om snel uw appartement te verkopen. Kunt u een goede verkoopprijs krijgen? Dan is verkopen aantrekkelijk. Het kan jaren duren voor u met het verhuren van uw appartement winst gaat maken. Dat hangt af van de restschuld op uw hypotheek en de aanschafprijs van het appartement.

Heb ik toestemming nodig van mijn VVE nodig om mijn appartement te verkopen of te verhuren?

Voor het verkopen van uw appartement hebt u geen toestemming nodig van de VVE. Wel moet de nieuwe eigenaar zich natuurlijk houden aan de regels van de VVE die in de splitsingsakte staan opgenomen.

Voor het verhuren van een appartement staan in die splitsingsakte vaak specifieke regels. Zo mag onderhuur en het verhuur van een kamer vaak wel. Het appartement commercieel gebruiken als bed & breakfast mag weer niet. Van belang is wat de hoofdfunctie van het appartement is. Zolang dat wonen is, krijgt u over het algemeen geen problemen met de VVE wanneer u het appartement verhuurt.

Wilt u toch iets anders met uw appartement gaan doen dan in de splitsingsakte is toegestaan? Vraag dan op de ledenvergadering van de VVE toestemming voor dat gebruik. Hebt u het appartement al jaren op een bepaalde manier in gebruik en komt er ineens bezwaar, dan kan er sprake zijn van verjaring. Zo zijn er dus uitzonderingen mogelijk op de bepalingen in de splitsingsakte.

Overweegt u uw appartement te gaan verkopen? Op onze website kunt u heel gericht de beste verkoopmakelaars uit de buurt vergelijken. U krijgt informatie over tarieven en de andere verschillen tussen de makelaars. Zo vindt u de makelaar die bij u past!

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe verkoop ik mijn appartement?

Hoe u uw appartement het beste verkoopt, is door een samenwerking aan te gaan met een lokale full-service makelaar die de woningmarkt in uw regio goed kent en zo een goede verkoopprijs voor u kan realiseren.

Moet ik mijn appartement snel verkopen?

Uw appartement moet u alleen snel verkopen wanneer u geen dubbele lasten wilt hebben. Is dat geen probleem, neem dan de tijd om te beslissen of u wilt verkopen of verhuren.

Heb ik voor de verkoop van mijn appartement toestemming van de VVE nodig?

Nee, voor de verkoop van uw appartement hebt u geen toestemming nodig van de VVE. Wel moet de nieuwe eigenaar zich natuurlijk houden aan de regels van de VVE.